Categories: news

Kovesi scoate in evidenta din raportul MCV tot ceea ce coalitia PSD-ALDE si Tudorel Toader incearca sa ascunda. Solicitari adresate Parlamentului

DNA a dat publicitatii un punct de vedere fata de continul si concluziile raportului MCV. 

Comunicatul DNA:

Unul din cele patru obiective de referinta stabilite prin MCV, in functie de care se analizeaza progresele reformei sistemului judiciar, se refera la Combaterea coruptiei la nivel inalt (obiectivul nr 3).

La acest obiectiv, Raportul subliniaza importanta mentinerii independentei Directiei Nationale Anticoruptie, astfel incat sa poata uza de toate instrumentele de care dispune pentru a-si continua activitatea si insista asupra indeplinirii unei recomandari formulate anterior, si anume adoptarea unor criterii obiective la ridicarea imunitatilor parlamentarilor, spre a risipi orice suspiciuni ca imunitatea e folosita ca scut impotriva actiunii procurorilor.

Raportul avertizeaza ca orice presiuni negative asupra luptei impotriva coruptiei poate determina reevaluarea acestor concluzii.

Concret, prezentul Raport subliniaza ca o evaluare pozitiva a progreselor realizate in cadrul acestui obiectiv se bazeaza pe o Directie Nationala Anticoruptie independenta, care sa fie in masura sa isi desfasoare activitatile cu toate instrumentele pe care le are la dispozitie si sa continue sa inregistreze rezultate. In rapoartele anterioare, faptul ca Directia Nationala Anticoruptie a continuat sa inregistreze rezultate, in ciuda faptului ca s-a confruntat cu o presiune puternica, a fost mentionat drept un semn de sustenabilitate. Din acest motiv, Comisia nu a facut decat o singura recomandare in cadrul obiectivului de referinta nr. 3.

Recomandarea se refera la responsabilizarea Parlamentului, in deciziile sale referitoare la cererile din partea organelor de urmarire penala, de a autoriza masuri preventive, cum ar fi perchezitii sau arestari, si la cereri de autorizare a anchetarii parlamentarilor, atunci cand acestia ocupa sau au ocupat functia de ministru (denumita in continuare „ridicarea imunitatii”). Concret raportul recomanda Adoptarea unor criterii obiective pentru luarea si motivarea deciziilor de ridicare a imunitatii parlamentarilor pentru a se asigura faptul ca imunitatea nu este folosita pentru a se evita cercetarea si urmarirea penala a infractiunilor de coruptie.

Amintim ca, in cursul anului 2017, DNA a inaintat catre Parlament trei cereri de incuviintare a urmaririi penale pentru ministri si fosti ministri care sunt si parlamentari, pentru presupuse fapte de coruptie, toate cererile fiind respinse.

Raportul insista insa ca, in cazul aparitiei unor presiuni cu efecte negative asupra luptei impotriva coruptiei, Comisia s-ar putea vedea obligata sa reevalueze aceasta concluzie.

In raportul anterior, publicat in luna ianuarie 2017, Comisia a aratat clar ca slabirea sau diminuarea domeniului de aplicare a coruptiei ca infractiune sau provocarile majore la adresa independentei si eficientei activitatii de urmarire penala ori trimitere in judecata a infractiunilor de coruptie, ar constitui un regres.

In prezentarea generala, Raportul comisiei Europene constata ca :

1. Progresul pozitiv si rezultatele bune ale institutiilor judiciare in lupta impotriva coruptiei au fost puse sub semnul intrebarii de anumite evenimente, cum ar fi:

– Ordonanta de urgenta de dezincriminare a anumitor infractiuni de coruptie, intre care abuzul in serviciu (ianuarie 2017) care, desi abrogata, a lasat loc unor indoieli in spatiul public

– Propunerile de modificare a legilor Justitiei, initiate la sfarsitul lunii august, care au generat controverse si o puternica reactie negativa din partea sistemului judiciar si din partea unor segmente din societatea civila, reactie care s-a focalizat asupra problemei independentei justitiei. Raportul insista ca va fi cruciala capacitatea guvernului si a parlamentului de a asigura un proces legislativ deschis, transparent si constructiv prin care sa fie modificate legile justitiei si ca, in acest proces, trebuie valorificata opinia sistemului judiciar si opinia Comisiei de la Venetia, pentru a garanta independenta justitiei. De altfel, transparenta si predictibilitatea procesului legislativ pentru legile privind reforma sistemului judiciar si lupta impotriva coruptiei raman o preocupare a Comisiei Europene.

2. Criticile impotriva sistemului judiciar si fata de deciziile instantelor raman o problema importanta in dezbaterea publica. Acceptarea si respectarea hotararilor judecatoresti definitive si faptul de a le permite magistratilor sa isi faca datoria in mod neingradit sunt esentiale, inclusiv pentru a satisface conditia prevazuta in raportul anterior, din ianuarie 2017. Ca exemplu, Raportul se refera la declaratii publice din partea autoritatilor conform carora intregul sistem judiciar este disfunctional sau status quo-ul trebuie sa fie „readus la normalitate”.

Insistand asupra acestei teme, Raportul remarca faptul ca ‘De la ultimul raport MCV, criticile din mass-media la adresa sistemului judiciar si a magistratilor au fost deosebit de vehemente, prin urmare se reia o recomandare anterioara, in sensul de a se obtine o recunoastere institutionala a problemei, precum si a unei decizii de a lua masuri in vederea solutionarii sale. De exemplu, Comisia asteapta ca, ori de cate ori Consiliul Superior al Magistraturii condamna declaratiile unui parlamentar care critica un magistrat sau sistemul judiciar, sa existe o actiune subsecventa clara in cadrul Parlamentului pentru a evalua daca a fost incalcat Codul de conduita, adoptat de Parlament la 11 octombrie 2017′”, se arata in comunicatul DNA.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.

Urmareste-ne si pe:
Ioana Hurdea

Share
Published by
Ioana Hurdea

Recent Posts

Zelenski spune ca vrea ca razboiul sa se incheie in 2025, prin „mijloace diplomatice”

Presedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat, sambata, ca Kievul ar dori sa puna capat razboiului…

4 ore ago

La 1.000 de zile de razboi, liderii G7 accentueaza sanctiunile la adresa Moscovei: „Rusia ramane singurul obstacol in calea pacii”

Liderii marilor democratii ale Grupului celor Sapte (G7) au reiterat sambata, printr-un comunicat, angajamentul de…

5 ore ago

Infractiuni contra minorilor: O retea internationala desfiintata in Franta, peste 10.000 de suspecti identificati

Peste 10.000 de persoane au fost identificate in cadrul unei anchete privind o vasta retea…

4 ore ago

Cum a devenit traficul de droguri o „cauza nationala” in Franta

Franta se confrunta cu o crestere alarmanta a violentei legate de droguri, de la crime…

4 ore ago

Un avion al companiei americane Southwest, lovit de un glont cand se pregatea sa decoleze pe aeroportul din Dallas, Texas

Un avion Boeing 737-800 Max al Southwest Airlines, cu pasageri la bord, a fost lovit…

5 ore ago