Presedintele Klaus Iohannis a criticat dur, marti seara, masurile economice ale Guvernului PSD-ALDE. „O serie de masuri guvernamentale luate in ultima perioada ne arata o grava lipsa de responsabilitate”, a declarat Iohannis cu prilejul receptiei organizate de Camera de Comert si Industrie Romano-Germana.
„Imi doresc o Romanie cu o economie sanatoasa, o tara bine guvernata, in care beneficiile de astazi sa nu se risipeasca maine, iar masurile luate astazi sa nu amaneteze viitorul generatiilor urmatoare.
Din pacate, o serie de masuri guvernamentale luate in ultima perioada ne arata o grava lipsa de responsabilitate, de seriozitate si de viziune cu privire la mersul economiei noastre pe termen mediu si lung.
Am vazut cum, fara consultari si fara minime evaluari de impact, Guvernul a schimbat peste noapte regimul fiscal pentru unele dintre cele mai importante domenii.
Probabil ca fara noile taxe si impozite introduse prin Ordonanta de Urgenta 114, pe care insa guvernantii le-au negat continuu, bugetul pentru anul in curs ar fi resimtit constrangeri drastice.
Prin masurile din ultimele zile ale anului trecut, s-a pierdut si bruma de incredere pe care investitorii o mai puteau avea in politica economica actuala. Asa am asistat la prabusirea cotatiilor de pe piata bursiera, inclusiv pentru companiile romanesti importante, fapt fara precedent pentru o economie in crestere.
Totodata, suntem in situatia in care insasi existenta Pilonului 2 de pensii este pusa in pericol. Este ingrijorator si modul in care autoritatile gestioneaza securitatea aprovizionarii cu energie ori, cel putin, pretind ca se ocupa de povara facturilor la energie.
Toate acestea inseamna prejudicii la adresa bunastarii romanilor si a familiilor lor. In cele din urma, cetatenii vor fi cei care vor achita nota de plata, asa cum se intampla adesea”, a declarat Iohannis.
Presedintele a cerut apoi liderilor PSD sa „coboare cu picioarele pe pamant”.
„Nevoile de dezvoltare ale economiei, in directii esentiale precum modernizarea si dezvoltarea infrastructurii, necesita alocari importante in sfera investitiilor publice.
Desi s-a promis ca 2018 va fi anul investitiilor, ceea ce s-a obtinut se numeste inflatie, importuri si adancirea unor dezechilibre macroeconomice, precum deficitul comercial si cel de cont curent. De exemplu, deficitul comercial a ajuns la un nivel record, de aproape 15 miliarde de euro, in crestere cu peste 15% fata de 2017.
Fondurile europene au ramas, din nou, pe post de «Cenusareasa». Guvernul a absorbit cu circa 20% mai putin decat propria tinta asumata, neglijand investitii absolut necesare dezvoltarii.
Economia Romaniei are nevoie de solutii durabile in privinta deficitului de forta de munca si a decalajului dintre sistemul de invatamant si cerintele pietei muncii. Invatamantul tehnic si dual, digitalizarea si noile tehnologii, investitiile de valoare adaugata inalta sunt tot atatea provocari la care trebuie sa avem capacitatea, ca stat si ca societate, de a raspunde pe masura.
De aceea, solicit decidentilor politici sa coboare cu picioarele pe pamant, sa inceteze experimentele fiscale cu economia Romaniei si sa constientizeze prioritatile reale pe care mediul de afaceri le semnaleaza!
O guvernare responsabila inseamna solutii eficiente si coerente la problemele cu care se confrunta economia. Din pacate, ceea ce vedem la PSD este incercarea permanenta de a gasi «vinovati de serviciu», ba sunt companiile multinationale, ba este Banca Nationala, doar pentru a ascunde incompetenta propriilor ministri si lipsa de solutii fata de nevoile romanilor.
De exemplu, este inadmisibil ca pana la finalul lunii ianuarie sa nu existe nici macar o proiectie bugetara, care sa ofere economiei o anumita perspectiva financiara pentru anul in curs. Solicit Guvernului sa vina cu un buget realist pentru 2019, un buget construit pe baze credibile.
In privinta bugetului, am vazut chiar in aceste zile cum se lauda PSD, in mod speculativ si zic eu, acum, naiv, cu cresterea veniturilor bugetare. Ii indemn sa se mai uite o data, insa pe linia veniturilor fiscale, cele care arata performanta ANAF.
In raport cu 2016, ponderea in PIB a veniturilor fiscale este in scadere. Veniturile fiscale incasate in 2018 sunt cu 2,6 miliarde de lei sub nivelul programat initial prin Legea bugetului, desi PIB-ul nominal prognozat a fost intre timp majorat puternic, cel putin in scripte, de la 908 la 950 de miliarde lei. Iar aceasta numai performanta fiscala nu se cheama.
Si mai pot fi spuse multe lucruri despre cum s-a incheiat executia bugetara pe 2018, dar asta cu alta ocazie”, a mai spus Iohannis.
Presedintele PSD, Liviu Dragnea, a postat, vineri, o fotografie in care apare alaturi de liderul ALDE, Calin Popescu Tariceanu, de Darius Valcov, ministrii Niculae Badalau, Eugen Teodorovici si de secretarul general al ALDE, Daniel Chitoiu. Mesajul sau este ”cu cifrele pe masa, viitorul arata bine”.
Franta si Marea Britanie au decis sa permita Ucrainei sa loveasca in adancimea teritoriului rus…
Turcia a refuzat sa permita avionului presedintelui israelian Isaac Herzog sa zboare prin spatiul sau…
Administratia SUA, a presedintelui Joe Biden, va permite Ucrainei sa foloseasca armele furnizate de SUA…
Ministrul de Externe al Republicii Moldova, Mihai Popsoi, a postat pe X, duminica, imagini video…
Oficialii echipei nationale din Kosovo au anuntat ca au luat o decizie radicala si nu…
”Ciuca, presedinte” si ”Stop binomului PSD-AUR” au fost mesajele definitorii ale reuniunii filialelor PNL din…