Dupa rasturnarea talibanilor in 2001, s-au cheltuit sute de milioane de dolari pentru construirea unui nou sistem judiciar o combinatie de drept islamic si laic, cu procurori calificati, avocati ai apararii si judecatori. Multe femei au fost recrutate in sistem, supervizand cazurile in care erau implicati militanti talibani, precum si aducand mai mult echilibru de gen in instantele de familie. Toate acestea au fost anulate de talibani, cu procese, sentinte si pedepse supravegheate acum de clerici exclusiv barbati, arata AFP citata de France24.
Legea islamica, sau sharia, actioneaza ca un cod de viata pentru musulmanii din intreaga lume, oferind indrumari in probleme precum modestia, finantele si criminalitatea. Cu toate acestea, interpretarile variaza in functie de obiceiul local, cultura si scoala de gandire religioasa.
Talibanii din Afganistan folosesc insa una dintre cele mai extremiste interpretari ale codului, inclusiv pedepsele capitale si corporale putin utilizate de majoritatea statelor musulmane moderne.
Diferenta dintre sistemul fostului guvern si cel de astazi „este de la pamant la cer”, spune Mohiuddin Umari, presedintele tribunalului Ghazni, intre inghitituri de ceai.
AFP a avut rara ocazie de a vedea cum este administrata justitia sharia.
Oficialii din Ghazni evita sa foloseasca sala de judecata in stil occidental, iar procedurile au loc intr-o camera mica laterala, cu participantii asezati pe o podea cu mocheta.
Ingenuncheat in fata unui judecator cu turban, intr-o camera minuscula a Curtii de Apel din Ghazni din estul Afganistanului, un batran condamnat la moarte pentru crima pledeaza pentru viata lui. Batranul in varsta de 75 de ani recunoaste ca a impuscat mortal o ruda din razbunare, spune el, din cauza zvonurilor ca ar fi avut relatii sexuale cu nora sa. Conform legii sharia, „ochi pentru ochi”, impusa oficial de liderul suprem al talibanilor pentru prima data luna trecuta, el se confrunta cu executia publica, sentinta urmand sa fie executata de o ruda a victimei sale.
„Am facut pace intre familii. Am martori care pot demonstra ca am convenit cu privire la despagubiri”, spune batranul.
Camera inghesuita, incalzita de o soba veche pe lemne, are un pat intr-un colt, pe care sunt asezate carti religioase si o pusca Kalasnikov.
Tanarul judecator, Mohammad Mobin, asculta impasibil inainte de a pune cateva intrebari. El ordona apoi o alta audiere peste cateva zile, dandu-i batranului timp sa adune martori care sa depuna marturie ca familiile au fost de acord cu ceea ce spune el. „Daca isi dovedeste afirmatia, atunci hotararea poate fi revizuita”, spune Mobin. Daca nu, „este sigur ca se va aplica qisas (ochi pentru ochi) consacrata in sharia”.
Mobin, inconjurat de dosare subtiri, scrise de mana, legate cu sfoara, se afla la curtea de apel din 2021, oadata cu intoarcerea talibanilor la putere. El spune ca de atunci au fost pronuntate in provincia Ghazi zeci de pedepse cu moartea, dar niciuna nu a fost executata, partial din cauza apelurilor.
„Este foarte greu sa iei o astfel de decizie si suntem foarte atenti. Dar daca avem anumite dovezi, atunci Dumnezeu ne calauzeste si ne spune sa nu avem mila pentru acesti oameni”, spune tanarul de 34 de ani pentru AFP.
Daca recursul batranului esueaza, cazul ajunge la Curtea Suprema din Kabul si, in cele din urma, la liderul suprem Hibatullah Akhundzada, care valideaza toate sentintele capitale.
Asa s-a intamplat la inceputul acestei luni in orasul Farah, cand talibanii au efectuat prima lor executie publica de la revenirea la putere, un act condamnat pe scara larga de organizatiile pentru drepturile omului si de guvernele si organizatiile straine.
Presedintele tribunalului Ghazni, Umari, insista ca sistemul sharia este mult mai bun decat cel pe care l-a inlocuit, chiar daca admite ca oficialii au nevoie de mai multa experienta.
Afganistanul s-a clasat pe locul 177 din 180 pe lista celor mai corupte state in 2021 a ONG-ului Transparency International, iar instantele sale sunt renumite pentru greselile facute si pentru cazuri taraganate mai multi ani.
„Emiratul Islamic da dovada de transparenta”, spune Umari, folosind desemnarea talibanilor pentru Afganistan.
Multi afgani spun ca prefera sansele lor in instantele sharia cu cauze civile, argumentand ca sunt mai putin predispusi la coruptia care a tulburat sistemul in timpul guvernului anterior sustinut de Occident.
Cu toate acestea, juristii sustin ca, in noul sistem, cazurile penale sunt mai predispuse la erori judiciare.
Umari insista ca toate verdictele sunt revizuite amanuntit, adaugand ca „daca un judecator a facut o greseala, investigam”.
Insa batranul din Ghazni care a fost condamnat la moarte spune ca nu a avut avocat, iar apelul sau a durat mai putin de 15 minute. „Instanta nu ar fi trebuit sa ma condamne la moarte. Sunt in inchisoare de mai bine de opt luni. Ei (familia) au fost de acord sa ma crute”, a adaugat el, strangand un sirag de margele de rugaciune in mainile incatusate.
Senatorul PNL Daniel Fenechiu a declarat, joi, despre solicitarea presedintelui PNL Nicolae Ciuca, catre premierul…
In statul mexican Sinaloa, autoritatile le-au transmis locuitorilor sa nu se costumeze joi seara de…
Ingropata cu un lacat la picior si cu o secera de fier la gat, „Zosia”…
Numarul mortilor in urma inundatiilor devastatoare din estul Spaniei a urcat joi la 158. Echipele…
Avocata din Bucuresti suspectata ca a ordonat lichidarea a trei romani stabiliti in Marea Britanie,…
Timp de trei zile, pe perioada Halloween-ului, Aeroportul International Brasov Ghimbav va fi rebotezat, informeaza…