La un secol de la moartea fondatorului URSS, Rusia il arunca pe Lenin in uitare. Politica de stat il considera de prisos

news

Astazi s-au implinit 100 de ani de la moartea lui Vladimir Ilici Lenin, al carui corp imbalsamat este inca pastrat in mausoleul din centrul Moscovei, de langa Kremlin, dar nu s-au organizat comemorari, parade si discursuri in Piata Rosie (poate doar in randul urmasilor directi ai Partidului Comunist) stiindu-se ca unul dintre criticii infocati ai lui Lenin este chiar Vladimir Putin.

Pentru presedintele Vladimir Putin, care l-a infierat public pe Lenin pentru presupusul sau rol in impartirea Imperiului Rus in republici sovietice, precum Ucraina sau Moldova, Stalin este modelul de urmat si Putin, de multe ori isi compara agresiunea din Ucraina cu Al Doilea Razboi Mondial, numindu-i pe ucraineni nazisti si copiind comportamentul lui Iosif Stalin care si-a epurat toti oponentii politici intr-o domnie de teroare de ani de zile.

La scurt timp dupa moartea fondatorului Uniunii Sovietice, in 1924, un poet extrem de popular, Vladimir Maiakovski, ii linistea pe rusi cu aceste cuvinte, care vor devein slogan: „Lenin a trait, Lenin traieste, Lenin va trai pentru totdeauna!”. A trecut un secol de atunci, iar Vladimir Ilici Lenin este doar o amintire razleata prin Rusia moderna, potrivit ABC NEWS.

Mausoleul din Piata Rosie, neinteresant pentru rusi

Mausoleul din Piata Rosie, unde trupul imbalsamat al lui Lenin este expus publicului, nu mai reprezinta un loc de pelerinaj, cum era in trecut. Deschis numai 15 ore pe saptamana, atrage mult mai putini vizitatori decat Gradina Zoologica din Moscova, puncteaza ABC.

Statuia din statia „Finlanda” (Sankt Petersburg), care comemoreaza intoarcerea lui Lenin din exil, a fost lovita de o bomba. Gaura aparuta in spatele monumentului nu este reparata nici in prezent.

In plus, multe strazi si localitati care purtau numele lui Lenin au fost rebotezate. Ideologia pe care Lenin a sustinut-o si care s-a raspandit pe un teritoriu atat de vast este un peisaj secundar in Rusia moderna. Partidul Comunist detine doar 16% din locurile din Parlament, fiind coplesit de partidul presedintelui Vladimir Putin, Rusia Unita.

„Lenin s-a dovedit a fi complet de prisos si inutil in Rusia moderna”, afirma istoricul Konstantin Morozov, de la Academia Rusa de Stiinte.

Pentru Gennady Zyuganov, insa, liderul Partidului Comunist, Lenin e inca „viu” – „Au trecut 100 de ani de la ziua in care inima lui mare si buna s-a oprit, iar acum incepe al doilea secol al nemuririi sale”.

Putin se dezice de politicile lui Lenin

Mai ales Vladimir Putin se dezice de politicile lui Lenin. De altfel, liderul de la Kremlin nu s-a ferit sa trimita cateva sageti spre fondatorul URSS.

„Ca urmare a politicii bolsevice a aparut Ucraina Sovietica. Chiar si astazi Ucraina poate fi numita «Ucraina lui Vladimir Ilici Lenin». El este autorul si arhitectul (n.r. – Ucrainei)”, a spus Putin intr-un discurs rostit cu trei zile inainte de atacarea Ucrainei.

Anul trecut, Putin a plusat afirmand ca a fost plantata „cea mai periculoasa bomba cu ceas” cand s-a permis Ucrainei sa se separe de Rusia.

Totusi, „Tarul” Putin este constient de emotia pe care multi rusi o mai pastreaza pentru Lenin si nu sustine initiativele care apar periodic de a scoate trupul fostului conducator din mausoleu.

„Cred ca ar trebui sa ramana asa cum este, cel putin atata timp cat exista destul de multi oameni care isi leaga viata, soarta, precum si anumite realizari de epoca sovietica”, a inchis subiectul Putin.

„Moastele” din Piata Rosie

Vladimir Ilici Lenin s-a stins din viata la 21 ianuarie 1924, la varsta de 53 de ani. Vaduva lui, Nadejda Krupskaia, a cerut inca din acele vremuri ca el sa fie ingropat intr-un mormant obisnuit. Dar, la o intalnire a Biroului Politic al Partidului Comunist, Iosif Visarionovici Stalin a statuat propunerea pastrarii corpului imbalsamat al lui Lenin timp de cateva secole.

Ideea i s-a parut ofensatoare lui Leon Trotki, cel mai apropiat om de Lenin, care a comparat-o cu sfintele moaste expuse de Biserica Ortodoxa Rusa, dar Stalin anticipase valoarea simbolului secular pentru un om de nivelul lui Lenin in Rusia sovietica.

Se spune ca, la priveghiul liderului, temperatura la Moscova ar fi coborat pana la -30 de grade Celsius, blocand descompunerea trupului lui Lenin. Asta i-a inspirat pe comunisti sa construiasca rapid un mic mausoleu din lemn in Piata Rosie. Ulterior, ei au decis sa-i pastreze intact corpul, imbalsamandu-l, spre a fi expus tuturor rusilor dornici sa-l vada la nesfarsit.

Azi, in 2024, soldatii Garzii de onoare, ale caror rotatii in pas in defilare fascinau vizitatorii, au fost indepartati de langa mausoleu.

Lenin este inca acolo, doar ca mai greu de vazut. Si prea putin interesant pentru rusul modern, conchide ABC NEWS.

(Foto: got2globe.com)

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: