Kuleba: Bunurile rusesti inghetate in Occident pot acoperi 80% din nevoile de reconstructie ale Ucrainei
Valoarea totala a activelor rusesti inghetate poate acoperi peste 80% din cererea de reconstructie a Ucrainei, a declarat ministrul de externe Dmitro Kuleba intr-un interviu acordat ziarului spaniol El Pais, relateaza Kyiv Independent.
Aproximativ 300 de miliarde de dolari din activele bancii centrale rusesti au fost inghetate in Occident dupa ce Rusia a lansat invazia Ucrainei. Aliatii Kievului discuta de luni de zile cum sa gaseasca o modalitate legala de a confisca fondurile care ar putea fi directionate catre eforturile de razboi si de reconstructie ale Ucrainei.
Astfel de discutii intre oficialii americani si europeni s-ar fi intensificat in ultimele saptamani, presedintele american Joe Biden solicitand ca o strategie sa fie gata pana la 24 februarie 2024, data la care se vor implini doi ani de la inceputul razboiului.
In interviul din El Pais, Kuleba si-a exprimat increderea ca Ucraina va primi fonduri din activele rusesti inghetate.
„Se va intampla 100%, intrebarea este in ce masura, pentru ca exista trei elemente: activele inghetate in sine, profiturile de pe urma activelor si impozitele pe aceste profituri. Dar se va intampla pentru ca este logic ca Rusia sa plateasca”, a declarat Kuleba.
„Si exista suficiente active inghetate pentru a aborda reconstructia Ucrainei… Putem reconstrui scoli, spitale si infrastructura pe cheltuiala tarii care le-a distrus”, a mai spus el.
Ministrul considera ca Ucraina va primi primele fonduri inainte de sfarsitul razboiului, dar este nevoie de „un sistem cuprinzator pentru a rezolva problemele juridice, mecanismele financiare si transparenta”, a continuat el.
„Nu poti obtine totul intr-o singura zi, este nevoie de un proces… Este un instrument juridic, de reglementare si financiar complicat. Dar, desi unii au indoieli, aceasta decizie trebuie luata pentru ca este cea mai naturala dintre toate”, a declarat Kuleba pentru El Pais.
Potrivit estimarilor, cele mai multe active rusesti se afla in Europa, in timp ce aproximativ 5 miliarde de dolari sunt detinute de institutii americane.
Liderii UE si-au exprimat sprijinul in octombrie pentru o propunere de a folosi miliarde de euro din impozitele exceptionale provenite din activele rusesti imobilizate in Occident pentru a reconstrui Ucraina.
La inceputul acelei luni, Belgia a anuntat ca va crea un fond de 1,8 miliarde de dolari pentru Ucraina, finantat din veniturile fiscale provenite din dobanzile la activele rusesti inghetate.