„La inceput esti agent strain, apoi organizatie indezirabila, apoi sustinator al gruparilor extremiste. Apoi puscarias.” Interviu cu un disident rus – Presshub

externe

Moscova

Tinerii rusi care au fugit din tara datorita persecutiei politice, primejdiei incorporarii in armata sau a dezgustului pe care-l resimt fata de tot ce reprezinta Putin sunt in general mai bine educati, mai urbani si mult mai activi politic decat rusii din tara. Asta inseamna ca Rusia isi pierde clasa mijlocie, intr-o perioada in care si o portiune semnificativa a clasei muncitoare moare sau este ranita in razboiul din Ucraina.

Asta ne spune cel mai mare studiu al diasporei recente ruse realizat de cercetatori de la Institutul Universitar European din Florenta care au lucrat cu date culese in martie 2022, septembrie 2022 si mai-iulie 2023. Pana acum, au fost chestionati peste 10.000 de rusi care au plecat in exil in doua valuri mari: dupa invazia Ucrainei din februarie 2022 si dupa mobilizarea partiala anuntata de Putin in septembrie 2022.

Se estimeaza ca aproximativ un milion de oameni au parasit Rusia dupa invazie, ceea ce inseamna ca studiul a reusit sa sondeze un impresionant 1% din aceasta populatie. Si mai impresionant este faptul ca respondentii traiesc in mai bine de 100 de tari (inclusiv Romania) — desi tarile cele mai populare printe exilatii recenti sunt Kazahstan, Armenia, Georgia, Kirghistan si Turcia.

Ce au mai aflat cercetatorii florentini despre refugiatii anti-Putin:

● Previzibil, o mare parte din exilati au profesii liberale: jurnalisti, avocati ai drepturilor omului, oengisti si artisti. Autorii studiului spun ca avem de-a face cu „cel mai mare exod intelectual si profesional de la destramarea Uniunii Sovietice incoace”.

● Exilatii nutresc un sentiment puternic de solidaritate, fiind implicati in actiuni de intrajutorare.

● „Februaristii” (cei care au plecat inainte de anuntul mobilizarii din septembrie 2022) sunt ceva mai instariti decat „Septembristii” (cei care au plecat dupa septembrie 2022), ceea ce ar putea sa insemne ca prospectul trimiterii pe frontul din Ucraina i-a urnit din loc pe multi rusi care in mod normal nu ar fi emigrat.

● Mai putin de jumatate dintre exilati spun ca se simt in siguranta in tarile-gazda. Cei care traiesc in Israel sunt cei mai multumiti (67%), urmati de catre cei din Serbia (55%) si Germania (53%). La capatul celalalt se afla cei din Georgia (19%) si Turcia (16%). Un sfert dintre respondenti au spus ca s-au simtit discriminati, de obicei mai mult de catre institutiile locale (agentii de stat, banci, spitale) decat de catre populatie.

● Cu toate acestea, 86% dintre exilati spun ca au incredere in cetatenii tarilor-gazda si 67% isi exprima interesul pentru politica locala. Autorii studiului afirma ca aceste procente mari cresc mult sansele integrarii cu succes a rusilor in societatile in care au aterizat.

● Mai bine de jumatate dintre rusii fugiti se ocupa cu invatatul limbii locale, inclusiv georgiana si turca care sunt foarte diferite de limba rusa.

● Aproape 90% dintre intervievati vorbesc frecvent cu familia si prietenii ramasi in Rusia, iar jumatate din ei vorbesc chiar si despre politica cu cei dragi. Doar 13% considera ca lucrurile se vor imbunatati in Rusia in viitorul apropiat.

● Tot mai multi exilati se tem ca bratul lung al statului rus ii va ajunge si peste hotare. Autorii studiului atribuie acest procent declaratiilor belicoase facute de oficiali rusi ca Dmitri Medvedev la adresa diasporei, precum si probabilitatii reintoarcerii in Rusia din cauza precaritatii financiare din tara-gazda.

Citeste mai mult pe presshub.ro.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre:

Comentarii: