La sfatul lui Tudorel, PSD incepe procesul in Parlament de anulare a probelor din dosarele penale obtinute cu ajutorul protocoalelor. Ce spunea Dragnea
Proiectul de lege pentru aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr.6/2016 privind unele masuri pentru punerea in executare a mandatelor de supraveghere tehnica dispuse in procesul penal se afla pe ordinea de zi a sedintei de marti a Comisiei juridice a Camerei Deputatilor. De altfel, presedintele acestui for, liderul PSD Liviu Dragnea, anunta ca actul normativ va fi respins de Camera Deputatilor, ca se lucreaza la legea de respingere si la ce trebuie sa se intample cu efectele pe care le-a produs.
Ordonanta a permis existenta echipelor mixte intre SRI si Parchete pentru realizarea de interceptari in dosare penale, adoptata de Guvernul Ciolos in urma deciziei CCR prin care a fost eliminat Serviciul Roman de Informatii din randul institutiilor care pot face interceptari. Prin respingerea acestei ordonante, Dragnea spera ca se va ajunge la anularea anumitor probe din dosarele penale.
Proiectul, adoptat deja tacit de Senat, se afla pe ordinea de zi a Comisiei juridice a Camerei – care este for decizional – la pozitia a 4-a. Are aviz negativ de la Comisia pentru drepturile omului si avize favorabile de la Comisia de aparare si de la Comisia de munca.
Liviu Dragnea anunta in 10 septembrie ca „cel tarziu saptamana viitoare”, Ordonanta Guvernului Ciolos privind mandatele de supraveghere tehnica „va fi picata” in Camera.
„Cel mai tarziu saptamana viitoare, Ordonanta respectiva (OUG nr. 6/2016 – n.r.) va fi picata in Camera Deputatilor. Nu numai atat, lucram acum in legea de respingere a Ordonantei sa punem si ceea ce trebuie sa se intample cu efectele pe care le-a produs”, a spus Dragnea.
Referitor la aceasta ordonanta, ministrul Justitiei Tudorel Toader a declarat in 11 septembrie ca Guvernul Ciolos a primit aviz de la Consiliul Suprem de Aparare a Tarii (CSAT) in aceeasi zi in care l-a cerut, adoptand Ordonanta la doua zile dupa initierea ei fara avizul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), ci doar cu avizele date de CSAT, dar si de SRI. El a spus ca, desi avizul CSM este consultativ, el trebuie cerut, insa trebuie acordat si timp de analiza si dezbatere a membrilor Consiliului. Toader a precizat ca in Parlament se afla un proiect de lege care analizeaza aceasta ordonanta, iar daca ea va fi respinsa, toate probele administrate in baza echipelor mixte vor fi revizuite.
Ministrul a declarat ca in Camera Deputatilor se afla un proiect de lege care analizeaza OUG 6/2016 care a permis constituirea echipelor mixte SRI-magistrati si a stat la baza semnarii protocoalelor de colaborare si ca exista posibilitatea ca aceasta ordonanta sa fie respinsa, iar daca acest lucru se va intampla, toate probele solutionate prin echipe mixte vor fi supus revizuirii.
„Daca respingi ordonanta, e echivalentul unei modificari substantiale printr-o alta ordonanta de urgenta. E important ca legiuitorul sa stabileasca ce se intampla cu efectele juridice (…) Daca pica ordonanta, legea trebuie promulgata de presedinte si produce efecte de la 3 zile de la publicarea in Monitorul Oficial. Posibil ca presedintele sa o atace la CCR. Se respinge ordonanta, legiuitorul trebuie sa spuna ce se intampla cu efectele juridice pe care ordonata le-a produs. Daca legiuitorul spune ca se mentin efectele… dar daca le anuleaza, atunci toate probele solutionate prin echipe mixte vor fi supuse revizuirii”, a mai spus Toader.
El a vorbit din nou despre ordonanta care le-ar permite celor condamnati in baza protocoalelor sa ceara revizuirea, iar daca dupa eliminarea probelor care au fost administrate in baza protocoalelor si solutionate de echipe mixte nu mai ramane niciun temei pentru condamnarea lor, sa fie achitati.
„Daca s-a terminat procesul si cineva a fost condamnat si hotararea a ramas definitiva, am spus de mai multe ori, in urma stabilitatii raporturilor juridice, nu poti sa-i spui unui roman sa ramana in puscarie chiar daca a fost interceptat ilegal, chiar daca protocolul e ilegal, chiar daca acele comisii mixte au fost constituite in afara legii. Este posibila emiterea unui act juridic cu putere de lege, fie si OUG, care sa permita celui care crede ca a fost condamnat pe aceste procedee probatorii altele decat permite legea, pe probe ilegal administrate sa ceara unui judecator sa verifice daca este asa. Daca judecatorul va vedea ca acea condamnare a fost pronuntata pe astfel de probe, sa faca o admitere in principiu, sa extraga acele probe administrate ilegale, si ce ramane e bun ramas. Daca nu mai raman temeiuri de condamnare, sa fie achitat”, a mai afirmat ministrul Justitiei.
Fostul premier Dacian Ciolos, in al carui mandat a fost emisa OUG, declara saptamana trecuta ca actuala guvernare cauta „chichite legislative ca sa impiedice finalizarea unor dosare care pun in pericol libertatea unor oameni politici”. In replica, liderul PSD, Liviu Dragnea, a sustinut ca Ordonanta 6 a fost data „pentru a pastra SRI in campul tactic”.
„Nu Guvernul Ciolos a decis ca acel sistem de interceptari e operat de SRI, ci aceste decizii au fost luate de guvernele politice, inclusiv de partidul pentru care domnul Tudorel Toader lucreaza sau partide care sunt in Guvernul din care dansul face parte si la un moment dat Curtea Constitutionala, dupa ce s-a facut o plangere, a constatat ca acel instrument de interceptari sau rezultatele lui pot sa fie folosite in justitie de catre procuror, dar el nu trebuie sa fie operat de SRI. In momentul in care CCR a dat aceasta decizie si ea intra in vigoare, o serie de dosare, inclusiv de coruptie, care se aflau pe rol la procuratura sau la DNA, riscau sa ramana blocate, pentru ca atata vreme cat acest sistem de interceptari nu mai putea sa alimenteze legal, cu aviz de la judecator, nu mai puteau sa alimenteze procurorii, ei nu puteau sa continue cercetarea penala pe acele dosare si atunci era important ca Guvernul sa vina cu o alternativa care sa tina cont de decizia CCR si sa permita in continuare funcionarea acestui sistem care era legal”, a precizat Ciolos.
„A fost o ordonanta (OUG 6 – n.r.) data pentru a pastra in joc, in campul tactic, Serviciul Roman de Informatii. Asta a fost rostul ordonantei date intr-o singura zi. Despre Ciolos o sa tot vorbim de acum inainte”, a fost replica lui Liviu Dragnea.