„La puscarie!”. Liviu Dragnea, asteptat deja de protestatari la ICCJ. Numerosi jandarmi au fost adusi sa asigure protectia liderului PSD

politica

Un grup de protestatari il asteapta pe Liviu Dragnea la ICCJ inca de la ora 9.00, desi procesul este programat sa inceapa la ora 11.00. Dragnea a promis ca va veni in fata instantei judecata, astazi fiind ultimul termen.

Protestatatarii poarta pancarte cu fotografia lui Liviu Dragnea pe care scrie „Condamnat”. Un grup masiv de jandarmi a fost deja instalat in curtea ICCJ, fiind mult mai multi decat la termenele anterioare ale lui Dragnea.


Foto: ziare.com

Un nou termen in procesul angajarilor fictive de la Protectia Copilului Teleorman are loc luni, cand Liviu Dragnea, condamnat in prima instanta la trei ani si sase luni de inchisoare cu executare, ar urma sa fie audiat din nou. El trebuia sa se prezinte la termenul din 18 martie, insa era internat in spital.

Completul de cinci judecatori de la ICCJ a decis, la termenul din 18 martie, sa amane cauza. Astfel, a fost stabilit un nou termen in 15 aprilie, de la ora 11.00, cand, alaturi de Dragnea, ar urma sa fie audiata si Olguta Sefu, inculpata si ea in acest dosar.

Nu este clar ce se va intampla la termenul de luni, in conditiile in care vicepresedintele Camerei Deputatilor Florin Iordache a cerut constatarea ca nelegala a constituirii completurilor de 3 judecatori de la ICCJ, deci si a celui care l-a condamnat initial pe Liviu Dragnea, iar o decizie a Curtii Constitutionale este asteptata in 19 aprilie.

Adrian Toni Neacsu, unul dintre avocatii din procesul liderului PSD, a declarat pentru G4media, ca ar putea solicita amanarea pronuntarii pana dupa decizia CCR, el afirmand ca toate optiunile raman deschise: pronuntarea chiar in aceeasi zi, amanarea pronuntarii o saptamana sau doua pentru a depune concluzii scrise sau se poate foarte bine acorda un alt termen de judecata pentru pregatirea concluziilor scrise, finale sau poate interveni vreo alta solicitare de probatoriu.

In acest dosar, presedintele PSD, Liviu Dragnea, a fost trimis in judecata de procurorii Directiei Nationale Anticoruptie in 15 iulie 2016, pentru instigare la abuz in serviciu si instigare la fals intelectual,

Magistratii instantei supreme au finalizat in 14 septembrie 2018 motivarea deciziei de condamnare a lui Dragnea, aratand ca, prin influenta si putere, Dragnea a determinat-o pe fosta directoare a DGASPC Floarea Alesu sa savarseasca infractiunea de abuz in serviciu.

„Inalta Curte, in opinie majoritara, apreciaza ca in cauza din coroborarea probelor administrate rezulta faptul ca inculpatul Dragnea Nicolae Liviu a fost cel care, cu intentie, folosindu-se de influenta, autoritatea si puterea conferita de functiile detinute – presedinte atat al organizatiei judetene a PSD Teleorman, cat si al Consiliului Judetean Teleorman – a determinat-o pe inculpata Alesu Floarea sa savarseasca infractiunea de abuz in serviciu”, arata magistratii Inaltei Curti de Casatie si Justitie.

Magistratii mai arata ca „in reusita demersului sau infractional inculpatul Dragnea Nicolae Liviu s-a folosit, deliberat, de ascendentul moral pe care-l avea fata de inculpata Alesu Floarea”.

In 21 iunie 2019, liderul PSD, Liviu Dragnea, a fost condamnat la trei ani si sase luni de inchisoare cu executare in acest dosar, pentru instigare la abuz in serviciu. El a fost achitat pentru infractiunea de fals intelectual.

Suspendarea executarii pedepsei de doi ani primita de Liviu Dragnea in dosarul ”Referendumul” a fost anulata, iar cele doua pedepse au fost contopite, rezultand o pedeapsa totala de trei ani si jumatate de inchisoare cu executare.

Decizia nu a fost luata in unanimitate de catre magistrati, existand si o opinie separata de achitare a lui Liviu Dragnea pentru infractiunea de instigare la abuz in serviciu.

In cazul fostei sotii a lui Dragnea, Bombonica Prodana, s-a constatat incetarea procesului penal si s-a aplicat o amenda administrativa de 1.000 de lei.

Ceilalti inculpati in acest dosar au primit inchisoare cu suspendare, cu exceptia fostului director executiv al DGASPC Teleorman, Floarea Alesu, condamnata la trei ani si sapte luni de inchisoare cu executare.

De asemenea, instanta suprema a admis actiunea civila a DGASPC Teleorman si i-a obligat pe inculpati la plata sumei de 108.612 de lei reprezentand despagubiri civile cu titlu de daune materiale – drepturi salariale incasate necuvenit de catre inculpatele Anisa Stoica si Adriana Botorogeanu Adrian, in solidar pentru perioadele mentionate in rechizitoriu.

Foto: Camelia Tabacu/Facebook

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre:

Comentarii: