Laura Stefan: Ucraina vrea sa arate ca merita increderea europenilor. Proceduri transparente, din buncar, pentru prevenirea coruptiei (Presshub)

politica

Laura Stefan

Laura Stefan, experta in sfera statului de drept, unul dintre reprezentantii organizatiilor internationale care au decis cine va ocupa postul de sef al Agentiei Nationale de Prevenire a Coruptiei (NAPC) din Ucraina a explicat, intr-un interviu pentru PRESShub, procesul de reforme institutionale prin care trec Ucraina si Republica Moldova, in aceasta perioada grea a razboiului rusesc de agresiune, in aspiratia lor de integrare europeana.

Laura Stefan (Expert Forum) a fost implicata si in reforma parchetului anticoruptie din Republica Moldova.

„Ucrainenii desfasoara proceduri transparente pentru ocuparea unor functii inalte in stat din buncar. A fost o experienta interesanta si te smeresti in fata ei.

Te uiti la cei care vin spre UE si este impresionant ca fac aceste lucruri in contextul unui razboi.

E o lectie despre cum sa-ti duci viata, inclusiv institutionala, in conditii de viata grele”, a declarat Laura Stefan.

PRESShub: Ucraina trece printr-un razboi, isi concentreaza toata energia pentru a tine piept rusilor. In acelasi timp, si-a asumat si cartea grea a reformei statului pentru a se putea integra in UE. Doua obiective strategice foarte grele. Povestiti-ne experienta dvs in procesul de selectie a sefului Agentiei Nationale de Prevenire a Coruptiei (NACP) din Ucraina. Cat de profesionist a fost organizata aceasta procedura?

Laura Stefan: Cred ca Ucraina mizeaza foarte mult pe cartea diferentelor intre ea si Rusia, iar una dintre diferentele majore este aceasta dorinta, actiunile concrete in directia statului de drept si a luptei impotriva coruptiei, mai ales in contextul actual al razboiului.

Dupa cum stim, au existat si scandaluri legate de achizitiile publice, mai ales la Ministerul Apararii, scandaluri care au condus la schimbari din functie.

Ucraina intelege de ce este important sa actioneze ferm impotriva coruptiei in acest moment.

Eu sunt impresionata de felul in care s-a derulat aceasta procedura, o procedura transparenta si o procedura care a implicat atat experti nationali, cat si experti internationali, eu fiind unul dintre ei.
O procedura care s-a desfasurat sub ochiul public, prin interviuri transmise in direct, prin dezbateri intre membrii comisiei cu privire la candidatii care au ajuns in ultima etapa, cu verificari extrem de detaliate, atat in privinta profilului psihologic, cat si in privinta IQ-ului si a cunostintelor de natura juridica sau a alegerilor etice pe care candidatii le-ar face intr-un anumit moment al carierei lor.

Citeste mai mult pe presshub.ro.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: ,

Comentarii: