Lege propusa de AUR, indemnizatii pentru „fostii legionari si urmasii lor”. Lavric: „Senatorul nu trebuie sa dea socoteala pentru declaratiile lui politice”
Deputatul minoritatilor nationale Silviu Vexler a declarat luni, in plenul Senatului, ca este o „umilinta ingrozitoare la adresa victimelor Holocaustului” existenta a doua proiecte de lege prin care se doreste reintroducerea indemnizatiilor oferite de statul roman „pentru fostii legionari, urmasii lor si urmasii criminalilor de razboi sau ai celor care au facut parte din organizatiile naziste”.
„Nu as fi intervenit daca nu ar exista si doua proiecte de lege, in prezent aflate la Senat, care sa doreasca sa reintroduca indemnizatiile oferite de statul roman pentru fostii legionari, urmasii lor si urmasii criminalilor de razboi sau ai celor care au facut parte din organizatiile naziste.
Este o umilinta ingrozitoare la adresa victimelor Holocaustului, la adresa putinilor supravietuitori ai Holocaustului, care mai traiesc in ziua de astazi sa vada toate aceste lucruri”, a afirmat Vexler, citat de Agerpres.
In opinia sa, „faptul ca in plenul Senatului Romaniei se incearca rescrierea istoriei, faptul ca un senator al Parlamentului Romaniei il invoca cu patos pe un om care este criminal de razboi, condamnat de doua ori pentru tot ceea ce a facut, este o rusine nu numai la adresa Parlamentului Romaniei, ci si o rusine la adresa Romaniei in sine”.
„Este pentru prima data cand vorbesc de la acest microfon, desi de-a lungul anilor am venit de foarte multe ori in Senat. Am apreciat intotdeauna colaborarea impecabila avuta cu toate grupurile parlamentare pentru toate initiativele pe care le-am introdus in Parlament, indiferent daca a fost vorba de sprijinirea supravietuitorilor Holocaustului, indiferent daca a fost vorba despre instituirea Muzeului Evreilor si al Holocaustului din Romania.
Le multumesc din nou acelor colegi, si celor care sunt membri, si celor care nu, dar vreau sa va reamintesc ca raspunderea fata de istorie si fata de acesti oameni nu apartine doar comunitatilor evreiesti, nu apartine doar Guvernului. Parlamentul este reprezentantul poporului roman si fiecare dintre dumneavoastra este responsabil de protejarea memoriei acestor oameni, de protejarea lectiilor care trebuie invatate din ceea ce s-a intamplat atunci. Nu lasati astfel de derapaje sa devina reprezentante pentru Parlamentul Romaniei”, a spus deputatul.
El a prezentat cateva din stenogramele sedintelor consiliului de ministri si consiliului de cabinet din perioada guvernarii Ion Antonescu, „care se suprapune peste perioada Holocaustului din Romania”.
„Sunt stenograme din documente publice ale statului roman, pe care le poate consulta oricine la Arhivele Statului sau la Arhivele Nationale Militare, dupa caz. Rezultatul acestor sedinte, rezultatul acestor discutii s-au materializat in peste 300.000 de evrei, din Romania si nu numai, care au fost executati la ordinul lui Ion Antonescu si al celor din jurul sau. Sunt doar cateva exemple din actele inimaginabile de violenta inumana si inutila pe care le-au starnit atat guvernul Antonescu, cat si miscarea legionara.
Nu as fi vrut sa mentionez aceste lucruri astazi, daca nu as fi vazut ca aceste tentative de reabilitare a miscarii legionare, de reabilitare a lui Ion Antonescu si a celor care i-au permis tot ce a facut, Mircea Vulcanescu fiind unul dintre ei, Valeriu Gafencu fiind altul si lista continua, nu ar fi devenit din ce in ce mai publice”, a precizat Vexler.
In replica, senatorul AUR Sorin Lavric a spus ca nu va inceta sa vorbeasca cu „veneratie” despre „martiri, despre eroi si despre acei detinuti politici a caror singura vina este ca s-au opus comunismului”.
„Imi vine sa-l intreb pe domnul Vexler (…). Nu ma dezic o iota de cuvintele pe care le-am spus despre Vulcanescu sau despre Gafencu si voi continua sa-i omagiez mai departe. Nu uitati ca elogiul meu l-am facut in cursul unei declaratii politice, iar dumneavoastra, in calitate de deputat, stiti ca senatorul nu trebuie sa dea socoteala pentru declaratiile lui politice.
Nimeni nu-l poate trage la raspundere si atunci de ce dumneavoastra, deputat, veniti in Senatul Romaniei si ma trageti pe mine de urechi? Trebuie sa modificati Constitutia, daca vreti ca senatorul sa fie tras la raspundere pentru declaratiile lui politice. Altminteri, va incredintez ca admonestarea dumneavoastra nu doar ca nu are darul de a ma intimida, dimpotriva, imi dovedeste ca sunt pe drumul cel bun”, a afirmat senatorul AUR.