„Kremlin Leaks”: Un miliard de euro in propaganda pentru realegerea lui Putin. „Valorile traditionale”, unul dintre mesajele principale ale campaniei
Documente interne ale Kremlinului, obtinute de site-ul estonian de stiri Delfi, au dezvaluit mecanismele alocarii sunei de 1 miliard de euro pentru a-l mentine pe Vladimir Putin la putere si pentru a promova nationalismul rus pe frontul intern, relateaza France24.
Documentele „Kremlin Leaks” arata modul in care Moscova duce un „razboi informational” in interiorul Rusiei. Cele mai recente documente obtinute de Delfi – care lucreaza in parteneriat cu alte aproximativ 10 institutii media internationale – dateaza din decembrie 2023.
Obiectivul primordial al acestei campanii de propaganda este realegerea lui Putin pentru un al cincilea mandat la viitoarele alegeri prezidentiale din 15-17 martie. Aproximativ 631 de milioane de euro au fost alocate pentru razboiul informational al Kremlinului, potrivit Vsquare, un site de jurnalism de investigatie, specializat in stiri din Europa de Est.
Dar Kremlinul acorda o atentie deosebita si la ceea ce numeste „noile teritorii” – referindu-se la zonele ocupate de Rusia in principal in estul Ucrainei, unde a cheltuit sute de milioane de euro „pentru a se asigura de loialitatea populatiei”, noteaza Vsquare.
Bugetul total planificat pentru acest „razboi informational” sponsorizat de stat inainte de alegerile prezidentiale a fost de 1,1 miliarde de euro. Sectorul divertismentului – televiziune, cinematografie si continut online – primeste cea mai mare parte a acestui buget, noteaza Meduza, un site de investigatii rusesc independent care a fost partener in acest proiect.
Dosarele consultate de Meduza arata ca administratia Putin se concentreaza pe mesaje care evidentiaza „valorile traditionale” si arata ca „schimbarile pozitive in modul de viata al rusilor sunt tendinte fundamentale”.
Aproximativ 15 organizatii si asociatii au primit aproape 600 de milioane de euro pentru a produce continut in conformitate cu obiectivele trasate de autoritatile ruse. Marele castigator al acestei finantari, potrivit fisierelor, este Institutul pentru Dezvoltarea Internetului (IID), care a primit peste 400 de milioane de euro de la inceputul anului 2023.
IID a fost infiintat in 2015 pentru „a stabili un dialog intre partile interesate din ecosistemul internetului si guvern”, potrivit unui articol din 2023 publicat de Meduza dedicat influentei in crestere a institutului. Dar in 2017, scopul sau s-a schimbat, iar IID a devenit un fond de finantare a continutului destinat tinerilor.
Dar IID nu mai produce doar meme-uri sau seriale pentru adolescenti. Acum reprezinta una dintre principalele surse de finantare pentru filme si emisiuni TV din Rusia, potrivit siteului Meduza.
Pentru alegerile prezidentiale, IID a pregatit un document de „continut creativ de campanie” care detaliaza o duzina de proiecte cinematografice, emisiuni si chiar festivaluri de muzica.
Unul dintre aceste seriale, intitulat „GDR” (de la Republica Democrata Germana, asa cum era cunoscuta Germania de Est in timpul Razboiului Rece), este despre viata de zi cu zi a unui ofiter de informatii din acea perioada. Vlad Strukov, profesor la Universitatea din Leeds, a declarat ca „ofera o imagine pozitiva a agentului serviciilor de securitate”, responsabil cu lupta impotriva influentei occidentale. Subiectul serialului este o aluzie abia voalata la Putin, care a detinut o pozitie similara in serviciile de informatii in anii sai de tinerete.
Potrivit lui Jeff Hawn, profesor la London School of Economics, este pentru prima data cand echipa lui Putin face atatea eforturi pentru a garanta victoria la urne a presedintelui rus. „Arata cum, de la razboi incoace, Putin si cercul sau interior au trebuit sa fie mai proactivi si mai implicati pentru a incadra naratiunea inainte de alegeri, deoarece nu mai pot avea incredere in sistem sa lucreze pentru ei la fel de mult ca inainte”, a declarat Hawn.
Daca avalansa de propaganda pro-Putin poate creste marja de victorie a presedintelui, aceasta va trimite un mesaj „clasei politice rusesti si va da impresia ca Putin are inca un mare sprijin in randul maselor si, prin urmare, nu exista niciun motiv pentru a cauta o alternativa”, a mai spus Hawn.
El a spus ca o alta lectie a Kremlin Leaks este orientarea tot mai ideologica a regimului rus. Cultul personalitatii a fost mult timp o caracteristica a guvernarii lui Putin, dar unul dintre punctele forte ale lui Vladimir Putin, inainte de razboiul din Ucraina, a fost ca a stiut cand sa fie pragmatic.
Acum, Kremlinul pune accentul pe lupta ideologica cu un „Occident decadent” si foloseste toate instrumentele de propaganda pe care le are la dispozitie pentru a sustine „valorile” rusesti.
In ciuda incercarilor Kremlinului de a controla naratiunea, „Rusia nu este China in ceea ce priveste controlul accesului la cultura – publicul poate vedea productii occidentale sau din America de Sud si Asia”, a observat Strukov.