Lege a presei controversata, adoptata de parlamentul ucrainean

externe

O lege controversata a presei urmeaza sa intre in vigoare dupa aprobarea de catre parlamentul Ucrainei, transmite dpa citata de Agerpres.

Jurnalistii ucraineni au criticat prerogativele extinse pe care legea le acorda Consiliului National pentru Televiziune si Radiodifuziune, format din opt membri.

Consiliul va putea nu doar sa aplice amenzi, dar si sa blocheze mass-media online timp de 30 de zile fara o decizie judecatoreasca in cazul unor incalcari repetate a regulilor. Interdictiile permanente si retragerea licentelor vor continua sa fie posibile doar recurgand la instanta. Cu toate acestea, justitia din Ucraina nu este considerata independenta.

Membrii Consiliului sunt numiti, in parti egale, de presedinte si parlament.

„Odata cu adoptarea legii mass-media se pune in aplicare clauza privind armonizarea legislatiei nationale din sectorul audiovizual cu legislatia europeana”, a anuntat marti Consiliul.

Aceasta armonizare a fost una din cele sapte solicitari adresate Ucrainei dupa ce i s-a acordat statutul de tara candidata la aderarea la UE.

Unul din motivele invocate pentru noua lege, care reglementeaza televiziunile, posturile de radio, presa scrisa si cea online, a fost adaptarea acesteia la noile posibilitati tehnice ale erei internetului.

Inaintea invaziei ruse, presedintele Volodimir Zelenski a inchis posturi de televiziune considerate pro-ruse si a blocat site-urile de stiri ocolind procedurile legale. Dupa inceperea razboiului a fost limitata distributia canalelor de stiri controlate de opozantul presedintelui Zelenski, fostul sef de stat Petro Porosenko.

Ucraina ocupa locul 106 din 180 in clasamentul tarilor, care evalueaza gradul de libertate al presei, realizat de organizatia Reporteri fara Frontiera.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: