Lectie pentru Putin din partea fostului presedinte al Mongoliei: „Asa arata harta istorica a Mongoliei”. Imperiul Mongol ingloba si o buna parte din Rusia
Fostul presedinte al Mongoliei l-a ironizat, in weekend, pe Vladimir Putin dupa ce acesta a facut referire istorice la Imperiul Tarist, in interviul acordat lui Tucker Carlson, pentru a justifica invadarea Ucrainei.
Tsakhia Elbegdorj, care a fost presedinte si premier al Mongoliei intre 2009 si 2017, a ironizat argumentele lui Putin pe X.
El a distribuit mai multe harti care aratau cat de mare era Imperiul Mongol si faptul ca, la un moment dat, a controlat parti din ceea ce este acum Rusia.
„Dupa discursul lui Putin. Am gasit harta istorica a Mongoliei. Nu va faceti griji. Suntem o natiune pasnica si libera”, a scris Elbegdorj.
Hartile pe care le-a distribuit au aratat, de asemenea, cat de mica era Rusia in secolul al XV-lea.
After Putin’s talk. I found Mongolian historic map. Don’t worry. We are a peaceful and free nation🌏 pic.twitter.com/w5c2Hr0cQK
— Mongol Tsakhia ELBEGDORJ (@elbegdorj) February 11, 2024
Imperiul mongol a fost candva cel mai mare din lume. Teritoriul sau acoperea o mare parte din Eurasia si includea China de astazi si o mare parte din Rusia, precum si Ucraina.
Astazi, Mongolia, situata intre China si Rusia, este o tara mai mica, dar este inca una dintre cele mai mari natiuni din lume in ceea ce priveste masa totala de uscat.
Actualul guvern al Mongoliei nu a sprijinit invazia Rusiei in Ucraina, desi nici nu a condamnat-o in mod categoric.
Elbegdorj sustinut insa puternic Ucraina, arata Business Insider.
El a scris in februarie 2023 ca „democratiile lumii trebuie sa se uneasca cu si mai multa hotarare pentru a spune ca libertatea nu este negociabila si pentru a oferi Ucrainei armele de care are nevoie pentru a invinge”.
„Stiu ca Putin nu tolereaza libertatea”, a adaugat el. „Am stat de vorba cu el in multe ocazii. El dispretuieste diferentele si concurenta. El se teme de o Ucraina libera. Fiind un narcisist profund, el nu si-ar putea permite sa vada vecini mai de succes si mai prosperi”.
Putin s-a folosit frecvent de frontierele istorice pentru a-si justifica invadarea Ucrainei. In interviul acordat saptamana trecuta lui Tucker Carlson, Putin a vorbit despre evenimente din istoria rusa si europeana pentru a-si justifica invazia. Istoricii spun ca o mare parte din istoria prezentata de el nu sta in picioare.