Kremlinul ameninta si Coreea de Sud, nervos ca Seulul vrea sa ajute militar Ucraina. Reactie ale SUA si Japoniei dupa semnarea pactului dintre Rusia si Coreea de Nord

externe

miliardari, rusi, averi, confiscate, Moscova, Vladimir Putin, Occident, mutare

Vladimir Putin a avertizat Coreea de Sud ca ar face „o mare greseala” daca ar inarma Ucraina in razboiul impotriva Rusiei, informeaza BBC.

Comentariile sale vin dupa ce Seulul a declarat ca ia in considerare o astfel de posibilitate, ca raspuns la noul pact incheiat de Rusia si Coreea de Nord de a se ajuta reciproc in cazul unei „agresiuni” impotriva uneia dintre cele doua tari.

Moscova „va… [lua] decizii care este putin probabil sa multumeasca actuala conducere a Coreei de Sud” daca Seulul va decide sa furnizeze arme Kievului, le-a spus Putin reporterilor, in Vietnam.

Putin a avertizat ca Moscova este dispusa sa inarmeze Phenianul daca SUA si aliatii sai vor continua sa furnizeze arme Ucrainei.

„Cei care furnizeaza aceste arme cred ca nu sunt in razboi cu noi. Am spus, inclusiv la Phenian, ca atunci ne rezervam dreptul de a furniza arme altor regiuni ale lumii”, a declarat Putin.

Seulul a condamnat anterior acordul ruso-nord-coreean ca fiind o amenintare la adresa securitatii sale nationale, iar consilierul pentru securitate nationala Chang Ho-jin a declarat ca tara sa intentioneaza sa „reconsidere problema sprijinului inarmarii Ucrainei”.

In urma declaratiilor lui Putin, biroul prezidential al Coreei de Sud a declarat vineri ca va lua in considerare „diverse optiuni” in ceea ce priveste furnizarea de arme Ucrainei, iar pozitia sa va „depinde de modul in care Rusia va aborda aceasta problema”.

De asemenea, l-a convocat pe ambasadorul rus Georgy Zinoviev pentru a protesta impotriva pactului, cerand ca Moscova sa „inceteze imediat” cooperarea militara cu Phenian.

Citeste si: „Geostrategul” Putin a comis-o din nou: dupa vizita sa la Phenian, Coreea de Sud va trimite arme avansate Ucrainei

Coreea de Sud a refuzat pana acum sa furnizeze arme letale Ucrainei, deoarece are o politica oficiala de a nu inarma tarile aflate in razboi.

La inceputul zilei de vineri, purtatorul de cuvant al Consiliului de Securitate Nationala al SUA, John Kirby, a intervenit in legatura cu acordul ruso-nord-coreean, afirmand ca acesta ar trebui „sa fie o preocupare pentru orice tara care se preocupa de mentinerea pacii si stabilitatii” in regiune.

El a adaugat ca acordul nu a fost „o surpriza”, precizand ca SUA au avertizat de mai multe luni in legatura cu „relatia de aparare in plina dezvoltare” a celor doua tari.

Tokyo s-a declarat „serios ingrijorat de faptul ca presedintele Putin nu a exclus cooperarea in domeniul tehnologiei militare cu Coreea de Nord”, a declarat purtatorul de cuvant al guvernului japonez, Yoshimasa Hayashi, adaugand ca acordul este „inacceptabil”.

Analistii au declarat ca tratatul ar putea avea implicatii semnificative atat pentru lume, cat si pentru regiune. Pe langa posibilitatea ca Coreea de Nord sa inarmeze in mod deschis Rusia, ar putea, de asemenea, sa vada Rusia intervenind in orice nou conflict in peninsula coreeana.

Cele doua Corei sunt inca in razboi din punct de vedere tehnic si mentin o granita puternic pazita, unde tensiunile s-au inrautatit in ultimele saptamani.

Intr-un incident separat, joi, trupele nord-coreene au „traversat pentru scurt timp” frontiera si s-au retras dupa ce Sudul a tras focuri de avertisment, au declarat vineri autoritatile de la Seul.

Acesta este al treilea incident de acest fel in mai putin de trei saptamani. Seful Statului Major interarme al Coreei de Sud declarase ca cele doua cazuri anterioare – la 9 iunie si 18 iunie – pareau a fi neintentionate.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: