Cel putin 49 de persoane au murit in urma izbucnirii unui incendiu intr-o cladire rezidentiala care gazduia muncitori straini in Kuweit, potrivit Ministerului kuweitian de Interne, citat de CNN.
Videoclipul care circula pe retelele de socializare si geolocalizat de CNN a aratat momentul in care incendiul a cuprins cladirea cu sase etaje din zona Mafreg. Aproximativ 150 de persoane locuiau in bloc cand a izbucnit un incendiu la parter, a declarat oficialul de politie Sayyed Hasan Ebrahim pentru televiziunea de stat din Kuweiti.
Cauza incendiului, care a fost stins, este necunoscuta, dar prezenta a peste 20 debutelii cu gaz pentru gatit si a materialului inflamabil in blocul supraaglomerat a facut ca acesta sa se raspandeasca rapid, a spus Ebrahim.
Majoritatea deceselor s-au datorat sufocarii, a declarat generalul Eid Rashed, de la departamentul criminalistic al politiei, pentru televiziunea de stat. El a avertizat ca numarul mortilor ar putea creste, adaugand ca 11 persoane sunt tratate in spitale. Autoritatile au identificat trei dintre cadavre, a spus el, dar nu au spus daca familiile lor au fost anuntate.
Un oficial al pompierilor a spus ca numarul mare de etaje si coridoare de evacuare a facut dificila iesirea locuitorilor prinsi din cladirea care ardea.
Printre morti se numara si cetateni indieni, potrivit Ministerului indian de Externe. Premierul Narendra Modi, a calificat incendiul drept „intamplare” si l-a descris drept „intristator”.
„Gandurile mele sunt la toti cei care si-au pierdut pe cei apropiati si dragi. Ma rog ca ranitii sa-si revina cat de curand”, a scris Modi pe X.
Modi a ordonat, de asemenea, guvernului sau sa „ofere intreaga asistenta posibila” autoritatilor din Kuweit. Ministrul indian de externe a plecat in Kuweit pentru a supraveghea eforturile de ajutorare si pentru a repatria cetatenii indieni decedati.
Ambasadorul Indiei in Kuweit, Adarsh Swaika, a vizitat cativa dintre raniti in spital si locul incendiului.
Proprietarul imobilului a fost retinut si este cercetat pentru neglijenta, se mai arata in rapoarte.
Migrantii reprezinta doua treimi din forta de munca privata a Kuweitului, iar grupurile pentru drepturile omului au spus de multa vreme ca se confrunta cu provocari legale si discriminatorii neexperimentate de cetatenii kuweitieni. Raportul pe 2023 al Human Rights Watch a remarcat ca lucratorii migranti din Kuweit se confrunta cu „abuzuri verbale, fizice si sexuale” si sunt adesea „inchisi fortat in casele angajatorilor lor”. Un studiu din 2023 realizat de cercetatori internationali si kuweitieni a declarat ca reglementarile de munca existente in Kuweit sunt inadecvate, constatand „cresteri substantiale ale riscului de accidentare profesionala” din cauza temperaturilor ridicate, in ciuda efortului guvernului anterior de a aborda problema.
„Muncitorii dezavantajati din punct de vedere social si lucratorii migranti, in special, pot fi afectati in mod disproportionat de caldura periculoasa”, se arata in studiu. „Acesti muncitori vulnerabili tind sa accepte locuri de munca riscante, cu putina pregatire in domeniul sanatatii si sigurantei, sa lucreze mai multe ore, sa primeasca salarii mai mici, sa se confrunte cu bariere culturale si lingvistice si se tem de riscul de deportare. S-a descoperit ca acestia sufera rate mai mari de accidentari profesionale.”
Ambasada statului Kuweit la Washington nu a raspuns imediat solicitarii CNN de comentarii.
Nava de spionaj Yantar a fost observata operand drone intr-o zona care contine infrastructura submarina…
Dacian Ciolos, fost premier si fost comisar european, a lansat sambata un apel catre partidele…
Cel mai mare coral cunoscut din lume, vizibil din spatiu, a fost descoperit in apele…
Candidata USR la prezidentiale, Elena Lasconi, a reiterat intr-un interviu pentru Prima TV ca nu…
Presedintele PNL, Nicolae Ciuca, a avertizat din nou, sambata la o reuniune PNL la Timisoara,…
Un sofer de TIR, cetatean polonez, a fost amendat cu 3.000 de lei si i-a…