Procurorul sef al DNA, Laura Codruta Kovesi, si procurorul sef al DIICOT, Daniel Horodniceanu, participa marti la sedinta Consiliului procurorilor generali, convocata procurorul general, Augustin Lazar, pentru a discuta despre propunerile legislative propuse de ministrul Justitiei, Tudorel Toader.
Procurorii generali de la cele 15 parchete de pe langa curtile de apel participa, marti, la sediul Parchetului General, la o sedinta de lucru in cadrul careia vor fi discutate modificarile legislative anuntate recent de ministrul Justitiei, Tudorel Toader, scrie Agerpres.ro
Consiliul Consultativ al procurorilor generali a fost convocat de procurorul general, Augustin Lazar, pentru a adopta o pozitie comuna in legatura cu modificarea legilor Justitiei. Intre timp, la parchetele din tara au avut loc adunari generale ale procurorilor, pe aceeasi tema.
Parchetele nu au primit de la Ministerul Justitiei proiectul de lege initiat de Tudorel Toader. De altfel, ministrul Justitiei a anuntat, vineri, ca proiectul de modificare a legilor Justitiei va fi trimis doar la CSM, nu si la DNA, DIICOT sau Parchetul General.
Parchetul General a anuntat, saptamana trecuta, ca „a luat act cu surprindere si ingrijorare” de modificarile anuntate de ministrul Justitiei, sustinand ca procurorii nu au fost consultati in prealabil.
„Ministerul Public a luat act cu surprindere si ingrijorare de modificarile anuntate de ministrul Justitiei si asupra carora procurorii nu au fost consultati in prealabil. In acest sens, tragem un semnal de alarma in legatura cu urmatoarele modificari: crearea unei directii specializate pentru cercetarea magistratilor (sugerand ca problema coruptiei se afla in corpul magistratilor si nu in exterior, fiind singura categorie profesionala din Romania pentru care ar urma sa se creeze o asemenea structura); trecerea Inspectiei Judiciare in subordinea ministrului Justitiei, numit politic (precizam ca, in ceea ce priveste procurorii, Inspectia Judiciara a fost cel mult in subordinea procurorului general, niciodata sub tutela ministrului Justitiei); respingerea propunerii formulate de Consiliul Superior al Magistraturii, garantul independentei Justitiei, de numire a functiilor de conducere de la varful Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, propunere agreata si de MCV, constand intr-o procedura de selectie transparenta a candidatilor, realizata de CSM, care ar face propunerea, cu avizul ministrului Justitiei, numirea fiind facuta de presedintele Romaniei”, se arata intr-un comunicat al Parchetului General.
Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook
O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.
Fostul presedinte al PSD, Liviu Dragnea, a confirmat recent ca exista o intelegere intre actuala…
Presedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat, sambata, ca Kievul ar dori sa puna capat razboiului…
Liderii marilor democratii ale Grupului celor Sapte (G7) au reiterat sambata, printr-un comunicat, angajamentul de…
Peste 10.000 de persoane au fost identificate in cadrul unei anchete privind o vasta retea…
Franta se confrunta cu o crestere alarmanta a violentei legate de droguri, de la crime…
Un avion Boeing 737-800 Max al Southwest Airlines, cu pasageri la bord, a fost lovit…