externe

Klaus Iohannis a semnat, alaturi de presedintii Biden si Zelenski si premierii Olandei, Italiei si Germaniei, o declaratie privind intarirea apararii aeriene a Ucrainei

Presedintele roman Klaus Iohannis a fost semnatarul unei declaratii comune privind intarirea apararii aeriene a Ucrainei, alaturi de omologii sai american Joe Biden, si ucrainean, Volodimir Zelenski, si premierii olandez, Dick Schoof, italian, Giorgia Meloni, si german, Olaf Scholz, informeaza marti seara un comunicat al Casei Albe.

Presedintele Joe Biden a anuntat si el in discursul sau sustinut cu prilejul ceremoniei care a marcat implinirea a 75 de ani de NATO ca SUA si aliatii lor vor trimite noi sisteme Patriot Ucrainei, despre care si-a exprimat convingerea ca va castiga razboiul cu Rusia.

„Suntem angajati sa furnizam Ucrainei capabilitati suplimentare de aparare aeriana in contextul in care se apara impotriva agresiunii continuate a Rusiei, inclusiv a atacurilor deliberate ale Rusiei asupra oraselor ucrainene si a infrastructurii civile si infrastructurii critice”, se mentioneaza in declaratia comuna.

„Astazi anuntam ca, colectiv, furnizam Ucrainei sisteme de aparare aeriana strategice, inclusiv baterii Patriot donate de SUA, Germania si Romania, componente Patriot donate de Olanda si alti parteneri pentru a permite operarea unei baterii Patriot suplimentare si un sistem suplimentar SAMP-T donat de Italia”, afirma liderii celor cinci state donatoare.

Semnatarii declaratiei comune isi exprima increderea ca „aceste cinci sisteme strategice de aparare aeriana vor contribui la protejarea oraselor ucrainene, civililor si soldatilor si ne coordonam indeaproape cu guvernul ucrainean pentru ca acest sisteme sa fie utilizate rapid” si precizeaza ca „lucram la un nou anunt in acest an privind sisteme suplimentare strategice de aparare aeriana pentru Ucraina”.

In plus, „in lunile urmatoare, SUA si partenerii intentioneaza sa furnizeze Ucrainei zeci de sisteme de aparare aeriana tactice, inclusiv NASAMS, HAWK, IRIS T-SLM, IRIS T-SLS si sisteme Gepard”, iar acestea „vor extinde si mai mult acoperirea apararii aeriene ucrainene”.

De asemenea, mentioneaza declaratia comuna, „mai multi aliati, intre care Canada, Norvegia, Spania si Regatul Unit, vor continua sa joace un rol important in furnizarea acestor sisteme si multi alti sustinatori ai Ucrainei vor asista in asigurarea interceptorilor”.

In ceea ce le priveste, noteaza textul citat, „SUA vor regandi livrarile planificate (…) de interceptori critici pentru apararea aeriana in coordonare cu parteneri in asa fel incat acestia sa fie trimisi Ucrainei, furnizandu-i sute de interceptori suplimentari in cursul anului urmator”.

Semnatarii isi afirma recunostinta pentru coalitia de peste 50 de tari care continua sa furnizeze asistenta de securitate pentru Ucraina, precum si Initiativei „Immediate Action on Air Defense”, pentru care partenerii au angajat un sprijin de un miliard de dolari, si coalitiei conduse de Germania si Franta pentru asigurarea unor capabilitati de aparare aeriana integrate.

„De asemenea, salutam activitatea NATO pentru a sprijini eforturile Ucrainei de a dezvolta o arhitectura de aparare aeriana si antiracheta integrata interoperabila. Mesajul nostru catre Moscova si catre lume este clar: sprijinul nostru pentru Ucraina este puternic si de neclintit”, mai mentioneaza declaratia comuna.

Urmareste-ne si pe:
Gabriel Tudor

Share
Published by
Gabriel Tudor

Recent Posts

Uniunea Europeana ia in considerare blocarea fondurilor pentru Slovacia din cauza regresului democratic sub guvernarea pro-rusa a lui Robert Fico

Uniunea Europeana lucreaza la o propunere de cenzurare a Slovaciei pentru erodarea normelor democratice, ceea…

1 minut ago

Cel mai mare aeroport din Suedia a fost vizat de patru drone, duminica noapte. Toate privirile se intorc catre Rusia

Cel mai mare aeroport al Suediei, de langa Stockholm, si-a incetat activitatea, luni, pentru mai…

44 de minute ago

Italia: Un roman a evadat a doua oara in trei ani. El a ajuns in Napoli dupa ce a luat ostatic un fermier

Denis Costel Strauneanu, un detinut roman care a evadat in urma cu doua zile din…

O oră ago

Ce ar insemna pentru Moldova ca pe 20 octombrie sa pice testul referendumului UE?
- Analiza

Daca referendumul pentru aderarea la Uniunea Europeana ar pica, Republica Moldova ar risca sa cada…

41 de minute ago

„Justitie” romaneasca: trei tineri, lasati in libertate dupa ce au batut cu salbaticie un barbat intr-un centru comercial din Neamt

Un barbat a fost incinjurat de trei tineri si batut cu bestialitate, cu pumnii si…

31 de minute ago