Purtatorul de cuvant al Kremlinului a calificat miercuri NATO drept o „amenintare” la adresa Rusiei, inainte de a sugera ca ar putea exista un raspuns la recentele actiuni intreprinse de alianta, relateaza Newsweek.
„Bineinteles ca este o amenintare pentru noi. Asa o tratam si luam in mod constant masuri adecvate pentru a-i face fata”, a declarat Dmitri Peskov reporterilor, potrivit Agentiei France-Presse (AFP).
Comentariile sale au fost facute atunci cand a fost intrebat despre exercitiul militar NATO „Steadfast Defender 2024”, care a fost lansat saptamana trecuta. Operatiunea aliantei implica aproximativ 90.000 de membri ai fortelor armate din 31 de state aliate NATO plus Suedia.
Oficialii NATO au declarat ca exercitiul va testa capacitatea aliatilor de a desfasura rapid forte, precum si de a testa noi planuri de aparare. Acest lucru i-a determinat pe analistii militari sa sugereze ca este menit sa se pregateasca pentru potentialele viitoare invazii rusesti, dupa cea lansata impotriva Ucrainei in urma cu aproape doi ani.
„Alianta isi deplaseaza infrastructura militara spre granitele noastre de cateva decenii fara incetare”, a declarat Peskov, potrivit AFP.
Peskov nu este primul oficial rus care avertizeaza cu privire la posibilele consecinte ca urmare a exercitiului militar al NATO. Dupa ce manevrele au fost anuntate la inceputul acestei luni, ministrul adjunct de externe al Rusiei, Alexander Grusko, a avertizat ca acestea ar putea provoca „incidente militare”.
Intr-un interviu acordat agentiei ruse de stiri de stat RIA Novosti, publicat la 21 ianuarie, Grusko a declarat ca „exercitiile sunt un alt element al razboiului hibrid declansat de Occident impotriva Rusiei”.
El a spus ca „orice eveniment de aceasta amploare creste semnificativ riscul de incidente militare si destabilizeaza si mai mult situatia de securitate”.
„Dar interesele de securitate europeana sunt astazi putin preocupante pentru cei care conduc NATO”, a adaugat el. „Principalul lucru pentru ei este sa mentina pe linia de plutire acest instrument al influentei americane in lupta deja pierduta pentru a pastra hegemonia occidentala in lume”, a continuat el.
Oficiali rusi si personalitati media sustinute de Kremlin au sugerat frecvent ca Moscova ar putea ataca membrii NATO pentru ca au acordat Ucrainei ajutor militar si financiar in razboiul sau impotriva Rusiei.
Dmitri Medvedev, fost presedinte al Rusiei si actual vicepresedinte al Consiliului de Securitate al tarii, a declarat in decembrie 2022 ca tarile care ajuta Kievul ar putea fi considerate „tinte militare legitime”.
Peskov a declarat anterior ca invazia Rusiei in Ucraina s-a transformat intr-un conflict cu intreaga alianta NATO.
„A inceput ca o operatiune impotriva regimului ucrainean si continua, de fapt, ca un razboi impotriva NATO, cu implicarea de facto a multor tari din alianta, inclusiv a Statelor Unite”, a declarat el pentru Newsweek.
Estonia, prin Ministerul sau al Apararii, a exprimat interesul pentru achizitionarea de arme produse in…
USR a dat publicitatii, sambata, un sondaj de opinie realizat de firma Verifield, care arata…
Pe 16 noiembrie 2024, in localitatea Valea Nucarilor, judetul Tulcea, a fost descoperit trupul neinsufletit…
Se inregistreaza o situatie ingrijoratoare in spitalele din Romania. Numarul cazurilor de infectii respiratorii a…
Presedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat ca Ucraina nu poate fi fortata sa indeplineasca incheierea…
Bela Karolyi, legendarul antrenor al Nadiei Comaneci si cel care a transformat SUA intr-o putere…