Jurnalist pe justitie: „Cine e de vina ca ne-a mai fugit un penal in Italia? Procurorii DNA, serviciile si ministrul Justitiei”

analize

Alex Costache (TVR), un experimentat jurnalist specializat de justitie, scoate in evidenta care institutii sunt vinovate de faptul ca inca un penal, baronul PSD Ionel Arsene, a reusit sa scape de justitia romana.

„Cine e de vina ca ne-a mai fugit un penal in Italia?

1. Procurorii DNA. Au cel putin doua instrumente sa preintampine o astfel de fuga:

1.1. Sa ceara instantei – cu probe potrivit carora inculpatul incearca sa se extraga executarii pedepsei – emiterea unei masuri preventive precum controlul judiciar cu interdictia de a parasi tara.

Insa de unde sa aiba info daca nu mai lucreaza cu SRI-ul ca nu ii mai lasa CCR? Dar chiar si asa, cum presa a prezumat ca Arsene va fugi, ar fi putut si ei sa ia in calcul si macar sa incerce sa faca ceva. Dar DNA e fara sef acum, salariul e mare, somnul – profund, pestele de la varful statului se impute.

Spre exemplu, las scris aici ca in momentul pronuntarii unei eventuale pedepse cu inchisoarea in cazurile Vanghelie si Pendiuc-Visoiu, nu vor fi gasiti la domiciliu. Visoiu e un milionar din Pitesti, samsar de drepturi litigioase despre care noi presa, daramite autoritatile, avem info ca si-a pregatit din timp exitul in Italia, la Como.

Reteta e simpla: daca au rezidenta in Italia de mai bine de 5 ani, au dezvoltat o afacere acolo si au platit impozite in peninsula, au toate sansele sa nu fie extradati. Pasul doi este sa incerce sa isi comute pedeapsa dintr-una cu executare in una cu suspendare. Se poate acest lucru? Bineinteles. O parte din pedeapsa poate fi gratiata in baza legislatiei italiene, iar daca raman cu o pedeapsa de 4 ani sau mai mica de 4 ani, poate fi suspendata si executa pedeapsa in libertate. Asa a facut Dragos Savulescu, de exemplu.

1.2. Sa ii impuna preventiv un control judiciar intr-un alt dosar, in cel al podului prabusit de la Lutca, spre exemplu. Cand au vrut, au putut. Vezi cazurile Felix Voiculescu, Gigi sau Nelu Iordache. I-au luat chiar si de pe aeroport cand au vrut.

2. Serviciile de informatii. Se apara ca nu mai au competenta de a asista justitia pe zona de coruptie intrucat CCR a decretat ca fenomenul coruptiei nu este amenintare la securitatea statului ?!

Insa chiar daca nu mai pot ajuta justitia cu probe, serviciile secrete o pot ajuta cu informatii. Am mai explicat: spre exemplu, daca SRI are un MSN (mandat de siguranta nationala) pe securitate economica, si afla si ca Arsene vrea sa se sustraga executarii pedepsei, are obligatia legala de a informa justitia. Nu mai vorbim ca avem o sumedenie de servicii de informatii, cu multi oameni bine platiti. Ce-or face? Nu se stie.

3. Ministrul Justitiei care nu propune modificarea legislatiei si nu cauta solutii in cadrul JAI, impreuna cu Executivul european si statele membre. Spre exemplu, fostul ministru al Justitiei Ana Birchall a propus urmatoarea modificare legislativa: judecatorul – cand pronunta o sentinta de condamnare in prima instanta mai mare de 4 ani – sa ii aplice inculpatului automat si o masura preventiva precum controlul judiciar sau interdictia de a parasi tara”, a scris Costache pe Facebook.

PSD a transmis, vineri seara, ca reactie la condamnarea definitiva a lui Ionel Arsene, un citat din Statutul formatiunii, respectiv articolul care prevede cine nu poate avea calitatea de membru. Una dintre prevederi face referire la ”persoanele lipsite de drepturi electorale”.

Chestionati, vineri seara, cu privire la condamnarea definitiva a lui Ionel Arsene, presedinte al CJ Neamt din partea formatiunii, reprezentantii PSD au transmis presei citate din Statutul formatiunii, respectiv articolele 23 si 24, informeaza news.ro.

Articolul 23 face referire la cei care nu pot avea calitatea de membru al PSD.

”ARTICOLUL 23

Nu pot fi membri ai Partidului Social Democrat:

(1) Persoanele lipsite de drepturi electorale, cu exceptia celor precizate la Art. 13.
(2) Persoanele carora le este interzisa, prin hotarare judecatoreasca definitiva, exercitarea drepturilor politice sau cetatenesti sau, prin Constitutie sau lege, le este interzisa asocierea politica.
(3) Persoanele care au suferit condamnari pentru tradarea intereselor tarii, pentru infractiuni savarsite cu violenta sau pentru alte fapte antisociale grave.
(4) Persoanele compromise moral si politic.
(5) Persoanele care promoveaza violenta, ideologia fascista, anarhismul, rasismul, sovinismul, separatismul etnic sau teritorial si orice alte idei ori actiuni extremiste sau contrare intereselor nationale, drepturilor si libertatilor fundamentale ale omului”, se arata in documentul transmis de PSD.

Articolul 24 al Statutului PSD prevede: ”Membrii de partid care au atributii sau activitati politice permanente, precum si membrii de partid care se implica activ si constant in activitatea curenta sau electorala a partidului, sunt militanti ai PSD”.

Presedintele CJ Neamt, Ionel Arsene, a fost condamnat definitiv, vineri, de Curtea de Apel Brasov, la sase ani si opt luni de inchisoare pentru trafic de incluenta.

Curtea de Apel Brasov a decis, vineri, condamnarea lui Ionel Arsene la cinci ani de inchisoare pentru trafic de influenta, fapta savarsita in iunie 2013 si tot la cinci ani de inchisoare pentru trafic de influenta, fapta comisa in iulie 2015.

“Contopeste cele doua pedepse principale de mai sus, aplica inculpatului Arsene Ionel pedeapsa principala cea mai grea, de cinci ani inchisoare, la care adauga un spor de o treime din cealalta pedeapsa, respectiv 1 an si 8 luni inchisoare, rezultand pedeapsa principala de 6 ani si 8 luni inchisoare pe care o va executa inculpatul”, se arata in minuta instantei.

De asemenea, Curtea de Apel Brasov a aplicat si o pedeapsa complementara si anume “interzicerea drepturilor prevazute de art. 66 alineat 1 literele a, b si g Cod penal, respectiv dreptul de a fi ales in autoritatile publice sau in orice alte functii publice, de a ocupa o functie care implica exercitiul autoritatii de stat si dreptul de a ocupa o functie de conducere, sau de a exercita atributii de conducere in cadrul vreunui partid, formatiune sau alianta politica din Romania, pe o perioada de 5 ani”.

Nefiind gasit la domiciliu, Arsene a fost dat in urmarire.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre:

Comentarii: