Armenia, un aliat traditional al Rusiei, ale carei legaturi cu Moscova s-au deteriorat grav de cand Putin a dat ordinul de a invada Ucraina in ceea ce el a numit o „operatiune militara speciala”, si-a declarat recent intentia de a semna Statutul de la Roma, o miscare care ar aduce-o sub jurisdictia Tribunalului Penal International.
Decizia a starnit furie la Moscova, un inalt oficial din cadrul ministerului rus de Externe, citat de agentia de presa RIA, considerand „inacceptabile” planurile Armeniei de aderare la Tribunalul Penal International (TPI).
Oficialul a declarat ca Rusia a avertizat Erevanul cu privire la „consecinte extrem de negative” pentru relatiile bilaterale daca va continua cu acest plan, care ar trebui sa fie ratificat de parlamentul armean dupa aprobarea Curtii Constitutionale.
„Moscova considera ca planurile oficiale ale Erevanului de a adera la Statutul de la Roma al Curtii Penale Internationale sunt absolut inacceptabile pe fondul recentelor mandate ilegale si nule din punct de vedere juridic ale CPI impotriva conducerii ruse”, a declarat RIA, citand sursa din ministerul rus de Externe.
Nu a existat nicio reactie imediata din partea Armeniei.
Mandatul TPI are potentialul de a complica planurile de calatorie la nivel mondial ale lui Putin, daca o tara in care acesta doreste sa calatoreasca este parte oficiala la Statutul de la Roma.
Printre tarile in care Putin ar putea calatori in acest an se numara Africa de Sud si Turcia, iar liderul rus a calatorit in mod regulat in trecut in fosta Uniune Sovietica, inclusiv in Armenia, unde Rusia are trupe de mentinere a pacii si o baza militara.
Cu toate acestea, legaturile dintre Moscova si Erevan s-au deteriorat in ultimele luni deoarece Armenia considera ca Rusia nu a respectat pe deplin tratatul de incetare a focului din 2020, negociat intre Armenia si Azerbaidjan pentru a pune capat razboiului din Nagorno-Karabah – o regiune din Azerbaidjan populata de armeni.
Moscova a aparat actiunile fortelor sale de mentinere a pacii, care pana acum nu au intervenit pentru a pune capat la ceea ce Armenia spune ca este o blocada partiala a activistilor azeri din Nagorno-Karabah.
Rusia are un pact de aparare reciproca cu Armenia si a fost un broker de putere traditional in regiunea Caucazului de Sud, dar se confrunta cu o concurenta tot mai mare pentru influenta in aceasta zona din partea Statelor Unite, a Uniunii Europene si a Turciei.
Opt persoane au fost ucise si alte 17 ranite intr-un atac cu cutitul comis sambata…
“Berkshire Hathaway acumuleaza numerar intr-un mod vazut doar inainte de criza financiara, dar de data…
Federatia de fotbal din Kosovo (FFK) a denuntat sambata "atmosfera inacceptabila si nesigura" in care…
O unitate de drone din cadrul Brigazii 27 Pechersk a Garzii Nationale a distrus inca …
La marginea desertului de coasta din Peru, un oras pescaresc izolat, in care o treime…
Secretarul executiv al Conventiei-cadru a ONU privind schimbarile climatice, Simon Stiell a transmis sambata un…