Lavrov si ministrii rusi, umiliti la Phenian. Au fost dati afara din sala: „Liderul nostru intra primul” – Video

externe

Ministri rusi

Situatie umilitoare pentru ministrii rusi, printre care se afla si Lavrov, la Phenian. Aflati in delegatia lui Vladimir Putin, acestia au fost dati afara din sala de negocieri pentru ca au intrat inaintea lui Kim Jong Un.

Ministrii rusi care au intrat in sala de negocieri au fost dati afara de un oficial nord-coreean pentru a-l lasa pe Kim Jong-un sa intre primul, relateaza Nexta TV.

Cand oficialul nord-coreean i-a cerut „sa iasa pe hol”, un membru al delegatiei ruse a intrebat nervos: „De ce am intrat aici? Trebuia sa ne fi avertizat imediat”.

„Liderul nostru va intra primul”, a explicat reprezentantul lui Kim Jong Un.

Coreea de Nord si Rusia au semnat miercuri un ”parteneriat strategic global”, care prevede asistenta reciproca in caz de „agresiune”, a anuntat presedintele rus Vladimir Putin care, primit cu mare fast la Phenian pentru o vizita de stat, a primit sprijinul fervent al gazdei sale Kim Jong Un pentru razboiul sau impotriva Ucrainei.

„Tratatul de parteneriat cuprinzator semnat astazi prevede, printre altele, asistenta reciproca in caz de agresiune impotriva unei parti la tratat”, a declarat Putin presei dupa semnarea documentului. Atat Rusia, cat si Coreea (de Nord) urmaresc o politica externa independenta si nu accepta limbajul santajului si al diktatului”, a avertizat el.

Presedintele rus a descris acordul ca fiind un „document cu adevarat revolutionar”, adaugand ca Rusia „nu va exclude cooperarea tehnico-militara” cu Phenianul.

Citat de agentiile ruse, liderul nord-coreean Kim Jong Un a declarat ca acordul cu Rusia este pur „defensiv”. Descriindu-l pe Putin drept „cel mai bun prieten” al tarii sale, el a salutat inceputul unei „noi ere” in relatiile cu Moscova.

Coreea de Nord „isi exprima sprijinul deplin si solidaritatea fata de guvernul, armata si poporul rus in desfasurarea operatiunii militare speciale in Ucraina pentru a-si proteja suveranitatea, interesele de securitate si integritatea teritoriala”, i-a spus el oaspetelui sau.

„Apreciem foarte mult sprijinul dumneavoastra sistematic si continuu pentru politica rusa, inclusiv in problema Ucrainei”, a spus la randul sau Vladimir Putin.

Presedintele rus a fost intampinat cu un covor rosu si o ceremonie grandioasa in Piata Kim Il Sung, cu o fanfara militara si dansuri sincronizate.

Seful Kremlinului a purtat apoi discutii cu liderul nord-coreean timp de o ora si jumatate alaturi de delegatia sa, urmate de o intalnire privata. Presedintele rus l-a invitat pe Kim Jong Un sa viziteze Moscova.

In timpul noptii, Kim l-a intampinat pe Putin la aeroport si l-a imbratisat, subliniind o consolidare a relatiilor, care provoaca ingrijorare la Seul si la Washington.

SUA si aliatii lor au acuzat Coreea de Nord ca a furnizat munitie si rachete Rusiei pentru razboiul din Ucraina si se tem ca vizita lui Putin ar putea duce la noi livrari.

Kim Jong Un a laudat apropierea dintre Moscova si Phenian si o noua era in relatiile bilaterale.

„Relatiile dintre tarile noastre intra intr-o noua era de mare prosperitate, imposibil de comparat chiar si cu perioada relatiilor sovieto-coreene din secolul trecut”, a declarat liderul nord-coreean, citat de agentiile de presa ruse, informeaza Agerpres.

Aceasta este prima vizita a lui Vladimir Putin in Coreea de Nord dupa 24 de ani si a doua intalnire intre cei doi lideri in mai putin de un an.

In septembrie anul trecut, Kim Jong Un s-a deplasat cu un tren blindat in Extremul Orient rusesc pentru un summit cu seful Kremlinului, axat pe spatiul cosmic.

Moscova si Phenianul sunt aliati de la sfarsitul Razboiului din Coreea (1950-1953), dar s-au apropiat din ce in ce mai mult dupa operatiunea militara rusa lansata in Ucraina in 2022.

Rusia are nevoie de sprijinul nord-coreean in materie de armament din cauza razboiului prelungit din Ucraina, in timp ce Coreea de Nord are nevoie de sprijinul rusesc pentru alimente, energie si arme avansate pentru a usura presiunea sanctiunilor”, a declarat pentru AFP Koh Yu-hwan, profesor emerit de studii nord-coreene la Universitatea Dongguk.

„Cu toate acestea, chestiunea unei aliante militare trebuie analizata separat de ceea ce se anunta public si de ceea ce se discuta efectiv la intalnirile dintre cei doi lideri”, a spus el, adaugand ca Moscova ramane prudenta si nu doreste „sa rupa complet relatiile cu tari precum Coreea de Sud”.

Americanii si europenii sunt ingrijorati de luni de zile de apropierea accelerata dintre Moscova si Coreea de Nord, acuzandu-i pe nord-coreeni ca aprovizioneaza Rusia cu cantitati masive de munitii si rachete.

In schimb, potrivit Washingtonului si Seulului, Rusia a furnizat Coreei de Nord expertiza pentru programul sau de sateliti si a trimis ajutoare pentru a face fata penuriei de alimente din tara.

In martie, Rusia si-a folosit dreptul de veto in Consiliul de Securitate al ONU pentru a pune capat monitorizarii incalcarilor sanctiunilor internationale impotriva Coreei de Nord, un cadou major pentru Phenian.

Sprijinul lui Vladimir Putin ii permite lui Kim Jong Un „sa-si diminueze dependenta” de un alt aliat-cheie, Beijingul, a declarat pentru AFP Vladimir Tihonov, profesor de studii coreene la Universitatea din Oslo.

In acelasi timp, presedintele rus „obtine un acces sigur la obuze de artilerie de tip sovietic, de care are nevoie in cantitati uriase in prezent”, a adaugat el.

Aceasta vizita de stat este o modalitate prin care Putin ii multumeste Coreei de Nord pentru ca „a indeplinit rolul de ‘arsenal pentru autocratie’, sustinand invazia sa ilegala in Ucraina”, a declarat Leif-Eric Easley, profesor la Universitatea Ewha din Seul.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: