Lasconi vrea ca DNA sa aiba „mai multa putere”: „Ar trebui sa ancheteze si magistrati”

politica

Elena Lasconi

Elena Lasconi, candidat USR la alegerile prezidentiale, sustine ca Directia Nationala Anticoruptie (DNA) ar trebui sa primeasca mai multa putere, in sensul in care institutia ar trebui sa ancheteze si magistrati. In prezent, DNA nu poate instrumenta dosare care vizeaza judecatori sau procurori. De asemenea, Elena Lasconi sustine ca sunt cateva dosare penale care ”pare ca urmaresc un calendar electoral”.

Elena Lasconi, presedintele USR, a fost intrebata in emisiunea Insider politic, difuzata sambata la Prima TV, daca este de parere ca procurorii fac anchete politice.

”Nu as pune stampila asta si nu as vorbi la modul general despre procurori si magistrati, cum nu as vorbi la modul general despre presa. Si in presa exista jurnalisti cinstiti sau mai putini cinstiti. Si in magistratura este ca-n viata: ai parte de magistrati cinstiti sau de altii mai putin cinstiti. Noi am vazut acum ca ei (magistratii -n.r.) sunt imaculati. Tocmai de aceea, as dori sa dam mai multa putere DNA-ului, sa cerceteze magistrati. Sunt cateva dosare care pare ca urmaresc un calendar electoral.

Daca vreti sa va dau un exemplu concret, este cel al colegului meu Dan Barna, a aparut exact inainte de prezindentiale (in 2019 – n.r.) si a trebuit sa treaca cinci ani pana cand Parchetul sa spuna ca fapta nu exista. Deci poti sa-ti pui semne de intrebare ca unele dintre dosare au legatura cu un calendar electoral. Cred ca DNA ar trebuit intarit, cred ca sunt oameni care-si fac treaba bine acolo. Cred in ei, cred in Justitie, cred ca sunt foarte multi oameni de bun-credinta in magistratura”, a spus Elena Lasconi la Prima TV, citata de news.ro.

Ea a mai fost intrebata daca serviciile secrete sunt implicate in viata politica.

”Eu nu am informatia asta, dar am vazut declaratiile unor fosti sefi de servicii, care au spus ca multi politicieni s-au gudurat pe langa ei si au cerut sa fie consiliati de catre fosti sefi ai serviciilor. Eu voi colabora cu serviciile institutional, nu cred ca rostul serviciilor este sa se implice in politica. Serviciile au un rol foarte clar, foarte important in tara asta si eu voi colabora institutional”, a raspuns Elena Lasconi.

De asemenea, Elena Lasconi a mai fost intrebata pe cine ar numi in functia de director al SRI daca ajunge presedintele Romaniei.

”Exista multe variante, dar aceasta decizie nu o voi lua de una singura. Cred ca e foarte important ca cel care va fi seful serviciilor sa nu fi facut politica si sa fie un om competent”, a explicat candidatul USR.

Intrebata daca are un nume in minte pentru functie de director al SRI, Lasconi a raspuns: ”O sa-l spun dupa turul doi”.

DNA a avut, prin lege, puterea de a ancheta fapte de coruptie savarsite de magistrati de la infiintarea institutiei (2002) pana in 2018, cand majoritatea PSD-ALDE-UDMR din Parlament a infiintat o Sectie Speciala in cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie. Astfel, competenta de a ancheta magistrati a fost transferata de la DNA la nou-infiintata Sectie Speciala.

In spatele deciziei s-a aflat liderul PSD de la acea vreme, Liviu Dragnea, care incerca sa scape de o condamnare penala. Infiintarea unei sectii speciale pentru anchetarea magistratilor a starnit critici din partea mai multor asociatii din Justitie, dar si a institutiilor europene. Dupa ce PSD a pierdut puterea in toamna anului 2019, guvernele ulterioare s-au angajat sa suprime ”creatia” lui Liviu Dragnea. Sectia Speciala a functionat pana in martie 2022, cand a fost desfiintata in timpul guvernului Ciuca. Bilantul institutiei a fost unul extrem de firav: in cei trei ani si jumatate de functionare, Sectia Speciala a facut doar cinci rechizitorii.

Asadar, Sectia Speciala a fost desfiintata in martie 2022, insa DNA nu a primit inapoi competentele de a ancheta magistrati, asa cum a solicitat institutia in repetate randuri. Catalin Predoiu, in calitatea de ministru al Justitiei la acea vreme, a propus ca, in locul Sectiei Speciale, magistratii sa fie anchetati de Parchetele Curtilor de Apel, iar Parlamentul a transformat propunerea ministrului in lege. Practic, majoritatea parlamentara de la acea vreme, formata in jurul PSD-PNL-UDMR, a desfiintat Sectia Speciala, insa a continuat sa lase DNA fara putere in zona Justitiei.

Bilantul oficial arata ca, in cei 15 ani cat au anchetat fapte de coruptie savarsite de magistrati, procurori DNA au trimis in judecata 161 de persoane angajate in sistemul de Justitie: 76 de procurori si 85 de judecatori. Asadar, decizia lui Liviu Dragnea de a bloca accesul DNA in sfera Justitiei e inca in vigoare, dar fara sa mai existe insa o sectie speciala dedicata magistratilor. In prezent, judecatorii si procurorii sunt anchetati de parchetele obisnuite din intreaga tara.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: ,

Comentarii: