KPMG – Romania atinge un nou minim istoric in privinta consumului ilicit de tigari

news

Aproape una din 10 tigari de pe continent este de provenienta ilicita. Peste 35 de miliarde de tigari ilicite au fost consumate in cele 27 de state membre ale UE in 2023.

Franta continua sa fie cea mai mare piata ilegala din UE, cu 47,7% din consumul total ilicit de tigari din regiune.

 

Consumul ilicit a crescut in Europa pentru al cincilea an consecutiv si a ajuns la 52,2 miliarde de tigari in cele 38 de tari incluse in studiu.

 

Romania a atins un nou minim istoric in privinta consumului ilicit de tigari, in 2023, cu o medie anuala de 5,8%.

 

 

Philip Morris International (PMI) avertizeaza in legatura cu cresterea numarului de tigari de contrabanda si contrafacute in Uniunea Europeana (UE) de la an la an. In 2023, in regiune s-a inregistrat un consum de 35,2 miliarde de tigari ilicite, ceea ce reprezinta 8,3% din consumul total din UE, adica o crestere de 0,1 puncte procentuale fata de 2022.

In Romania, conform datelor publicate in studiul KPMG, consumul ilicit de tigari a atins un nivel minim istoric. Astfel, in Romania, consumul ilicit de tigari a scazut in 2023 si a atins o medie anuala de 5,8%.

„Ne bucuram ca suntem in continuare un exemplu pozitiv la nivel european in ceea ce priveste scaderea comertului ilicit de tigari. Acest lucru se datoreaza faptului ca tara noastra a adoptat o abordare de reducere a efectelor nocive ale tutunului si, in acelasi timp, a integrat cele mai bune practici de combatere a comertului ilicit. Intr-un astfel de mediu de reglementare – in care consumul ilicit de tigari scade, iar guvernele permit extinderea produselor fara fum – putem obtine un impact pozitiv pe termen lung asupra reducerii prevalentei fumatului. Philip Morris Romania va continua sa sustina autoritatile statului in combaterea comertului ilicit cu tigari si alte produse din tutun”– Mircea Scaunasu, Director General, Philip Morris Romania.

In ciuda scaderii istorice a consumului ilicit de tigari, in 2023, statul roman a pierdut 255 milioane de euro la bugetul de stat din cauza tigarilor ilicite (1,5 miliarde de tigari ilicite consumate).

„Nivelul minim istoric al pietei negre de tigarete pe care Romania l-a inregistrat anul trecut se datoreaza efortului sustinut al autoritatilor de control si unei politici publice fiscale predictibile, de crestere moderata a accizelor. In conditiile in care Romania este statul european cu cele mai scumpe tigari, raportat la puterea de cumparare, nivelul minim istoric al pietei negre arata si o foarte buna securizare a frontierelor. Pentru ca suntem foarte preocupati de intarirea securitatii la frontierele Romaniei, precum si la frontierele externe ale Uniunii Europene, lucram in parteneriat cu Politia de Frontiera, catre care am donat, in luna aprilie, prin programul PMI Impact, doua drone de supraveghere in valoare de aproape 700.000 de dolari. Acestea vor fi folosite de Politia de Frontiera in zonele greu accesibile de la granitele tarii, cu scopul combaterii comertului ilicit” – Roxana Pintea, Director External Affairs, Philip Morris Romania.

PMI saluta agentiile europene de aplicare a legii pentru actiunile lor continue asupra retelelor infractionale care profita de pe urma comertului ilicit cu tutun. Totodata, PMI face un apel catre autoritatile de reglementare sa promoveze politici publice moderne, bazate pe date stiintifice, care plaseaza consumatorii si sanatatea publica in centrul preocuparilor lor. Doar in acest fel pot fi adresate eficient provocarile ridicate de milioanele de fumatori adulti care se indreapta spre piata neagra in loc sa renunte la fumat sau, pentru cei care nu renunta, sa treaca la produse fara fum.

Rezultatele studiului anual KPMG din 2023 privind consumul ilicit de tigari, realizat la cererea Philip Morris International, releva faptul ca piata ilicita din UE continua sa fie o amenintare majora pentru sanatatea si securitatea publica, precum si pentru economiile statelor. Tigarile contrafacute raman una dintre principalele surse de consum ilicit din regiune, cu 12,7 miliarde (36%) de tigari consumate – pe masura ce retelele infractionale vizeaza din ce in ce mai mult pietele cu taxe mai mari si cu preturi mai mari. In ansamblu, guvernele din UE au pierdut venituri fiscale estimate la 11,6 miliarde EUR, in crestere fata de 11,3 miliarde EUR in 2022. Franta conduce, in continuare, in clasamentul tarilor cu cel mai mare consum ilicit din Europa, cu 16,8 miliarde de tigari ilicite si 7,3 miliarde EUR venituri fiscale pierdute.

„Asistam la o evolutie a grupurilor de crima organizata din Europa, care isi localizeaza din ce in ce mai mult unitatile de productie tot mai aproape de tarile vest-europene. Consideram ca acest fenomen este o consecinta directa a abordarilor politice esuate, care nu au reusit sa reduca comertul ilicit si prevalenta fumatului, si care pune in pericol consumatorii, guvernele, companiile si societatea deopotriva”, a declarat Christos Harpantidis, Senior Vice President External Affairs, PMI. „Agentiile de aplicare a legii au jucat un rol esential in descoperirea retelelor infractionale care se ocupa cu productia de tigari clandestine in Europa, precum si operatiunile de contrabanda transfrontaliera. Cu toate acestea, daca dorim sa anihilam comertul ilicit din regiune, avem nevoie de o abordare holistica ce vine in completarea unor sanctiuni dure si aplicarea consecventa a legii, cu campanii de constientizare si educare cu privire la impactul real al comertului ilicit. De asemenea, avem nevoie de un mediu fiscal si de reglementare predictibil, in care adultii fumatorii nu sunt impinsi catre piata neagra, precum si de parteneriate public-private bine coordonate si implementate.”

Interviurile cu agentiile de aplicare a legii incluse in raportul KPMG dezvaluie cat de mult s-a profesionalizat crima organizata transnationala in lantul de aprovizionare cu tigari ilicite. Potrivit informatiilor de la agentiile de aplicare a legii, articolelor media disponibile public si estimarilor PMI, infractorii au extins structura fabricilor ilegale de tigari. Numai in 2023, datele de la agentiile de aplicare a legii arata ca cel putin 113 unitati clandestine de productie de tigari din 22 de tari europene au fost descoperite de autoritatile regionale si locale.

KPMG arata ca in 26 de tari europene ponderea consumului ilicit a fost mai mica de 10% din consumul total. Dintre acestea, 16 piete au avut o cota de consum ilicit mai mica de 5%. In 25 din cele 38 de tari europene incluse in studiu, ponderea consumului ilicit de tigari a fost fie stabila, fie in scadere, comparativ cu 2022.

„Este cu adevarat incurajator sa vedem o scadere a consumului ilicit in tari precum Italia, Polonia, Romania si Spania. Trebuie sa continuam sa lucram impreuna cu agentiile de aplicare a legii si cu guvernele pentru a ne asigura ca fenomenul comertului ilicit nu devine o problema si mai mare in UE”, a declarat Massimo Andolina, President Europe Region, PMI. „Comertul ilicit submineaza eforturile de reducere a prevalentei fumatului; dauneaza sanatatii publice si consumatorilor, si creeaza pierderi guvernelor si operatorilor legali. Autoritatile de reglementare trebuie sa prioritizeze aceasta lupta si sa permita, in acelasi timp, ca produsele fara fum sa fie disponibile si accesibile pentru toti fumatorii adulti care nu renunta la tigari.”

„Daca dorim sa rezolvam problema comertului ilicit, guvernele trebuie sa ia masuri drastice de aplicare a legii impotriva infractorilor care profita de existenta pietei negre. Aceasta abordare s-a dovedit de succes in contrast cu impozitarea excesiva – sau chiar interzicerea – bunurilor de larg consum”, a adaugat Christos Harpantidis. „Pentru a eradica fumatul, politicile traditionale de control al tutunului trebuie completate cu abordari inovatoare. Guvernele trebuie sa recunoasca faptul ca adoptarea produselor alternative de catre adultii care altfel ar continua sa fumeze va reduce daunele legate de fumat mult mai rapid decat masurile existente.”

Raportul KPMG acopera 38 de tari europene

Pentru prima data de la publicarea sa in 2006, studiul anual de cercetare KPMG si-a largit domeniul de aplicare si a incorporat toate tarile balcanice. Acum, cercetarea acopera 38 de tari: cele 27 de state membre ale UE, precum si Albania, Bosnia si Hertegovina, Kosovo, Republica Moldova, Muntenegru, Macedonia de Nord, Norvegia, Serbia, Elvetia, Ucraina si Marea Britanie.

Regiunea Balcanica a demonstrat o prezenta mai mica a tigarilor ilicite in comparatie cu unele dintre tarile vest-europene, precum Franta sau Marea Britanie. Ucraina ramane, pe de alta parte, tara cu cel mai mare volum de tigari ilicite consumate, cu 8,4 miliarde.

Acesta este al 18-lea an consecutiv in care KPMG estimeaza consumul ilicit de tigari din Europa.

Ce spun europenii?

Comertul ilicit are un impact direct asupra vietii oamenilor din Europa. Una dintre consecinte este ca produsele din tutun ilegale si de calitate inferioara sunt usor accesibile – ceea ce descurajeaza eforturile de renuntare la fumat, submineaza masurile de prevenire a accesului tinerilor si impiedica fumatorii adulti sa ia in considerare alternative mai bune la tigari. De asemenea, are consecinte grave pentru consumatori, intrucat tigarile ilegale sunt produse in conditii inferioare, cu nerespectarea statului de drept si a reglementarilor de control al tutunului in vigoare.

Pentru a intelege mai bine opiniile societatii cu privire la comertul ilicit, PMI a solicitat companiei independente de cercetare a opiniei publice Povaddo sa efectueze un sondaj in randul adultilor din 14 tari europene. Sondajul, realizat in ianuarie 2024, a constatat ca:

Mai mult de jumatate (60%) dintre cetateni considera ca tara lor (si UE in ansamblu) are o problema cu tutunul ilicit si produsele ilicite care contin nicotina.
Aproape trei sferturi (74%) sunt de acord ca guvernele trebuie sa ia in considerare comertul ilicit ca o consecinta neintentionata atunci cand decid cum sa reglementeze si sa taxeze produsele care contin tutun si nicotina.
77% sunt de acord ca comertul ilicit priveaza guvernele de venituri fiscale semnificative.

Comertul ilicit alimenteaza proliferarea retelelor infractionale, cu impact asupra comunitatilor si populatiilor cele mai vulnerabile. Priveaza guvernele de veniturile fiscale necesare pentru a furniza servicii publice, inclusiv securitate. Veniturile din comertul ilicit conduc adesea la alte infractiuni grave, cum ar fi traficul de persoane, coruptia si spalarea banilor.

Pentru PMI, eliminarea comertului ilicit cu tutun reprezinta o prioritate pe termen lung. Implementam masuri de preventie si de protectie pentru a combate comertul ilicit si colaboram cu sectoarele public si privat pentru a continua eforturile impotriva acestei probleme globale.

Pe masura ce avansam in calatoria noastra spre un viitor fara fum, ne amplificam eforturile pentru a securiza atat lantul de aprovizionare, cat si produsele pe care le vindem si pentru a proteja consumatorii si marcile noastre de contrabandisti si falsificatori. Colaboram cu agentiile de aplicare a legii si cu alte organizatii din intreaga lume pentru a elimina si inchide activitatile ilegale, inclusiv operatiunile de contrafacere si contrabanda. PMI continua, de asemenea, sa sprijine reglementarile europene relevante, precum prevederile de urmarire si depistare ale Directivelor UE privind produsele din tutun.

O prezentare detaliata a rezultatelor si a metodologiei din raportul KPMG este disponibila aici.

Pentru mai multe informatii despre eforturile PMI de prevenire a comertului ilicit, vizitati PMI.com.

Definitii ale categoriilor de tigari ilicite, asa cum sunt detaliate in raportul KPMG

Contrafacut: Tigari care sunt fabricate si vandute in mod ilegal de altcineva, nu de catre proprietarul marcii originale. In raportul KPMG, volumele contrafacute sunt raportate de la producatorii participanti – BAT, IB, JTI si PMI.

Tigari albe ilicite: Tigari care sunt, de obicei, fabricate in mod legal intr-o tara/pe o piata, dar despre care exista indicii ca au fost trecute ilegal peste granite in timpul tranzitului catre piata de destinatie examinata, unde au o distributie legala limitata sau inexistenta si sunt vandute fara plata taxelor.

Alte C&C: in principal contrabanda, adica produse autentice care au fost fie cumparate intr-o tara cu taxe mai mici si care depasesc cantitatile/limitele indicative, fie achizitionate fara taxe in scopuri de export pentru a fi revandute ilegal (pentru profit financiar) pe o piata cu preturi mai mari. Aceasta categorie poate contine, de asemenea, produse contrafacute sub marci care nu sunt inregistrate ale unor producatorii participanti la sondajul pachetelor goale.

Metodologia sondajului Povaddo

Sondajul Povaddo a fost realizat la cererea PMI in urmatoarele tari: Belgia, Bulgaria, Croatia, Republica Ceha, Franta, Grecia, Italia, Lituania, Polonia, Portugalia, Romania, Slovacia, Spania si Ucraina.

Un numar total de 14.119 interviuri au fost efectuate cu adulti din populatia generala cu varsta de minimum 18 ani (aproximativ 1.000 de interviuri in fiecare tara), in perioada 29 decembrie 2023 -31 ianuarie 2024. Datele sunt ponderate pentru a fi reprezentative pentru populatia din fiecare tara in ceea ce priveste urmatoarele variabile: varsta, sexul si consumul de tutun / nicotina din fiecare piata, conform cu statisticile nationale. Per ansamblu, rezultatele sunt precise cu o marja de eroare de ±1%. Rezultatele sunt disponibile atat la nivel general (14 tari), cat si la nivel individual de tara. La nivel de tara rezultatele prezinta o marja de eroare de +/-3%.

Philip Morris International: Pentru un viitor fara fum 

Philip Morris International (PMI) este o companie internationala de top din industria tutunului care si-a propus sa construiasca un viitor fara fum si sa isi extinda, pe termen lung, portofoliul cu produse din afara sectorului de produse care contin tutun sau nicotina. Portofoliul actual de produse al companiei consta, in principal, in tigari si produse fara fum. Din 2008, PMI a investit peste 12,5 miliarde USD pentru a dezvolta, fundamenta stiintific si comercializa produse inovatoare fara fum pentru adultii care altfel ar continua sa fumeze, cu scopul de a opri complet vanzarea tigarilor. Pentru aceasta au fost construite capacitati de evaluare stiintifica de nivel mondial, in special in domenii preclinice, cum ar fi toxicologia sistemelor, in cercetarea clinica si comportamentala, cat si in studii ulterioare introducerii pe piata. In 2022, PMI a achizitionat Swedish Match – lider in fabricarea si comercializarea produselor cu nicotina pentru uz oral – si se afla astfel in fruntea companiilor promoveaza viitor fara fum prin marcile sale IQOS si ZYN. Administratia pentru Alimente si Medicamente (FDA) din SUA a autorizat comercializarea unor versiuni ale dispozitivului IQOS dezvoltat de PMI si a consumabilelor aferente, precum si a produsului de tip snus al companiei Swedish Match ca produse din tutun cu risc modificat (MRTP). In prezent, se asteapta aprobarea aplicatiilor de reinnoire pentru aceste produse de catre FDA.  In 30 iunie 2024, produsele fara fum dezvoltate de PMI erau disponibile pentru vanzare in 90 de piete, iar PMI estimeaza ca aproximativ 36,5 milioane de adulti din intreaga lume utilizeaza produsele fara fum ale PMI. Produsele fara fum au reprezentat aproximativ 38% din veniturile nete totale ale PMI in prima jumatate a anului 2024. Cu o baza solida si o expertiza semnificativa in stiintele vietii, in februarie 2021, PMI si-a anuntat ambitia de a se extinde in domeniile wellness si de ingrijire a sanatatii si, prin filiala sa Vectura Fertin Pharma, isi propune sa imbunatateasca calitatea vietii prin furnizarea de experiente de sanatate integrate.

(P)

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: