analize

La asta nu s-a gandit Dragnea: „Iohannis poate sa o suspende din functie pe Dancila”. Expert: „Dancila trebuie anchetata, exista aceasta banuiala”

Hari Bucur Marcu, expert in probleme de securitate, afirma ca presedintele Iohannis poate sa o suspende din functie pe Viorica Dancila daca va fi demarata o ancheta penala pornind de la suspiciuni de inalta tradare.

In opinia expertului in securitate, Klaus Iohannis poate cere urmarirea penala a Vioricai Dancila si dispune suspendarea ei din functie, conform articolului 109 din Constitutie.

„Presedintele Iohannis ar trebui, in mod normal, sa ceara deschiderea unei anchete penale: Ce s-a intamplat, cum de s-a putut face asa ceva?! Si ancheta penala va dovedi la final despre ce a fost vorba. Numai ca pe timpul anchetei penale presedintele poate sa il suspende pe membrul Guvernului anchetat.

Codul penal spune ca subminarea politica prin contactarea unei puteri straine este tradare, iar daca tradatorul este membru al CSAT, atunci este inalta tradare (Art.394, lit.b si se pedepseste cu detentiune pe viata sau cu inchisoare de la 15 la 25 de ani si interzicerea exercitarii unor drepturi).

Nu poate sa o acuze nimeni acum pe doamna Dancila de inalta tradare, dar poate sa o banuiasca. Si daca exista aceasta banuiala, ea trebuie anchetata, nu poti sa lasi lucrurile asa. Iar ancheta este doar penala, nu se vorbeste in alta parte despre o asemenea situatie”, arata Marcu.

Iata care ar fi articolele prin care Iohannis ar putea cere anchetarea lui Dancila:

„Citam din Codul penal: ‘Art. 394. Tradarea: Fapta cetateanului roman de a intra in legatura cu o putere sau cu o organizatie straina ori cu agenti ai acestora, in scopul de a suprima sau stirbi unitatea (…) statului, prin: (…) b) subminare (…) politica (…), se pedepseste cu inchisoarea de la 10 la 20 de ani si interzicerea exercitarii unor drepturi.’

‘Art. 398. Inalta tradare: Faptele prevazute in art. 394 (…), savarsite de catre (…) un (…) membru al Consiliului Suprem de Aparare a Tarii, constituie infractiunea de inalta tradare si se pedepsesc cu detentiune pe viata sau cu inchisoare de la 15 la 25 de ani si interzicerea exercitarii unor drepturi.’ ‘Tentativa se pedepseste.’ De asemenea, se pedepseste si nedenuntarea infractiunii prevazute la Art.394”, a scris Marcu pe Facebook.

Expertul a explicat apoi detaliat cum s-ar putea aplica aceste prevederi in cazul lui Dancila:

„Inseamna ca, atunci cand un membru al Consiliului Suprem de Aparare a Tarii, cum este vice-presedintele CSAT, intra in legatura cu o putere straina, fara sa aiba mandat sa faca asta de la Presedintele Romaniei, pe probleme de politica externa si de aparare nationala, ignorand sau negand chiar statutul constitutional al presedintelui, acel membru CSAT poate fi banuit de tentativa de suprimare a unitatii statului, prin negarea rolului Presedintelui Romaniei, adica prin subminare politica.

Sa mai notam ca „puterea straina” la care face referire Codul penal poate fi chiar un aliat, un partener, un membru al acelorasi organizatii internationale sau chiar un prieten apropiat al Romaniei. Nu neaparat un inamic sau o putere straina ostila Romaniei. Iar statul respectiv nu trebuie sa aiba vreun obiectiv de stirbire sau de suprimare a unitatii, independentei, suveranitatii, integritatii statului roman. Este suficient ca tradatorul sa aiba cel putin unul dintre aceste obiective si sa intre in contact cu cine crede el, in scopul atingerii lui.

Nu stim daca asa stau lucrurile cu premierul Dancila, aflata in vizita in Israel fara mandat de la Presedintele Romaniei. Stim cu siguranta ca intrarea in legatura cu omologul israelian al premierului roman nu a fost autorizata de singura persoana juridica abilitata sa o faca, respectiv de Presedinte. Mai stim ca aceeasi premier a ascuns Presedintelui Romaniei discutarea in sedinta de Guvern a unui subiect de politica externa si de securitate, desi era imperios si constitutional obligata sa ii spuna din timp chestia asta. Si mai stim ca vizita premierului roman in Israel a fost pregatita de o ambasada a Romaniei condusa de un insarcinat cu afaceri a.i. Adica, in ambasada nu se afla nimeni acreditat de Presedintele Romaniei si care sa fi depus juramantul in fata Presedintelui Romaniei. Asa ca acesta nu a autorizat nici macar indirect vizita premierului.

Aceste date si fapte ar fi de natura suficienta pentru a ridica legitime semne de intrebare privind savarsirea ori tentativa de savarsire a infractiunii de inalta tradare. Doar o ancheta minutioasa si independenta ar putea face lumina asupra acestei suspiciuni. Iar, pana la finalizarea acestei anchete si pana la decizia definitiva a Inaltei Curti de Casatie si Justitie, doamna Dancila este nevinovata in fata legii.

Atata vreme cat inalta tradare este o infractiune, rezulta cu claritate ca ancheta minutioasa si independenta despre care am vorbit mai sus nu poate fi decat o ancheta penala. Asa ca este in obligatia Presedintelui Romaniei sa aplice Articolul 109 din Constitutia Romaniei, care spune ca Presedintele Romaniei are ‘dreptul sa ceara urmarirea penala a membrilor Guvernului pentru faptele savarsite in exercitiul functiei lor. Daca s-a cerut urmarirea penala, Presedintele Romaniei poate dispune suspendarea acestora din functie’”, a scris Marcu pe Facebook.

Hari Bucur Marcu a fost Associate Senior Fellow pentru politica de aparare la Centrul de la Geneva pentru Controlul Democratic al Fortelor Armate (DCAF), consilier in Ministerul Afacerilor Externe pentru infiintarea Centrului de Reconstructie Post-Conflict, coordonatorul academic al Centrului de Studii NATO din Bucuresti, ofiter responsabil cu aspectele miliare ale NATO si alte functii in Armata Romaniei.

De la trecerea in rezerva in primavara anului 2003, Hari Bucur-Marcu si-a consolidat reputatia de expert international in problemele edificarii institutiilor de aparare, politicilor de aparare si aliantelor militare, in special NATO, precum si reformei sectorului de securitate.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.

Urmareste-ne si pe:
AK-24

Recent Posts

Guvernul Ciolacu a facut public documentul trimis de Ucraina in legatura cu Simion: „Actiuni contra intereselor nationale ale Ucrainei”

Guvernul Ciolacu a dat publicitatii, vineri seara, dcumentul primit din partea Kievului in legatura cu…

9 ore ago

Polonia, a doua tara occidentala dupa Suedia care urmareste sa restabileasca prezenta diplomatica permanenta in Coreea de Nord

Oficiali polonezi se afla in vizita la Phenian pentru a restabili prezenta diplomatica permanenta a…

9 ore ago

Noul director al British Museum este in favoarea unui „parteneriat mai degraba decat o discutie privind proprietatea” in legatura cu sculpturile Partenonului

Intr-un interviu pentru Financial Times, noul director al British Museum, Nicholas Cullinan, a vorbit despre…

9 ore ago

Rares Bogdan acuza: „Ciolacu minte in legatura cu documentul ‘declasificat’ din Ucraina”. Miscarea ar fi fost premedita din luna februarie si este in favoarea lui Simion

Rares Bogdan, prim-vicepresedinte PNL, sustine ca premierul Ciolacu minte in legatura documentul primit de la…

6 ore ago

Guvernul grec ia in considerare stimulente pentru proprietarii care ofera spre inchiriere locuinte pe termen lung

Pentru a atenua criza locuintelor, guvernul grec ia in considerare acordarea de stimulente suplimentare proprietarilor…

9 ore ago

Scholz l-a informat pe Iohannis despre discutia cu Putin. Iohannis: „Germania este un aliat de incredere al tarii noastre”

Presedintele Klaus Iohannis a avut, vineri, consultari bilaterale cu cancelarul Republicii Federale Germania, Olaf Scholz,…

7 ore ago