Kovesi, prima reactie dupa condamnarea lui Dragnea. Interviu in presa straina, ea isi exprima temerea fata de modificarea Codului Penal prin OUG
Sefa DNA, Laura Codruta Kovesi spune, intr-un interviu dat presei straine, ca alianta de guvernare de la Bucuresti nu urmareste reforma sistemului judiciar, asa cum pretinde, ci vrea sa ingreuneze munca investigatorilor, procurorilor si politiei, iar efectele nu se rezuma la actele de coruptie.
Portalul Emerging Europe din Londra face o analiza laudativa la adresa Directiei Nationale Anticoruptie din Bucuresti in materialul cu titlul sugestiv „Lupta impotriva coruptiei se duce in DNA-ul din Romania”.
Sunt putine zone in care Romania detine suprematia la nivel mondial, arata sursa citata, iar una dintre acestea este lupta impotriva coruptiei. Romania nu mai detine gloria in gimnastica de multa vreme, la campionatele mondiale de fotbal nu s-a mai calificat din 1998. Tara din estul Europei are una dintre cele mai mari viteze de internet, dar sunt putine alte zone unde Romania poate oferi un exemplu de buna practica.
„Politica e in colaps, infrastructura la pamant. Statul este capturat aproape total de partidul aflat la putere, PSD”, arata portalul britanic.
„La capitolul lupta impotriva coruptiei Romania poate pretinde ca detine leadership-ul mondial. Condamnarea sefului PSD Liviu Dragnea pe 21 iunie este o victorie importanta pentru directia de succes DNA, condusa de procurorul cu voce joasa, Laura Codruta Kovesi”, scrie publicatia citata.
„Da, rezultatele obtinute ne pozitioneaza ca un fel de model in regiune. DNA a fost prezentat ca model de buna practica la nivel UE. Am fost invitata sa evaluez sistemele judiciare din Muntenegru si Moldova ca expert UE”, spune Kovesi in interviul luat a doua zi dupa ce Parlamentul de la Bucuresti a trecut in forta modificarile la Codul de Procedura Penala.
Sefa DNA spune despre modificarile adoptate deja in Parlament la procedura penala ca ingreuneaza nu numai lupta impotriva coruptiei, ci si combaterea infractiunilor de drept comun.
Schimbarile la codurile penale vin dupa „legile justitiei”, ceea ce demonstreaza, potrivit lui Kovesi ca alianta de guvernare nu urmareste reforma sistemului judiciar, asa cum pretinde, ci vrea sa complice lucrurile pentru investigatori, procurori si politie.
Guvernarea de la Bucuresti, scrie Emerging Europe, ar putea sa accelereze procesul de aplicare a noilor legi printr-o ordonanta de urgenta, cum a facut in ianuarie 2017 cand a declansat proteste de masa.
„Posibilitatea exista”, admite Kovesi. „Aceste schimbari pot trece printr-o ordonanta de urgenta, dar imi e dificil sa comentez asta. Teoretic, schimbarile la codurile penale nu trebuie facute niciodata prin OUG daca nu exista un motiv clar de urgenta. In privinta modificarilor de care vorbim, nu exista o asemenea urgenta”, a mai spus sefa DNA.
Cu privire la procedura de revocare de la sefia DNA, despre care CCR s-a pronuntat recent, Kovesi nu vrea sa comenteze ce are de facut presedintele Iohannis:
“Nu pot sa comentez decizia Curtii Constitutionale. Este o decizie care ma afecteaza personal, dar e si o decizie care nu ma obliga sa fac nimic. Astept ca presedintele sa decida ce urmeaza sa faca”, a declarat Kovesi.
Desi este o figura populara in tara, Kovesi neaga ca ar avea ambitii politice, spune autorul interviului. “Nu, nu vreau sa intru in politica” spune Kovesi. “Am declarat asta in trecut, nu sunt unul dintre cei care isi schimba afirmatiile. Vreau sa-mi continui munca. Sunt procuror, asta stiu sa fac. Am multa experienta si vreau sa o folosesc intr-un sens bun, sa o impartasesc tinerilor care intra in sistem”.