Jurnalista franceza, arestata dupa ce a dezvaluit ca Egiptul s-ar fi folosit de serviciile secrete ale Frantei pentru a ucide civili. Ea a fost acuzata de „compromiterea securitatii nationale”

externe

jurnalista, franceza, arestata, secrete de stat, Egipt

O jurnalista a fost retinuta de politia franceza in legatura cu un articol din 2021 in care sustinea ca Egiptul s-a folosit de serviciile secrete franceze pentru a tinti si a ucide civili, arestarea sa fiind denuntata de organizatiile de aparare a drepturilor omului, anunta BBC.

Politia a perchezitionat marti casa Arianei Lavrilleux si ulterior a luat-o in custodie. Avocatul acesteia a declarat ca jurnalista a fost interogata in cadrul unei anchete privind compromiterea securitatii nationale.Lavrilleux a fost interogata de ofiteri din cadrul serviciului de informatii francez – Directia Generala de Securitate Interna (DGSI).

Articolul sau din 2021 se baza pe documente secrete scurse si sustinea ca autoritatile egiptene s-au folosit de serviciile de informatii franceze care urmareau militanti jihadisti pentru a bombarda si a ucide contrabandisti la granita dintre Egipt si Libia intre 2016 si 2018.

Potrivit raportului, fortele franceze au fost implicate in „cel putin 19 bombardamente” impotriva civililor.Articolul a fost publicat de Disclose, un site francez de jurnalism de investigatie. Disclose a afirmat ca autoritatile franceze, sub presedintia lui Francois Hollande si Emmanuel Macron, au fost „informate in mod constant” de catre personalul de la „mai multe departamente militare” cu privire la aceste evolutii, dar preocuparile lor au fost ignorate.

La momentul publicarii, Disclose a recunoscut ca raportul includea secrete de securitate nationala, dar a declarat ca le impartaseste „in numele unui principiu fundamental al democratiei: dreptul la informare”.

Notiunea de informatii clasificate nu poate fi invocata pentru a proteja o campanie de executii arbitrare impotriva civililor”, a proclamat Disclose. De asemenea, site-ul a afirmat ca, prin publicarea articolului, isi asuma cu buna stiinta riscul de a „incalca legea”. Dupa publicarea anchetei, Ministerul francez al Fortelor Armate a depus o plangere juridica pentru „incalcarea secretelor apararii nationale”.

Amnesty International Franta a condamnat arestarea jurnalistei. Organizatia Reporteri fara Frontiere si alte grupuri de aparare a drepturilor omului au emis, de asemenea, declaratii de condamnare a arestarii.

”Suntem foarte ingrijorati”, a declarat Katia Roux de la Amnesty. „A lua in custodia politiei o jurnalista pentru ca si-a facut meseria, mai mult decat atat, pentru ca a dezvaluit informatii de interes public, ar putea fi o amenintare la adresa libertatii presei si a confidentialitatii surselor”, a subliniat Karia Roux.

Comitetul pentru Protectia Jurnalistilor (CPJ) a cerut eliberarea Arianei Lavrilleux, a solicitat ca toate anchetele penale impotriva sa sa fie abandonate si a afirmat ca politia ar trebui sa se abtina de la a o interoga cu privire la sursele sale.

„Jurnalistii trebuie sa poata relata liber despre probleme de aparare si securitate nationala. Interogarea reporterilor cu privire la sursele lor confidentiale ii supune la presiuni nejustificate si ar putea avea un efect de intimidare asupra reportajelor din domeniul apararii”, a declarat Attila Mong, reprezentantul CPJ pentru Europa.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: