Kievul a votat, care categorii de condamnati pot merge pe front pentru a scapa de puscarie. Politicienii corupti nu scapa, raman dupa gratii
In incercarea de a consolida numarul trupelor, parlamentul ucrainean a adoptat miercuri un proiect de lege privind mobilizarea voluntara a condamnatilor pentru razboiul cu Rusia, relateaza Politico.
Cu toate acestea, cei care au comis infractiuni grave, inclusiv crima, viol, terorism, trafic de droguri si tradare, nu vor fi eligibili sa opteze pentru prima linie.
In cazul in care condamnatii decid sa plece pe front, instantele locale le pot acorda eliberare anticipata conditionata in schimbul serviciului militar, in baza unui contract.
Ulterior, ei vor fi returnati la inchisoare numai daca comit o alta infractiune inainte de incheierea serviciului. Trebuie sa ramana in armata pana cand Kievul anunta demobilizarea.
Dupa saptamani de presiune din partea societatii civile, parlamentul a decis ca parlamentarii si unii oficiali guvernamentali de rang inalt care au comis infractiuni nu vor fi eligibili pentru a li se comuta sentinta, a declarat miercuri deputatul ucrainean Iaroslav Jelezniak intr-o postare Telegram din parlament.
Alti detinuti, atata timp cat nu au fost condamnati pentru o infractiune grava, se confrunta cu o singura conditie – nu trebuie sa mai aiba de ispasit mai mult de trei ani pana la sfarsitul pedepsei lor.
Centrul de Actiune Anticoruptie, un organ de supraveghere cu sediul la Kiev, a numit votul „o victorie cu un gust amar”, avand in vedere ca nu toate tipurile de oficiali corupti au fost excluse din prevederile legii.
„Lista [celor exclusi] nu include functionari ai Presedintiei, sefii intreprinderilor de stat, anchetatori, procurori si judecatori”, a precizat organismul anticoruptie intr-un comunicat. „La urma urmei, multi judecatori, procurori si alti oficiali condamnati pentru coruptie isi ispasesc deja pedeapsa [si] vor putea acum sa foloseasca acest mecanism si sa iasa din inchisoare”.
Parlamentarii spera ca un proces reglementat, voluntar, va permite Kievului sa mobilizeze pana la 10.000 de condamnati pentru razboi. Presedintele Volodimir Zelenski trebuie sa semneze proiectul de lege inainte ca acesta sa intre in vigoare.