Kievul a aprobat noua lege pentru drepturile minoritatilor nationale. Aceasta ar putea deschide usa Ucrainei spre UE

externe

Parlamentul ucrainean a aprobat vineri, 8 decembrie, trei proiecte de lege necesare pentru a incepe negocierile de aderare la Uniunea Europeana, inclusiv pe cel referitor la drepturile minoritatilor nationale, o conditie esentiala din partea Ungariei, care se opune candidaturii Ucrainei la UE, dar in acelasi timp un proiect asteptat si de Romania, care a fost nemultumita de prevederile anterioare ale legii, potrivit News.ro.

Deputatul Iaroslav Jelezniak a anuntat, intr-un mesaj publicat pe aplicatia de mesagerie Telegram, ca membrii parlamentului au votat in lectura finala proiectul de lege privind drepturile minoritatilor, luand in considerare evaluarea expertilor Comisiei Europene. „Chiar acum, parlamentul ucrainean a adoptat cu majoritate constitutionala trei din cele patru legi identificate de Comisia Europeana in raportul privind extinderea UE ca fiind restante”, a confirmat si vicepremierul Olha Stefanisina, intr-o postare pe reteaua de socializare X.

Budapesta intrase in conflict cu Kievul din cauza a ceea ce considera a fi limitari ale drepturilor etnicilor maghiari din vestul Ucrainei, in special in ceea ce priveste educatia. Principalele prevederi ale noii legi privind minoritatile Comisia pentru politica umanitara si de informare a recomandat joi parlamentului sa aprobe o versiune modificata a proiectului de lege depus initial in ceea ce priveste drepturile minoritatilor, noteaza ziarul ucrainean Ukrainska Pravda.

Acest proiect modificat a fost aprobat vineri cu voturile a 317 deputati, din toate partidele politice. Modificarile prevad ca: institutiile private de invatamant superior au dreptul de a alege in mod liber limba de predare care este o limba oficiala a Uniunii Europene, asigurandu-se in acelasi timp ca persoanele care studiaza in astfel de institutii studiaza limba de stat ca disciplina academica separata; in clasele (grupele) cu predare in limbile minoritatilor (comunitatilor) nationale care sunt limbi oficiale ale Uniunii Europene este garantat dreptul de a utiliza limba minoritatii nationale respective in procesul educational, impreuna cu limba de stat; persoanele care apartin minoritatilor (comunitatilor) nationale din Ucraina ale caror limbi sunt limbi oficiale ale Uniunii Europene si care au inceput invatamantul secundar general inainte de data de 1 septembrie 2018 in limba minoritatii (comunitatii) nationale respective au dreptul de a continua in aceasta limba pana la finalizarea invatamantului secundar general complet, in conformitate cu normele care erau in vigoare inainte de intrarea in vigoare a Legii Ucrainei „Cu privire la asigurarea functionarii limbii ucrainene ca limba de stat”.

Se vor preveni infiltrarile narativelor si propagandei rusesti

Coautorul proiectului de lege, Volodimir Viatrovici, membru al comisiei, a subliniat ca toate imbunatatirile aduse proiectului de lege nu se vor aplica limbii ruse, limba a statului agresor, „si nu pentru 5 ani, asa cum a planificat guvernul, ci pe termen nelimitat”. Marti, vicepremierul pentru integrare europeana si euroatlantica Olha Stefanisina anuntase ca proiectul de lege va contine garantii suplimentare pentru a preveni infiltrarea narativelor si a propagandei rusesti. Anterior, oficialul guvernamental a declarat ca noul proiect de lege, care vizeaza protejarea minoritatilor nationale, nu prevede extinderea oportunitatilor pentru limba rusa.

Pe 24 noiembrie, premierul ucrainean, Denis Smihal, a anuntat ca s-a intalnit cu reprezentantii minoritatilor nationale din Ucraina si a discutat cu acestia despre introducerea unor modificari intr-o serie de legi. Seful Cabinetului de Ministri de la Kiev a subliniat ca perfectionarea legislatiei in domeniul protectiei minoritatilor nationale este o solicitare a UE, iar Ucraina o face pentru a fi mai aproape de aderarea la blocul comunitar.

Seful grupului pro-prezidential parlamentar „Slujitorul poporului”, David Arahamia, un apropiat al presedintelui Volodimir Zelenski, a declarat ca solutionarea problemei minoritatilor nationale ar putea deschide usa Ucrainei spre UE, fiind ultima bariera in calea inceperii negocierilor de aderare. Astfel, Ucraina vrea sa ofere acum minoritatilor romane si maghiare o serie de drepturi, inclusiv cel la educatie in limba materna. Cei 27 de lideri nationali din UE urmeaza sa decida saptamana viitoare daca accepta sau nu recomandarea Comisiei Europene de a invita Ucraina si Republica Moldova sa inceapa negocierile de aderare. Orice astfel de decizie necesita insa sprijinul unanim. Premierul ungar Viktor Orban a declarat in repetate randuri ca Ungaria nu va sustine propunerea Comisiei in forma actuala.

Progrese fata de variantele anterioare ale legii

Intr-o opinie emisa in luna iunie, Comisia de la Venetia (Comisia Europeana pentru Democratie prin Drept) a apreciat ca noua lege ucraineana a minoritatilor nationale ofera garantii in conformitate cu standardele internationale, dar pentru asigurarea deplinei conformitati cu aceste standarde unele dispozitii ale legii trebuie reconsiderate, aminteste Agerpres. Pe 8 noiembrie 2023, Comisia Europeana a evaluat pozitiv reformele efectuate de Ucraina in materie de stat de drept si combatere a coruptiei, dar a cerut Kievului imbunatatiri rapide ale legii privind folosirea limbilor minoritatilor nationale in sistemul de invatamant si in spatiul public, conform recomandarilor Comisiei de la Venetia. Ungaria a acuzat in mod repetat Ucraina ca incalca drepturile minoritatii maghiare din regiunea Transcarpatia, mai ales in ce priveste educatia. Consilierul politic al premierului ungar Viktor Orban, Balazs Orban, a reafirmat dupa evaluarea Comisiei Europene din noiembrie ca noua versiune a legii care reglementeaza drepturile si folosirea limbilor minoritatilor nationale, adoptata in septembrie, „le face viata mai grea maghiarilor” in Ucraina, „mai ales in educatia copiilor”. Ungaria „nu poate sprijini integrarea europeana a Ucrainei daca aceasta lege este in vigoare”, a avertizat oficialul ungar. La intalnirile dintre presedintii Klaus Iohannis si Volodimir Zelenski a fost anuntata renuntarea Ucrainei la sintagma de limba „moldoveneasca”.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: