Klaus Iohannis, a anuntat sambata, la Constanta, intr-un discurs sustinut cu ocazia Zilei Marinei, care sunt obiectivele Romaniei in zona Marii Negre.
„Regiunea Marii Negre este o zona de interes strategic nu numai pentru Romania, ci si pentru NATO si Uniunea Europeana. De aceea, trebuie sa fie un spatiu sigur si predictibil, aspecte esentiale pentru securitatea nationala si pentru cea europeana si transatlantica.
Vom continua, asadar, demersurile pentru dezvoltarea posturii nationale de aparare si pentru sporirea prezentei aliatilor in structurile NATO de pe teritoriul Romaniei, concomitent cu cresterea eficientei eforturilor intreprinse de statul roman, astfel incat securitatea nationala sa fie intarita.
Obiectivele noastre la Marea Neagra raman neschimbate, respectiv consolidarea, in proximitatea estica, a unei zone stabile, democratice si prospere, prin racordarea spatiului Marii Negre la valorile si procesele de cooperare europene si euro-atlantice, precum si dinamizarea cooperarii regionale, cu accent pe proiecte care genereaza beneficii concrete pentru cetatenii Romaniei si ai statelor din regiune”, a spus Iohannis.
Buna ziua si la multi ani tuturor!
Celebram astazi, odata cu Praznicul Adormirii Maicii Domnului, Ziua Marinei, cel mai potrivit prilej pentru a ne manifesta pretuirea fata de cei care isi fac datoria pe marile si oceanele lumii, sub drapelul tricolor.
Tot astazi, aducem cu profunda recunostinta un omagiu eroilor marilor, deopotriva militari si civili, cazuti la datorie.
Aniversarea Zilei Marinei este in egala masura o sarbatoare a Fortelor Navale Romane, a Politiei de Frontiera, a Marinei Comerciale si a oraselor-porturi.
Anul acesta, din pacate, amploarea festivitatilor si participarea celor care iubesc si pretuiesc Fortele Navale sunt restrictionate din cauza masurilor de preventie necesare in contextul provocat de pandemia de COVID-19, care ne afecteaza de la inceputul acestui an.
Criza generata de pandemie reprezinta un test dur pentru capacitatea statelor, dar si a fiecaruia dintre noi de a ne adapta, cu vointa de actiune comuna, la o realitate diferita.
Rapiditatea cu care pandemia s-a propagat la nivel global si efectele pe care le-a produs aproape in toate domeniile de activitate ne arata cat de complexe si impredictibile sunt provocarile si amenintarile cu care ne confruntam.
Este, iata, esential sa ne consolidam capacitatea de anticipare si de reactie institutionala, sa identificam si sa implementam rapid solutii eficiente pentru a raspunde dificultatilor pe care crize de o asemenea anvergura le pot genera in plan economic, dar si in plan social.
Apreciez sprijinul acordat de catre Fortele Navale structurilor Ministerului Afacerilor Interne, Ministerului Sanatatii si autoritatilor locale, prin preluarea unor obiective si zone de patrulare, asigurarea de personal specializat pe diverse domenii si operationalizarea unui spital militar ROL-2 la Constanta.
Doamnelor si domnilor,
In ultimii ani, Romania si-a consolidat statutul de aliat si actor regional care participa activ la asigurarea securitatii euro-atlantice si internationale.
Evolutiile din vecinatatea noastra estica si pozitionarea la frontiera externa a Uniunii Europene si a NATO reclama asumarea de catre tara noastra a unui profil mai activ din punct de vedere politic, diplomatic si economic, in procesul de consolidare a securitatii regionale.
Statutul Romaniei de vector de stabilitate si furnizor de securitate regionala, care este deja o realitate, va continua sa fie valorificat prin aplicarea consecventa a liniilor de politica externa asumate in ultimii ani.
Regiunea Marii Negre este o zona de interes strategic nu numai pentru Romania, ci si pentru NATO si Uniunea Europeana. De aceea, trebuie sa fie un spatiu sigur si predictibil, aspecte esentiale pentru securitatea nationala si pentru cea europeana si transatlantica.
