Kievul confirma in premiera ca a eliminat iranieni: „Au fost pe teritoriul nostru. Nu noi i-am invitat aici. Nu ar trebui sa fii acolo unde nu ar trebui sa fii”

externe

Oleksi Danilov, secretarul Consiliului ucrainean pentru securitate nationala si aparare, a confirmat ca au fost ucisi consilieri militari iranieni in Crimeea si a avertizat ca orice alti iranieni aflati pe teritoriul ucrainean ocupat in sprijinul invaziei Moscovei vor fi, de asemenea, vizati.

El a declarat pentru The Guardian ca iranienii au fost prezenti in Crimeea pentru a ajuta Rusia sa piloteze dronele armate Shahed-136 furnizate de guvernul de la Teheran, dar nu a precizat cati ucraineni au fost ucisi.

Rapoartele din presa israeliana din octombrie au afirmat ca 10 persoane au fost ucise din cauza loviturilor militare ucrainene in Crimeea ocupata. Danilov a precizat ca orice noua prezenta militara iraniana va fi vizata.

„Nu ar trebui sa fii acolo unde nu ar trebui sa fii”, a spus Danilov, intr-un interviu la Kiev. „Au fost pe teritoriul nostru. Nu noi i-am invitat aici, iar daca colaboreaza cu teroristii si participa la distrugerea natiunii noastre, trebuie sa-i ucidem”.

Val dupa val de atacuri aeriene rusesti, inclusiv atacuri cu drone si rachete, au vizat din octombrie infrastructura energetica civila a Ucrainei, aruncand-o in pene de curent in timp ce frigul iernii a inceput sa cada in toata tara. Presedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a declarat miercuri tarziu, in cadrul unei reuniuni a Consiliului de Securitate al ONU, ca atacurile sunt „o crima evidenta impotriva umanitatii” si a declarat ca Kievul va prezenta o rezolutie care sa condamne „orice forma de teroare energetica”.

Purtatorul de cuvant al Kremlinului, Dmitri Peskov, a incercat joi sa dea vina pe Ucraina, afirmand ca aceasta ar putea „pune capat tuturor suferintelor posibile ale populatiei civile” daca ar indeplini „cererile partii ruse”.

Dupa ce initial a negat prezenta dronelor iraniene in Ucraina, guvernul de la Teheran a afirmat ca a furnizat Rusiei un „numar mic” de avioane fara pilot la bord cu cateva luni inainte ca Vladimir Putin sa lanseze o invazie totala a Ucrainei. Iranul neaga ca a trimis instructori iranieni pentru a-i ajuta pe rusi sa piloteze dronele.

Kievul si-a exprimat scepticismul cu privire la versiunea iraniana a evenimentelor, iar experti din ambele tari s-au intalnit la cererea Teheranului pentru a discuta despre dovezile colectate de Ucraina.

„Iranienii continua sa insiste ca nu sunt furnizori de arme pentru Federatia Rusa. Avem aceasta confirmare incepand de astazi? Nu, nu avem”, a declarat Danilov. „Intelegem ca aceste lucruri nu zboara fara ca [oamenii] sa invete cum sa le opereze, iar rusii nu au creierul necesar pentru a-si da seama singuri… In lumea moderna nu poti ascunde nimic. Este doar o chestiune de timp pana cand va fi facut public”.

El a spus ca nu este clar daca Iranul a livrat si rachete balistice Rusiei.

„Incercam sa raspundem la aceasta intrebare si vom face tot ce putem pentru a ne asigura ca nu se va intampla”, a spus Danilov. „Dar daca se va intampla, ne va spune doua lucruri. In primul rand, ca Rusia nu are capacitatea de a-si fabrica propriile rachete, cel putin in numarul care i-ar permite sa continue un razboi pe scara larga. In al doilea rand, daca o tara care se afla sub sanctiuni din 1979 are capacitatea de a produce astfel de arme, despre ce fel de sanctiuni vorbim? Asa ca se ridica o mare problema in ceea ce priveste punerea in aplicare a acestora.”

Hartiile de pe masa de conferinte din biroul lui Danilov erau acoperite cu pagini albe din motive de securitate, iar printre ele era asezat un set de sah cu un singur pion negru avansat. Intrebat despre acest lucru, Danilov a spus ca este o metafora pentru o lume in care vechile reguli nu se mai aplica.

„Arata ca toata lumea incepe acum cu negru”, a spus el. „Sau ceea ce este negru ar putea fi si alb, sau poate gri”.

Relatiile Ucrainei cu Israelul sunt un exemplu de zona gri. Exista o lista lunga de echipamente militare israeliene pe care guvernul de la Kiev ar dori sa le achizitioneze, dar Israelul a incercat sa evite represaliile Moscovei si a incercat sa se prezinte ca fiind neutru.

„Pozitia Israelului fata de acest razboi este bine cunoscuta si de inteles”, a declarat Danilov. „Inca o data, as dori sa subliniez ca in lumea moderna nu poti ascunde nimic, sprijinul sau absenta sprijinului. Sunteti pro-democratic sau pro-autoritar? De ce parte esti?”

El a respins afirmatiile potrivit carora ritmul contraofensivei ucrainene ar putea fi incetinit de vremea de iarna, de bariera fizica a Niprului sau de nervozitatea aliatilor occidentali ca potentiala pierdere a Crimeei l-ar putea impinge pe Putin la masuri disperate, catastrofale.

„Trebuie sa ne aparam tara si sa o eliberam de teroristi in orice moment al anului. Nu conteaza anotimpul”, a declarat Danilov, adaugand ca Niprul este „doar un obstacol in plus pe care il vom depasi” si ca „cu echipamentele si armele moderne, este doar o sarcina care trebuie indeplinita”.

El a adaugat: „Pana cand intregul nostru teritoriu nu va fi liber, armata noastra nu se poate opri, iar acest lucru include Crimeea si celelalte teritorii”.

Lovim „drept la tinta” si pe Telegram. Abonati-va si la canalul AK24 de Telegram

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: