externe

Kadirov are trei neveste, desi poligamia este interzisa in Federatia Rusa. The Economist: „Cecenii trimisi in Ucraina nu prea ii sunt utili lui Putin”

Presa internationala dedica tot mai multe articole liderului cecen Ramzan Kadirov, mai ales dupa ce acesta a anuntat ca a ajuns in Ucraina. The Economist si Independent din Irlanda dau detalii cititorilor despre brutalitatile liderului cecen.

„In ciuda faptului ca poligamia este ilegala in Rusia, Kadirov are trei sotii: Medni Musaevna Kadyrova (43 de ani), Fatima Khazuyeva (29 de ani) si Aminat Akhmadova. Kadirov, care conduce Cecenia cu o mana de fier, se afla in functie din 2007”, subliniaza The Independent.

Publicatia irlandeza reda si declaratiile lui Kadirov, care a aprobat uciderea a sapte femei. Femeile, care au fost gasite moarte pe marginea unui drum, ar fi comis adulter. „Daca o femeie pleaca cu altul, amandoi sunt ucisi”, a declarat el jurnalistilor in 2009, afirmand ca femeile aveau „moravuri slabe”.

„Cecenia si restul Rusiei au o istorie lunga, complicata si adesea violenta; dupa prabusirea Uniunii Sovietice, Rusia a purtat doua razboaie brutale pentru a impiedica Cecenia sa devina independenta. Dar fortele cecene il sustin acum pe Vladimir Putin, presedintele Rusiei, intr-un alt conflict sangeros, de data aceasta pentru a mentine Ucraina sub dominatia Rusiei. Cum a trecut Kadirov de la a lupta impotriva Rusiei la a lupta pentru ea si ce rol vor juca luptatorii ceceni in Ucraina?”, scrie si The Economist.

Tarii rusi au dus campanii indelungate pentru a cuceri Caucazul de Nord in secolul al XIX-lea. Dupa Revolutia din Octombrie 1917, Cecenia si vecinii sai si-au declarat independenta (la fel ca si Ucraina, cam in aceeasi perioada). In cele din urma, fortele bolsevice au recucerit regiunea. Cand Uniunea Sovietica s-a prabusit, nationalistii ceceni, printre care si batranul Kadirov, au actionat din nou pentru a se rupe de Moscova.

In 1994, Boris Eltin, presedintele Rusiei, a lansat primul razboi cecen, o incercare sangeroasa de a recastiga controlul asupra teritoriului; acesta s-a incheiat in 1996 cu independenta de facto a Ceceniei intacta. Trei ani mai tarziu, Rusia a pornit un alt razboi, de data aceasta cu Putin la carma, promitand sa ii „arunce in toaleta” (la fel ca razboiul lui Putin din Ucraina, acesta nu a fost numit oficial razboi, ci mai degraba o „operatiune antiterorista”).

Putin a primit o mana de ajutor din partea lui Kadirov, un musulman sufist care ajunsese sa vada in alaturarea cu Rusia singura modalitate de a eradica fundamentalismul islamic care castiga teren in regiune. Putin l-a pus pe Kadirov la conducerea regiunii in 2003, dar acesta a fost asasinat la mai putin de un an mai tarziu. Ramzan, pe atunci in varsta de doar 27 de ani, a preluat rapid puterea.

Tanarul Kadirov si-a consolidat domnia prin suprimarea brutala a rivalilor interni. Subventiile generoase de la Moscova au alimentat atat reconstructia Ceceniei, cat si stilul de viata luxos al lui Kadirov.

In prezent, acesta conduce regiunea ca pe un fief personal, avand sub comanda sa zeci de mii de soldati cunoscuti sub numele de „kadirovti”. In 2017, el a fost sanctionat de catre America pentru abuzuri privind drepturile omului, inclusiv rapirea, torturarea si uciderea unor ceceni LGBT. El ii ramane loial lui Putin si poarta adesea tricouri cu chipul liderului rus. Fortele sale l-au ajutat pe dl Putin sa lupte in razboaiele anterioare din Georgia, in 2008, si din estul Ucrainei, in 2014. Cu toate acestea, este vorba de o codependenta, iar Kadirov are tensiuni de lunga durata cu serviciile de securitate ale Rusiei, ceea ce face ca rolul sau pe campul de lupta sa fie imprevizibil.

Indiferent daca Kadirov se afla sau nu in Ucraina, fortele sale sunt deja in Ucraina. In ultimele saptamani au circulat imagini cu Kadirov care se adreseaza miilor de luptatori din Groznii, capitala cecena, si cu ceceni care se pare ca se afla in Ucraina rugandu-se in padure inainte de lupta. Dar oamenii lui Kadirov nu par sa se fi descurcat mai bine decat restul fortelor rusesti. O inregistrare video aparent realizata la scurt timp dupa inceperea invaziei pare sa arate un convoi de tancuri si transportoare blindate de trupe distruse. Potrivit rapoartelor, acesta a fost un atac al Ucrainei asupra unei coloane de forte cecene in care au murit 70 dintre soldatii lor. Utilitatea lor pentru Putin intr-un razboi pe care s-ar putea sa nu-l poata castiga a fost pana acum limitata, concluzioneaza The Economist

Urmareste-ne si pe:
Mara Popescu

Share
Published by
Mara Popescu

Recent Posts

Decizii in lant: Si Franta si Germania permit Ucrainei sa loveasca Rusia cu rachetele cu raza lunga de actiune SCALP si Storm Shadow

Franta si Marea Britanie au decis sa permita Ucrainei sa loveasca in adancimea teritoriului rus…

4 ore ago

Turcia i-a interzis presedintelui Israelului sa ii survoleze spatiul aerian. Isaac Herzog nu a mai ajuns la summitul COP29 din Azerbaidjan

Turcia a refuzat sa permita avionului presedintelui israelian Isaac Herzog sa zboare prin spatiul sau…

4 ore ago

Presedintele SUA, Joe Biden, a autorizat Ucraina sa foloseasca rachete cu raza lunga de actiune pentru a lovi Rusia

Administratia SUA, a presedintelui Joe Biden, va permite Ucrainei sa foloseasca armele furnizate de SUA…

6 ore ago

Doua drone rusesti au survolat spatiul aerian al Republicii Moldova. Acestea au zburat la o inaltime de aproximativ 100 de metri

Ministrul de Externe al Republicii Moldova, Mihai Popsoi, a postat pe X, duminica, imagini video…

6 ore ago

Fotbalistii din Kosovo nu vor mai juca impotriva unei echipe „dintr-o tara care nu ne respecta statul”

Oficialii echipei nationale din Kosovo au anuntat ca au luat o decizie radicala si nu…

7 ore ago

Mobilizare exemplara la regionala PNL de la Cluj. Liberalii strang randurile in jurul lui Nicolae Ciuca si impotriva binomului PSD-AUR (P)

”Ciuca, presedinte” si ”Stop binomului PSD-AUR” au fost mesajele definitorii ale reuniunii filialelor PNL din…

8 ore ago