Lavrov a pus-o pe Zaharova sa ameninte iar Bucurestiul: „Demersul Bucurestiului nu va ramane fara raspuns. Sunt sigur ca ei inteleg asta in mod clar”

politica

Evan Gershkovich, Serghei Lavrov, spion, proces

Purtatorul de cuvant al MAE al Rusiei, Maria Zaharova, a anuntat ca Bucurestiul va trebui sa suporte consecinte dupa ce activitatile Centrului Rus de Stiinta si Cultura au fost suspendate.

„Ministerul Afacerilor Externe al Romaniei l-a convocat marti pe Ambasadorul rus Valery Kuzmin si l-a informat cu privire la decizia de a suspenda activitatile Centrului Rus de Stiinta si Cultura din Bucuresti. Va rugam sa comentati acest demers al autoritatilor romane. Vor avea loc masuri de represalii impotriva reprezentantei Romaniei la Moscova?”, a fost intrebata Zaharova la Moscova de un jurnalist.

Zaharova a reactionat cu amenintari.

„Decizia autoritatilor romane de a suspenda activitatile Centrului Rus de Stiinta si Cultura din Bucuresti este, ca sa spunem usor, dezamagitoare, desi pe fondul isteriei anti-ruse care a cuprins Uniunea Europeana, cu siguranta nu poate fi numita „surpriza”.

Respingem categoric acuzatia ca acesta – Centrul Rus de Stiinta si Cultura – este un „instrument de propaganda”. Desi, bineinteles, imi pare rau, am uitat. Institutul Goethe sau British Council reprezinta o „putere soft”. Iar Rossotrudnichestvo sau Institutul Confucius reprezinta „propaganda”. Ne-am prins. O gradatie clara. O diviziune evidenta. Nu, nu functioneaza si nu va functiona in acest fel.

Activitatile Centrului Rus de Stiinta si Cultura au fost si raman orientate in primul rand spre consolidarea legaturilor culturale si umanitare dintre cele doua tari. Centrul gazduieste evenimente culturale, educationale si sociale – expozitii de arta, prezentari ale regiunilor rusesti, forumuri, conferinte, saloane de carte, proiectii de filme, concerte.

Am o intrebare pentru autoritatile romane – ce este in neregula cu asta? Propaganda in sensul de a intelege cuvantul „promovare”? Cand a fost vreodata rau? Propaganda este rea atunci cand este o imbinare a statelor si a presei independente. Atunci cand prin intermediul presei independente unele organisme (statale sau non-statale), suprimand esenta independenta a jurnalismului, incep sa promoveze un singur punct de vedere, suprimand orice altceva. In acest sens, propaganda este inacceptabila. Publicitatea ca element de propaganda este ceea ce „reprezinta” economia, relatiile publice si comunicarea strategica. Toate acestea sunt elemente de promovare a informatiilor despre ceva despre care ar fi util si interesant ca publicul sa stie sau uneori pur si simplu profitabil. Trebuie sa trasam limite clare. Suntem obisnuiti ca tot ceea ce are legatura cu noi, cu Rusia (si acum si cu China), sa fie rastalmacit pentru a-i da o conotatie negativa. Tot ceea ce au ei este in regula.

Cu alte cuvinte, este vorba despre cazuri clasice, statutare, de mare interes si popularitate in randul cetatenilor romani. Este ceea ce a facut acest centru. O munca deschisa, transparenta (ca sa ma exprim intr-un mod occidental) atat a centrului, cat si a personalului.

O alta sarcina fireasca a misiunilor noastre diplomatice in strainatate – mai ales acum – este aceea de a oferi publicului strain informatii obiective despre viata in Rusia moderna. Daca citesti propria lor presa romaneasca (cea mai mare parte a ei), nu ne recunoastem. Iata ce citim despre noi insine – mituri. In Romania, oamenii sunt interesati de ceea ce se intampla in Rusia, de cum stau lucrurile cu adevarat. Poate ca vor doar sa cunoasca punctul nostru de vedere asupra a ceea ce se intampla. Avem dreptul la asta.

As vrea sa subliniez ca aceasta functie este prevazuta in mod expres in preambulul si in articolul 4 al Acordului interguvernamental ruso-roman privind deschiderea si conditiile de functionare a Centrului Rus de Stiinta si Cultura la Bucuresti si a Institutului Cultural Roman de la Moscova din 9 iulie 2013.

Avand in vedere toate cele de mai sus, consideram cererea de suspendare a activitatilor Centrului Rus de Stiinta si Cultura de la Bucuresti ca un alt pas care vizeaza „curatarea” spatiului informational, privand cetatenii romani de accesul la un punct de vedere alternativ care reflecta realitatea si evidentiaza absurdul agresiv al propagandei NATO-UE.

Demersul Bucurestiului nu va ramane fara raspuns. Sunt sigur ca ei inteleg asta in mod clar. Cu atat mai ciudata este dorinta autoritatilor romane de a elimina unul dintre putinele canale de comunicare ramase”, a raspuns Zaharova.

Ambasadorul Rusiei, Valeri Kuzmin, a fost convocat marti la sediul MAE unde i s-a adus la cunostinta inchiderea Centrului Rus de Cultura de la Bucuresti.

Intr-un comunicat, MAE anunta ca Centrul  „s-a indepartat iremediabil de obiectivele firesti de consolidare a legaturilor culturale si s-a transformat, in mod regretabil, intr-un instrument de propaganda, dezinformare si disculpare a crimelor de razboi ale Federatiei Ruse din Ucraina”.

Centrul Rus de Cultura a fost deschis in urma unui acord semnat de fostul ministru de Externe Titus Corlatean in 2013, dupa o vizita a acestuia la Moscova.

Comunicatul MAE

„Din dispozitia ministrului afacerilor externe Bogdan Aurescu, ambasadorul Federatiei Ruse la Bucuresti a fost convocat marti, 21 februarie 2023, la sediul MAE, la nivel de secretar de stat pentru afaceri strategice, pentru a fi notificat cu privire la decizia autoritatilor romane de a suspenda activitatea Centrului Rus pentru Cultura si Stiinta din Romania.

Ambasadorului rus i-au fost reamintite situatiile repetate in care Centrul s-a angajat deliberat in actiuni de prezentare distorsionata a realitatii si a adevarului istoric la nivelul opiniei publice romanesti. Aceste derapaje s-au intensificat si au dobandit accente noi, de o gravitate deosebita, in ultima perioada, dupa declansarea de catre Federatia Rusa a razboiului de agresiune impotriva Ucrainei. Prin actiunile derulate, Centrul s-a indepartat iremediabil de obiectivele firesti de consolidare a legaturilor culturale si s-a transformat, in mod regretabil, intr-un instrument de propaganda, dezinformare si disculpare a crimelor de razboi ale Federatiei Ruse din Ucraina.

Secretarul de stat pentru afaceri strategice a transmis dezaprobarea ferma a partii romane fata de incercarile constante ale partii ruse de atacuri hibride si dezinformare prin trunchiere si manipulare premeditata a realitatii, si a facut apel la aceasta din urma sa renunte la asemenea practici.

Suspendarea activitatii Centrului va avea loc pana cel tarziu la data de 20 august 2023, pana la care trebuie finalizate procedurile administrative implicate de aceasta masura.

Informatii suplimentare

Centrul Rus de Cultura si Stiinta din Bucuresti a fost infiintat in baza Acordului intre Guvernul Romaniei si Guvernul Federatiei Ruse privind deschiderea si conditiile de functionare a Institutului Cultural Roman la Moscova si a Centrului Rus de Stiinta si Cultura in orasul Bucuresti, semnat la Moscova, in data de 9 iulie 2013.

In baza acordului mentionat, la 15 mai 2015 a fost inaugurat Centrul Rus de Cultura si Stiinta, cu sediul in bulevardul Lascar Catargiu nr. 50 din Bucuresti”.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: