Categories: news

Klaus Iohannis: Neglijarea relatiilor cu Africa, dupa Revolutie – o eroare strategica / Am repus Romania pe radarul african

Presedintele Klaus Iohannis a declarat joi ca neglijarea relatiilor Romaniei cu statele africane, dupa Revolutie, a reprezentat o “eroare strategica” iar turneul pe care il efectueaza in prezent in Africa urmareste sa dea “greutate” si sa arate ca Bucurestiul este “foarte serios si foarte angajat” in revigorarea relatiilor cu partenerii comerciali traditionali de pe acest continent.

Notand relatiile economice importante pe care Romania le avea cu o serie de state africane in urma cu cateva decenii, Klaus Iohannis a aratat ca, in anii care au urmat Revolutiei din 1989, “aceasta relatie a fost aproape neglijata”.

“Ne-am dat seama ca aici s-a comis o eroare strategica in politica externa romaneasca si am venit cu masuri de corectare. Am venit cu o noua strategie pentru Africa, care tinteste in mod special partenerii traditionali ai Romaniei in Africa”, a spus seful statului, intr-o conferinta de presa sustinuta in Senegal.

Aceasta strategie, denumita oficial „Romania – Africa: Parteneriat pentru viitor prin pace, dezvoltare si educatie, un document-cadru de viziune”, urmareste “sa exploateze oportunitatile, sa consolideze parteneriatele, sa deschida noi sectoare de colaborare economica, in educatie, in diplomatie si asa mai departe”, a continuat Klaus Iohannis, raspunzand unei intrebari a reporterului TVR.

Insa “strategie de acest tip si de o greutate extraordinara nu poate sa fie implementata prin corespondenta. Pentru a da greutate acestei strategii si pentru a arata ca Romania este foarte serioasa si foarte angajata in a revigora aceste parteneriate, am decis sa fac un turneu african, care astazi ne-a adus in Senegal si aici se si incheie acest turneu”, a precizat presedintele, in contextul in care mai multe voci din societate au cerut ca Administratia Prezidentiala sa faca publice costurile legate de deplasarile externe ale sefului statului.

Iohannis a afirmat ca a gasit in statele pe care le-a vizitat – Kenya, Tanzania, Republica Capul Verde si Senegal – “deschidere” si “parteneri bucurosi ca reluam aceasta relatie veche, importanta si valoroasa”.

“Am gasit oportunitati deja foarte concrete de colaborare, in toate statele pe care le-am vizitat s-au semnat acorduri de intelegere. Si summa summarum, as putea sa spun, fara a exagera: prin acest turneu, am repus Romania pe radarul african. Am reluat ceea ce aproape se pierduse, o relatie extrem de valoroasa intre Romania si partenerii africani”, a adaugat Klaus Iohannis.

“Sunt oportunitati fenomenale si ar fi o greseala imensa sa neglijam aceasta sansa de buna colaborare”, a mai spus presedintele Iohannis.

Strategia Nationala pentru Africa, context (sursa – MAE)

Documentul recunoaste rolul esential al continentului african in modelarea tendintelor globale in secolul XXI. Sunt analizate elemente precum demografia si resursele Africii sau rolul statelor africane in cadrul Organizatiei Natiunilor Unite, precum si in dezbaterile majore la nivel mondial privind impactul schimbarilor climatice, asigurarea pacii, securitatii si dezvoltarii, lupta impotriva terorismului etc.

Strategia isi propune sa reaseze raporturile Romaniei cu Africa, pornind de la existenta unei baze promitatoare de colaborare, precum si a unui potential in diferite domenii, care este in mare masura neexploatat. Documentul detaliaza elementele definitorii ale profilului Romaniei in Africa, cu scopul de a contura un rol specific al tarii noastre in raport cu continentul african, pornind de la capitalul de simpatie semnificativ de care Romania beneficiaza in Africa, ce risca insa sa se diminueze pe masura ce are loc schimbul generational.

Documentul reuneste intr-un cadru structurat actiuni in domeniile traditionale ale cooperarii Romaniei cu statele africane (educatia, pacea si securitatea, cooperarea economica, agricultura), carora li se adauga o serie de sectoare noi, insa cu potential important de dezvoltare, precum digitalizarea sau transferul de experienta in domenii de interes comun (clima si protectia mediului, protectie civila, norme fito-sanitare si de siguranta alimentara, securitate cibernetica).

Noua abordare strategica traseaza o serie de linii de actiune in domeniile: politico-diplomatic, securitar, educatie, cultura, contacte interumane, economic-comercial si de cooperare tehnica, cooperare internationala pentru dezvoltare.

Noua strategie este rezultatul unui demers guvernamental, care a beneficiat de contributiile acumulate ale mediului academic, economic si al societatii civile romane cu experienta pe continentul african. In baza acesteia, in urmatorul interval, vor fi initiate activitati de cooperare concrete cu state partenere de pe continentul african.

Urmareste-ne si pe:
Darie Luca

Share
Published by
Darie Luca

Recent Posts

Opera Iasi sarbatoreste 68 de ani printr-un spectacol aniversar „Tosca,” marcand o traditie de decenii

Opera Nationala Romana Iasi (ONRI) marcheaza 68 de ani de activitate culturala cu o serie…

4 minute ago

Statele Unite, avertisment pentru Teheran: bombardiererele strategice americane B-52 au ajuns in Orientul Mijlociu

Bombardiere americane B-52 au sosit in Orientul Mijlociu, au anuntat sambata Fortele armate ale Statelor…

25 de minute ago

Femeie cu probleme psihice a incendiat un apartament din Resita. 16 persoane, inclusiv sase copii, evacuate de urgenta

  Sambata seara, un incident grav a avut loc intr-un bloc din Resita, unde o…

30 de minute ago

O shaormerie din Cluj ofera shaorma gratis de Black Friday

Ofertele de Black Friday devin din ce in ce mai diverse, incluzand nu doar produse…

47 de minute ago

Statul roman va acoperi costurile de repatriere pentru cetatenii decedati in strainatate, la cererea familiei

Presedintele Klaus Iohannis a promulgat vineri legea prin care statul roman se angajeaza sa suporte,…

O oră ago

Circulatia restrictionata in zonele afectate in Valencia. Guvernul intervine cu grupuri de urgenta

 In urma furtunii devastatoare Dana, au fost impuse  restrictii de circulatie in principalele zone afectate…

O oră ago