Kremlinul promite „libertate totala de informare”, dar numai dupa razboiul cu Ucraina. Acum cenzureaza salbatic presa

externe

Kremlin

Rusia trebuie sa aiba „libertate totala de informare”, dar numai dupa incheierea razboiului din Ucraina, a declarat vineri purtatorul de cuvant al Kremlinului, Dmitri Peskov, intr-un interviu acordat agentiei de presa de stat TASS.

„Nu cred ca poti restrictiona informatiile”, a declarat Peskov, mentionand totusi ca „pe timp de razboi, … restrictiile si cenzura sunt justificate”.

Desi a descris Rusia ca fiind „in stare de razboi”, in ciuda faptului ca autoritatile ruse prefera sa nu foloseasca acest termen pentru invazia Ucrainei, el a adaugat ca, odata ce razboiul se va incheia, „ar trebui sa existe libertate totala de informare”, relateaza Novaya Gazeta, publicatie rusa interzisa de Moscova.

De asemenea, Peskov a acuzat „chiar si cele mai respectate institutii media internationale” ca „spun neadevaruri” in relatarile lor. „Acest lucru este rau, in aceasta privinta, nu trebuie sa fim ca ei in niciun fel”, a adaugat el, inainte de a lauda TASS, care a publicat in mod repetat teze din propaganda militara rusa, pentru ca „spune adevarul intr-un mod argumentat … atat in tara, cat si in strainatate”.

Libertatea presei in Rusia a fost anihilata progresiv in Rusia inca din primii ani ai guvernarii lui Vladimir Putin. Cel putin 37 de jurnalisti, printre care Anna Politkovskaia de la Novaya Gazeta, au fost ucisi in timpul activitatii lor, iar sute au fost arestati in ultimele doua decenii, a estimat Reporteri fara Frontiere (RSF) in 2022.

De la invazia Rusiei in Ucraina, aproape toate institutiile media independente din tara au fost interzise, iar orice voce disidenta a fost catalogata drept „agent strain” sau „organizatie indezirabila”, in timp ce institutiile media care au ramas in tara sunt supuse unei cenzuri militare stricte.

In 2024, Rusia se afla pe locul 162 din 180 de tari in clasamentul RSF privind libertatea presei.

In conformitate cu o lege veche de un deceniu, orice organizatie care nu este pe placul Kremlinului poate fi pur si simplu clasificata drept organizatie „indezirabila”, ceea ce o obliga imediat sa se dizolve ca entitate juridica in Rusia.

Mai mult de doua treimi dintre organizatiile considerate „indezirabile” au primit aceasta denumire de cand a inceput invazia la scara larga a Ucrainei, la inceputul anului 2022 – printre care si Novaya Gazeta Europe.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre:

Comentarii: