Lazar le strica borfasilor vacanta de 1 Mai. Anunta ca procurorii au devenit un „corp de elita” care este „bine ancorat in realitate”

news

Ministerul Public este o institutie moderna, la standarde europene, cu procurori care au o medie de varsta de 43-45 de ani, foarte bine ancorati in realitate si care este esential sa stapaneasca respectarea drepturilor fundamentale ale omului, a afirmat vineri, la Alba Iulia, procurorul general al Romaniei, Augustin Lazar.

„In zilele noastre (…) observam ca aceasta institutie, care este importanta pentru statul de drept (…), este una moderna, este una la standarde europene dezvoltata. Este alcatuita din magistrati procurori care au o varsta medie in jur de 43, 45 de ani. Prin urmare, sunt foarte bine ancorati in realitate (…) si avem nadejdea ca acest corp de elita al magistraturii romane va reusi sa rezolve problemele judiciare ale societatii, sa isi aduca o contributie importanta la rezolvarea acestor probleme”, a declarat procurorul general in cadrul unei reuniuni organizate de Universitatea „1 Decembrie 1918” Alba Iulia.

Augustin Lazar a adaugat ca este nevoie de procurori si de judecatori foarte bine pregatiti profesional pentru a stapani respectarea drepturilor fundamentele.

„Noi trebuie sa cunoastem esential deciziile CEDO si pentru aceasta am si luat o masura inca de anul trecut, un proiect care se numeste ‘Protejarea drepturilor fundamentale in faza de urmarire penala’. (…). Este clar ca asa cum s-au facut anchetele in urma cu 10,15, 20, 30 de ani, niciodata nu ne vom mai putea reintoarce la acele vremuri. Lumea a evoluat, standardele drepturilor fundamentale sunt tot mai exigente si, pe deasupra, mai avem si noile tehnologii care popularizeaza, prezinta imediat orice inabilitate a organului judiciar in materie de procedura, intr-un anume domeniu. Orice inabilitate este prezentata, popularizata si verificata de indata. Aceasta inseamna ca noul corp al magistratilor Ministerului Public trebuie sa fie foarte bine pregatit profesional, inclusiv in problematica drepturilor fundamentale, si atunci vom putea vedea ca procurorii, judecatorii sunt independenti ca stare de spirit”, a declarat Lazar.

Acesta a adaugat ca cine stapaneste bine probleme profesionale are o stare de confort si nu se simte stresat de o dezbatere publica pe o anumita problema. „El stie precis, stapaneste lucrurile, le controleaza, da solutie temeinica si legala si stie ca exista o trasabilitate, o verificabilitate a acestei solutii in materie judiciara”, a spus Augustin Lazar.

Procurorul general a facut trimitere si la o remarca a unui profesor francez de drept, care, intr-o lucrare publicata in 2006, sustinea ca asistam peste tot in Europa la fenomenul numit judiciarizarea vietii publice internationale. Potrivit acestuia, judecatorul, procurorul este pus in situatia de a da niste rezolvari unor probleme care sunt pretinse, unor „bombe mediatice”.

„Cand cineva vine si spune ca a gasit ceva extraordinar, ca banii publici dintr-un anume domeniu au facut obiectul unei fraude, incepe un val mare: ‘sa se sesizeze Ministerul Public, trebuie imediat ca aceasta problema sa fie rezolvata’. Si ce face Ministerul Public? Face pe artificierul. Imbraca tinuta aceea de demontat bombele, tinuta de artificier, ia obiectul pretins a fi bomba, il duce intr-un loc sigur, in cladirea Ministerului Public, unde il studiaza cu atentie.

De cele mai multe ori sunt bombe false, dar societatea trebuie sa stie daca e bomba sau nu e bomba, adica daca este o infractiune sau nu e infractiune. Sigur ca e de dorit, in final, sa se constate ca a fost o simpla dezbatere publica. Ea putea sa aiba loc in mod liber si solutia procurorului poate fi verificata in continuare pe cursul judiciar de catre judecatorul care are aceasta competenta si lucrurile se asaza.

Prin urmare, o problema emotionala in public, care este foarte important sa fie lamurita, este rezolvata in acest mod de catre magistratii procurori, care le transforma din probleme emotionale in probleme reci, probleme de drept, ele sunt analizate la rece si sunt solutionate conform legii. Adeseori, astfel de probleme pot fi bombe adevarate, cum s-ar spune, adica pot sa fie infractiuni, pot sa fie malversatiuni economico-financiare, asa cum se mai vede uneori, ca s-au facut fraude cu privire la banii publici, cu privire la fondurile europene si atunci, Ministerul Public trebuie sa dea solutia temeinica si legala in aceasta situatie”, a mai spus procurorul general.

Augustin Lazar a participat vineri la o reuniune dedicata Centenarului Marii Uniri, organizata de Universitatea „1 Decembrie 1918”, in parteneriat cu Ministerul Afacerilor Externe, unde a facut un istoric al Ministerului Public de la fondarea sa, in urma cu 156 de ani, si refondare, in urma cu 100 de ani.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: