Jurnalist roman, reportaj de pe front: „Este patria mea si o apar. Inainte de razboi, faceam usi, ferestre, puneam tevi de gaz, lucram si ca sudor, faceam de toate”

externe

Orasul ucrainean Sloviansk, aflat in regiunea Donetk din Estul Ucrainei, ar putea fi urmatoarea tinta a fortelor ruse, daca acestea vor cuceri Bahmutul. Localitatea, care avea, pana la inceperea razboiului, peste 120.000 de locuitori, este aparata cu indarjire de trupele ucrainene, care au creat un adevarat scut in jurul acesteia, transmite jurnalistul Agerpres Cristian Lupascu.

Cea mai mare atentie, din perspectiva militara, este data drumului european E40, pe care rusii ar putea sa il foloseasca drept o poarta de intrare in Sloviansk. La jumatatea distantei dintre Sloviansk si Bahmut, armata ucraineana si-a creat un prim punct de aparare. De aici, granicerii monitorizeaza fiecare miscare a inamicului, iar artileria raspunde la atacurile acestuia.

Acest punct de aparare, aflat la doar trei kilometri de pozitiile rusilor, este condus de colonelul Oleg Vovk, cel care vine de la peste 1.000 de kilometri de casa, de la Cernauti, pentru a apara Ucraina.

„Inamicul monitorizeaza din aer pozitiile noastre si loveste prin orice metoda, cu tiruri de artilerie, lansatoare de mortiere si asa mai departe. Aparam aceasta pozitie inclusiv de aviatia inamicului, care stie ce dotari avem. Militarii isi desfasoara activitatea in conditii grele de mai bine de un an. S-au obisnuit deja. Intelegem ca pe cat de bine o sa protejam pozitiile noastre, pe atat de bine o sa putem proteja si vietile soldatilor nostri. Vom continua sa aparam pozitiile care ne-au fost incredintate. Eu sunt militar de cariera, dar deja eram iesit la pensie. Am venit voluntar la inceputul razboiului. Fara doar si poate ne pregatim de victorie. Pentru ea si luptam. Daca vom continua sa luptam pentru ea, va veni. De partea noastra este adevarul. Suntem sustinuti de partenerii externi si vom reusi sa impingem inamicul in afara granitelor”, a declarat, pentru Agerpres, Oleg Vovk.

Ofiterul stie sa isi motiveze foarte bine subalternii, pentru care victoria ucraineana a devenit singura modalitate de a incheia acest razboi. Ei nu se dau batuti, desi viata in transee nu e deloc usoara. Ploile din ultimele doua saptamani au umplut transeele de apa, dar soldatii ucraineni par hotarati sa isi atinga scopul.

„Traiesc in patria mea, in tara mea. Este patria mea si o apar. Traim aici ca toti ceilalti, nu avem nicio pretentie. Nu ne este greu. Eu aici imi apar patria si o voi apara cat va fi nevoie. Patria mea este casa mea, si aici, in transee, si acolo, acasa. Inainte de razboi, faceam usi, ferestre, puneam tevi de gaz, lucram si ca sudor, faceam de toate. Si aici am construit adapostul de sub pamant cu ce am avut la indemana. Vom reconstrui din nou Ucraina. Vom avea mult de lucru, va fi greu, dar cei puternici cu duhul nu cad si nu se dau batuti”, sustine Volodimir Terletki, un soldat de 49 de ani.

La fel de optimist este si Roman Matios, soldatul care vine din Cernauti. La cei 34 de ani, acesta si-a lasat sotia si copiii acasa si a plecat pe front. Promite sa se intoarca acasa cu victoria de partea tarii sale.

„Cand a inceput razboiul, am fost mobilizat si am venit aici. Ma voi intoarce acasa cu victoria. Am venit fiindca trebuie sa imi apar sotia, copilul. Cum sa nu vin? Vreau sa le transmit ca totul va fi bine si ca ne vom intoarce cu victoria acasa. Viata in transee este grea si chiar foarte grea, dar deja ne-am obisnuit. Ne-am adaptat. Nu sper ca ma voi intoarce in curand acasa, ci sunt sigur ca ma voi intoarce acasa dupa ce vom obtine victoria”, a marturisit Roman Matios.

In transeele din punctul de aparare a Slovianskului de pe E40 se afla si un medic care a devenit bucatar pentru camarazii sai. Serhii gateste zilnic pentru a oferi soldatilor si ofiterilor o masa calda. Cu mai multe sau mai putine ingrediente, el trebuie sa asigure mancarea calda pentru cei care lupta pentru Ucraina.

„Deja m-am obisnuit sa gatesc pe front. Inainte de razboi, gateam pentru prieteni. Acum gatesc pentru 75 de soldati, dar anterior am gatit si pentru 300. Soldatii mananca bine. Astazi avem supa cu macaroane. Vor fi si carnaciori, batonase energizante, fursecuri. De profesie sunt medic, dar am deschis un magazin si am fost antreprenor. De foame nu murim si nu ar trebui sa moara, in general, nimeni, nici in razboi”, considera Serhii.

Atacurile armatei ruse asupra pozitiilor ucrainene din regiunea Donetk s-au intensificat, in ultima saptamana, in contextul in care liderii de la Kiev vorbesc din ce in ce mai insistent de o contraofensiva.

Coordonatorul trupelor de graniceri ucraineni pe regiunile Donetk si Luhansk, locotenent colonelul Serhii Osaciuk, este convins ca aceasta contraofensiva va avea loc si crede ca armata rusa va fi surprinsa de actiunile trupelor ucrainene.

„Toata lumea urmareste cum fortele ucrainene se pregatesc sa alunge de pe teritoriile sale ocupantii rusi. Cred ca cel mai popular cuvant care este cel mai cautat pe google este contraofensiva. Lungimea frontului este de peste 1.000 de kilometri, asa ca trebuie ca inamicul rus sa tremure si asa ca el nu va ghici niciodata pe ce segment al frontului noi vom ataca. Fiecare punct, fiecare metru patrat si kilometru patrat al pamantului nostru este important si noi il aparam. Aceasta pozitie este aparata de granicerii ucraineni”, a subliniat Osaciuk.

30 aprilie este Ziua granicerilor ucraineni. Nu isi permit sa faca o zi de sarbatoare din asta, insa pregatesc sa faca sarbatoare din victoria pentru care lupta.

„Pentru noi nu exista o misiune mai sfanta decat sa iesim la frontierele recunoscute la nivel international in 1991. Ati vazut ca moralul militarilor nostri, intariti in lupte, este ridicat si cred in victorie. Cred atat de mult incat pe peretele punctului de comanda au postat o pictura pe care au numit-o ‘Fereastra spre libertate’, in care apare Crimeea noastra draga. Pot sa confirm ca in ultimele zile a crescut intensitatea tirurilor de artilerie, loviturilor cu rachete si a raidurilor aeriene asupra pozitiilor noastre in acest segment al frontului. Rusii incearca sa creeze o bresa in linia noastra de aparare, dar asta nu le reuseste. Ocupantii ar face cel mai bine sa fuga de aici”, a transmis Osaciuk.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: