Klaus Iohannis, la COP28: „Romania vrea sa devina lider regional in domeniul energiei nucleare”
Aflat in Emiratele Arabe Unite, la Dubai, la cea de-a 28-a Conferinta a Statelor parte la Conventia Cadru a Natiunilor Unite privind Schimbarile Climatice (COP28), presedintele Klaus Iohannis a declarat ca Romania considera energia nucleara drept o sursa stabila de energie si ca tara noastra isi propune sa devina un lider regional in operatiunile si implementarea acesteia, un centru de formare a fortei de munca si un hub pentru lanturile de aprovizionare aferente energiei nucleare, transmite Agerpres.
„Efectele negative ale schimbarilor climatice nu pot fi negate. Trebuie sa acceleram actiunile noastre de atenuare a schimbarilor climatice si, in special, sa decarbonizam rapid sistemele noastre energetice. Acesta este motivul pentru care sunt incantat sa fiu prezent la acest eveniment alaturi de lideri guvernamentali si din industrie care isi propun sa livreze in raport cu obiectivul de zero emisii nete la nivel global pana in 2050, inclusiv prin utilizarea energiei nucleare.
In ceea ce priveste Romania, strategiile noastre privind schimbarile climatice si energia prevad un mix energetic bazat pe surse regenerabile si energie nucleara pentru o Romanie cu zero emisii nete”, a spus seful statului, la Dubai, la evenimentul de lansare a „Declaratiei privind triplarea capacitatii de energie nucleara la nivel mondial.” El a subliniat ca facilitatile energetice nucleare functioneaza in Romania de aproape trei decenii la standarde inalte de productivitate si siguranta, afirmand ca acest fapt reprezinta o experienta nationala consistenta in acest domeniu. „In acelasi timp, trebuie sa facem mai mult – la nivel national si global”, a adaugat presedintele Iohannis.
Doua noi unitati la Centrala de la Cernavoda si reactoare modulare mici
Seful statului a precizat ca analizele Agentiei pentru Energie Nucleara a OCDE arata ca, la nivel global, capacitatea instalata de energie nucleara trebuie sa se tripleze pana in 2050 pentru ca lumea sa ajunga la zero emisii nete globale pana atunci. „In acest context, Romania considera energia nucleara ca fiind o sursa stabila de energie, care contribuie la securitatea energetica si la decarbonizare. Mergand mai departe, ne angajam sa finalizam doua noi unitati CANDU la Centrala de la Cernavoda si sa construim si sa implementam in Romania SMR-uri, reactoare modulare mici. (…) Referitor la acest lucru, este o noua tehnologie la care lucram impreuna cu prietenii nostri din Statele Unite si se pare ca vom construi primul reactor modular mic civil bazat pe tehnologia despre care am vorbit. In dezvoltarea programului nostru national de energie nucleara, ne ghidam dupa un set esential de principii si prioritati. Ne angajam sa asiguram siguranta pentru public si pentru mediu, precum si neproliferarea. Mai mult decat atat, Romania isi propune, de asemenea, sa devina un lider regional in operatiunile si implementarea energiei nucleare, un centru de formare a fortei de munca si un hub pentru lanturile de aprovizionare aferente energiei nucleare”, a adaugat el.
Presedintele Iohannis a mai spus ca schimbarile climatice reprezinta o provocare globala si necesita o actiune la acest nivel. „Numai prin actiune coordonata si ambitie sporita le putem aborda in mod eficient”, a afirmat seful statului.