Categories: actualitate

Justitia franceza a prelungit cu 96 de ore arestul preventiv pentru miliardarul rus Pavel Durov, fondatorul Telegram

Arestarea preventiva a patronului Telegram, Pavel Durov, a fost prelungita duminica seara, la o zi dupa ce acesta a fost retinut pe un aeroport din Paris, un mandat de perchezitie fiind emis pe numele sau de anchetatorii francezi pentru diverse infractiuni legate de platforma sa de mesagerie criptata.

Insotit de garda sa de corp si de asistenta sa, care il urmaresc in permanenta, miliardarul franco-rus de 39 de ani a fost arestat sambata seara pe aeroportul Le Bourget, la nord de Paris, au indicat surse apropiate cazului, citate de cotidianul Le Figaro.

Fondatorul Telegram venea de la Baku si urma sa petreaca cel putin o seara la Paris, unde avea prevazuta o cina, a adaugat o sursa apropiata dosarului.

Potrivit unei alte surse apropiate anchetei, judecatorul de instructie din Paris insarcinat cu aceasta ancheta judiciara, a prelungit duminica seara arestul sau preventiv. Acesta ar putea dura maximum 96 de ore.

La sfarsitul perioadei, Pavel Durov ar putea fi eliberat sau adus in fata acestui magistrat in vederea unei eventuale inculpari.

Ofmin, autoritatea franceza responsabila cu lupta impotriva violentelor contra minorilor, emisese un mandat de arestare pe numele lui Pavel Durov intr-o ancheta preliminara pentru diverse infractiuni precum escrocherie, trafic de droguri, hartuire online, criminalitate organizata, apologia terorismului si frauda, a explicat o alta sursa apropiata dosarului.

De atunci, la o data nespecificata, a fost deschisa o ancheta judiciara de catre unitatea cibernetica (J3) a Junalco (instanta nationala de lupta impotriva criminalitatii organizate), potrivit unei alte surse apropiate cazului.

Anchetele au fost incredintate Unitatii Nationale Cibernetice (UNC) a Jandarmeriei Nationale si Onaf, Oficiul National Antifrauda din subordinea Serviciului Vamal, unde a fost plasat in arest.

Justitia franceza ii reproseaza lui Pavel Durov ca, prin absenta moderarii continuturilor pe Telegram si necolaborarea cu anchetatorii, nu a actionat impotriva utilizarii delictuale a mesageriei sale de catre unii abonati.

„Ajunge cu impunitatea Telegram”, a declarat unul dintre anchetatori, mirat ca Durov, desi stia ca este dat in urmarire in Franta, a decis totusi sa vina la Paris. „Poate din sentimentul de impunitate”, a declarat una dintre sursele apropiate cazului.

„Pavel Durov nu are nimic de ascuns si calatoreste frecvent in Europa”, a asigurat Telegram duminica seara pe propriul canal. „Este absurd sa spunem ca o platforma sau patronul acesteia sunt responsabile pentru abuzuri” postate pe platforma respectiva, a adaugat compania.

„Telegram respecta legile europene, inclusiv Regulamentul privind serviciile digitale, actiunea sa de moderare este in norma sectorului”, a mai spus aceasta.

Pe Telegram, mesageria online lansata in 2013 de Pavel Durov si fratele sau, Nikolai, si avand sediul social in Dubai, comunicatiile sunt criptate de la un capat la altul. Telegram s-a pozitionat in contracurent cu platformele online americane, criticate pentru exploatarea mercantila a datelor personale ale utilizatorilor.

Arestarea lui Pavel Durov a provocat o serie de reactii internationale. „#FreePavel”, a postat pe X patronul platformei, Elon Musk, inainte de a publica un nou mesaj in limba franceza: „Liberte. Liberte! Liberte?”.

In Rusia, unde Telegram este una dintre cele mai utilizate retele sociale, cu canale care pot avea cateva sute de mii de abonati, purtatoarea de cuvant a Ministerului de Externe, Maria Zaharova, a afirmat ca „ambasada Rusiei la Paris s-a pus imediat pe treaba, asa cum se obisnuieste” in cazul in care cetateni rusi sunt retinuti in strainatate.

Ea a mai reamintit ca numeroase ONG-uri internationale au condamnat in 2018 decizia unui tribunal rus de a bloca platforma Telegram, o decizie niciodata pusa in aplicare in totalitate. „Credeti ca de data aceasta vor face apel, vor cere eliberarea lui Durov sau vor tacea?”, a intrebat ea pe pagina sa de Telegram.

Intr-unul din rarele sale interviuri, Durov i-a povestit jurnalistului american Tucker Carlson, in aprilie, in Dubai, ca a avut ideea de a lansa o platforma criptata dupa ce fusese supus la numeroase presiuni din partea autoritatilor ruse in epoca retelei social VK, pe care o crease in Rusia si pe care intre timp a vandut-o, parasind tara in 2014.

El a spus ca a incercat apoi sa se instaleze la Berlin, Londra, Singapore sau San Francisco, insa a optat pentru Dubai, pentru mediul de afaceri si „neutralitatea” sa.

„Cred ca facem o treaba buna cu Telegram, cu 900 milioane de utilizatori, care vor depasi probabil miliardul de utilizatori lunari activi peste un an”, a afirmat el.

In emiratul din Golf, Telegram s-a pus la adapost de regulile de moderare in contextul in care Uniunea Europeana si Statele Unite pun presiune pe marile platforme pentru a elimina continutul declarat ilegal.

Urmareste-ne si pe:
Gabriel Tudor

Share
Published by
Gabriel Tudor

Recent Posts

Numar record al japonezilor cu varsta de peste 100 de ani. 90% dintre acestia sunt femei

Numarul persoanelor in varsta de 100 de ani sau mai in varsta din Japonia a…

O oră ago

Panica si in Turcia dupa exploziile din Liban: „Armata isi revizuieste toate dispozitivele de comunicatii”

Turcia isi revizuieste masurile de securizare a dispozitivelor de comunicatii utilizate de fortele sale armate…

2 ore ago

Europa a decis sa se descurce fara gazul rusesc in aceasta iarna. Depozitele europene sunt pline in proportie de peste 90%

Dupa ce au renuntat la importurile din Rusia, tarile europene primesc gaze din Norvegia si…

4 ore ago

Fostul crainic de la Dinamo, retinut pentru agresarea sexuala a unui adolescent intr-un bazin de inot

Un barbat de 58 de ani a fost retinut de procurorii Parchetului de pe langa…

2 ore ago