Kremlinul da vina pe SUA pentru negocierile esuate din martie si incearca din nou
Kremlinul a dat vina, joi, pe Statele Unite pentru intreruperea discutiilor de pace din martie dintre Rusia si Ucraina, sustinand ca Kievul s-a retras din negocieri la ordinele Washingtonului, potrivit The Moscow Times.
Purtatorul de cuvant al Kremlinului, Dmitri Peskov, a sustinut ca cele doua parti aflate in conflict intocmisera un acord de pace in martie, la o luna de la invazia pe scara larga a Moscovei, cand delegatia de la Kiev s-a retras brusc de la masa negocierilor.
Presedintele Vladimir Putin a considerat „evident ca acest refuz de a negocia si respingerea conditiilor convenite anterior s-au produs… la un ordin al Washingtonului”, a declarat Peskov, citat de presa de stat.
In ciuda faptului ca delegatiile de la Moscova si Kiev au organizat o serie de intalniri in Belarus si Turcia in martie, cele doua parti nu au reusit sa incheie un acord, rezultat pe care Moscova a acuzat in mod repetat ca fiind la ordinul Kievului si al aliatilor sai occidentali.
In timpul unei intalniri, presedintele rus Vladimir Putin i-ar fi spus, marti, presedintelui in exercitiu al CEDEAO (Comunitatea Economica a Statelor din Africa de Vest), Umaro Sissoco Embalo (din Guineea Bissau), ca este pregatit pentru discutii de pace cu omologul sau ucrainean.
„Am fost ieri in Rusia, m-am intalnit cu presedintele Putin si mi-a cerut sa va transmit un mesaj. Mi-a spus ca este pregatit pentru negocieri cu presedintele Zelenski”, a declarat miercuri Embolo, care viziteaza atat Moscova, cat si Kievul, potrivit unei inregistrari publicate de biroul prezidential al Ucrainei.
Intrebat despre aceste remarci, Peskov a asigurat ca Rusia este „gata sa-si garanteze interesele la masa negocierilor”. „Noi le dorim, dar in acest caz concret vorbim despre o reticenta totala din partea Ucrainei”, a spus el, precizand ca „nu a existat un mesaj specific” in plus de la presedintia ucraineana.
Presedintele ucrainean Zelenski a spus ca inainte de a continua negocierile, Moscova ar trebui mai intai sa inceteze bombardarea oraselor si infrastructurii ucrainene, sa deblocheze porturile Ucrainei la Marea Neagra si sa nu mai ameninte cu folosirea armelor nucleare.
„In ceea ce priveste semnalele din partea rusa, domnul presedinte [Putin] a spus ca vrea sa construiasca poduri. Pentru ca sa existe punti intre o tara si alta, una nu trebuie sa arunce in aer infrastructura celeilalte”, a declarat presedintele ucrainean.