Vom continua, asadar, demersurile pentru dezvoltarea posturii nationale de aparare si pentru sporirea prezentei aliatilor in structurile NATO de pe teritoriul Romaniei, concomitent cu cresterea eficientei eforturilor intreprinse de statul roman, astfel incat securitatea nationala sa fie intarita.
Obiectivele noastre la Marea Neagra raman neschimbate, respectiv consolidarea, in proximitatea estica, a unei zone stabile, democratice si prospere, prin racordarea spatiului Marii Negre la valorile si procesele de cooperare europene si euro-atlantice, precum si dinamizarea cooperarii regionale, cu accent pe proiecte care genereaza beneficii concrete pentru cetatenii Romaniei si ai statelor din regiune.
Onorata asistenta,
Fortele Navale Romane, de la a caror infiintare se implinesc anul acesta 160 de ani, sunt parte importanta a Armatei Romaniei, actioneaza alaturi de camarazii lor din NATO pentru ca marile si oceanele sa fie mai sigure.
Dar misiunile Fortelor Navale nu pot fi indeplinite doar prin abnegatia si implicarea marinarilor, fiind necesare echipamente performante cu care sa-si realizeze sarcinile incredintate, la cele mai inalte standarde.
Eforturile pe care marinarii le fac pentru a-si indeplini misiunile, in conditii pe care si le-ar dori mai bune, spun totul despre dedicarea si capacitatea lor de sacrificiu.
Alocarea, incepand cu anul 2017, a 2% din Produsul Intern Brut pentru bugetul Apararii si garantia acordarii acestor resurse pe termen lung au creat conditiile necesare pentru modernizarea inzestrarii Armatei Romaniei, inclusiv a Fortelor Navale, ceea ce constituie si un impuls necesar revigorarii industriei nationale de aparare.
Prin programe multianuale coerente, vom oferi industriei romanesti sanse de relansare.
De asemenea, mai multe resurse inseamna si conditii mai bune pentru instruirea militarilor, cat mai aproape de noile realitati ale conflictelor actuale si cele ale viitorului.
Navele romane si personalul aferent desfasoara periodic si in mod constant misiuni si exercitii NATO, precum si alte misiuni multinationale in Marea Neagra.
Ii felicit pe participantii la Exercitiul multinational „Sea Breeze 20”, recent incheiat, unul dintre cele mai mari exercitii, precum si pe toti membrii echipajelor navelor militare sub pavilion romanesc care au participat la misiuni si aplicatii impreuna cu alte nave ale aliatilor si partenerilor nostri.
Nu in ultimul rand, vreau sa-i felicit si pe cei care, prin activitatea lor desfasurata pe uscat, fac posibila activitatea marinarilor pe fluvii, mari si oceane.
Dragi marinari,
Prin juramantul pe care l-ati depus, fiecare dintre voi a facut o promisiune solemna si s-a angajat la o viata caracterizata de onoare, dar si de sacrificiu si privatiuni.
Va multumesc pentru patriotismul si profesionalismul vostru, precum si pentru modul in care va indepliniti misiunile, promovand astfel, peste mari si tari, prin conduita voastra, valorile si spiritul romanesti.
Va doresc multa sanatate, alaturi de familiile dumneavoastra, si va doresc mult succes in activitate!
Sfanta Fecioara Maria, protectoarea Marinei Romaniei, sa va ocroteasca, oriunde veti naviga cu drapelul Romaniei la catarg!
La Multi Ani Marinei Romaniei si Fortelor Navale!
Fostul presedinte al PSD, Liviu Dragnea, a confirmat recent ca exista o intelegere intre actuala…
Presedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat, sambata, ca Kievul ar dori sa puna capat razboiului…
Liderii marilor democratii ale Grupului celor Sapte (G7) au reiterat sambata, printr-un comunicat, angajamentul de…
Peste 10.000 de persoane au fost identificate in cadrul unei anchete privind o vasta retea…
Franta se confrunta cu o crestere alarmanta a violentei legate de droguri, de la crime…
Un avion Boeing 737-800 Max al Southwest Airlines, cu pasageri la bord, a fost lovit…