Kievul spune ca gigantii din domeniul petrolului ar trebui sa plateasca pentru a reconstrui infrastructura energetica a Ucrainei
Marile companii energetice internationale care au obtinut profituri uriase din cauza cresterii preturilor pe fondul razboiului ar trebui sa verse o parte din acesti bani in reconstructia infrastructurii energetice distruse a Ucrainei, a declarat ministrul energiei de la Kiev, Gherman Galuscenko, pentru Politico.
Galuscenko a sustinut, de asemenea, ca Occidentul trebuie sa inaspreasca sanctiunile privind vanzarile de energie rusesti pentru a preveni un „razboi fara sfarsit” in Ucraina si a spus ca Kievul ar putea furniza combustibil nuclear pentru ca unele tari din UE sa se poata debarasa de dependenta de livrarile rusesti.
„O multime de companii energetice obtin profituri uriase din cauza razboiului. Am estimat ca este vorba de peste 200 de miliarde de dolari”, a declarat Galuscenko in cadrul unei vizite la Bruxelles. „Ei primesc acesti bani pentru ca noi luptam, din cauza razboiului”.
„Cred ca ar fi corect sa imparta acesti bani cu Ucraina. Adica, pentru a ne ajuta sa reconstruim sectorul energetic”, a adaugat el.
Cifra de 200 de miliarde de dolari data de Galuscenko a fost citata ca fiind profiturile a cinci companii de top – BP, Chevron, ExxonMobil, Total si Shell – in 2022. Scoala de Economie de la Kiev estimeaza ca pagubele aduse infrastructurii ucrainene se apropie de 140 de miliarde de dolari.
Ministrul a remarcat faptul ca o companie lituaniana, Ignitis Group, a anuntat ca cedeaza aproximativ 10% din profiturile sale pentru a ajuta la reconstructia din Ucraina si a declarat ca si companiile mai mari ar trebui sa urmeze acest exemplu.
Galuscenko a avertizat, de asemenea, ca Moscova va putea sa duca un razboi perpetuu in Ucraina atat timp cat Kremlinul va reusi sa adune bani din vanzarea de combustibili fosili. In ciuda sanctiunilor impotriva importurilor de petrol rusesc impuse de UE si a unui plafon de pret stabilit de clubul G7 al democratiilor bogate, el a avertizat ca presedintele rus Vladimir Putin inca gaseste modalitati de a evita embargourile internationale.
„Daca pe de o parte incerci sa ii restrictionezi, iar pe de alta parte le oferi oportunitati, le vei permite sa faca un razboi fara sfarsit”, s-a plans el, sustinand ca Kremlinul isi foloseste veniturile din exportul de energie „nu pentru a ajuta poporul rus sa traiasca mai bine”, ci „pentru a produce arme” si a continua razboiul.
„Acesti bani costa vieti ucrainene”, a spus el.
Rusia se lauda ca si-a redirectionat livrarile de petrol catre tari prietene precum China si India, dar exista semne ca restrictiile impuse de marile piete occidentale pot fi ocolite.
Calculele efectuate de Bloomberg la 3 martie au sugerat ca veniturile fiscale din petrol aproape s-au injumatatit in februarie fata de anul trecut, in timp ce veniturile din gaz au scazut cu 42% fata de anul trecut, avand in vedere reducerea vanzarilor catre Europa. Interdictia UE asupra petrolului rusesc a fost un factor cheie care a torpilat pretul titeiului din Urali.
Dornic sa mentina aceasta presiune, Galuscenko a protestat ca o parte din petrol inca ocoleste barierele.
„Este important sa nu ajutam Rusia sa scape de sanctiuni”, a spus el, argumentand ca „sanctiunile sunt eficiente doar daca nu ai cum sa scapi, iar noi vedem ca rusii incearca sa scape – in unele cazuri, gasesc o cale”.
Avertismentul sau vine pe fondul unor rapoarte recente potrivit carora hidrocarburile Moscovei ar putea ajunge in tarile UE prin Azerbaidjan si Turcia. De asemenea, apar informatii potrivit carora petrolul rusesc a fost vandut discret la preturi care depasesc cu mult plafonul de 60 de dolari impus de G7 in decembrie.
Planul UE de a face blocul independent de combustibilii fosili ai Moscovei inainte de 2030, numit RePowerEU, include incurajarea tarilor membre sa cumpere in comun gaze naturale, iar ministrul ucrainean a declarat ca tara sa doreste, de asemenea, sa participe la acest program.
In timp ce UE si-a redus importurile de petrol si gaze din Rusia, blocul dispune inca de 18 reactoare VVER proiectate de Rusia – situate in Finlanda, Slovacia, Bulgaria, Ungaria si Republica Ceha – pentru care nu exista deocamdata nicio sursa alternativa de combustibil.
In loc sa continue sa se bazeze pe Rusia, acestea ar putea in curand sa se aprovizioneze din Ucraina, a spus el. Ucraina este in curs de a fabrica, impreuna cu Westinghouse din SUA, un combustibil nuclear de inlocuire special adaptat, care ar putea fi gata „la inceputul anului viitor”.
De asemenea, el a cerut Comisiei Europene sa stabileasca un obiectiv la nivelul UE pentru eliminarea dependentei tarilor de tehnologia nucleara rusa, reiterand apelul Ucrainei de a aplica sanctiuni impotriva gigantului atomic de stat Rosatom din Moscova pentru rolul sau in supravegherea centralei nucleare ocupate din Zaporijia. Pana in prezent, UE s-a abtinut de la a aplica sanctiuni industriei nucleare ruse.
„Ei participa la capturarea si operarea ilegala a [acestei] centrale nucleare”, a declarat Galuscenko.