Lego va inlocui combustibilii fosili utilizati la fabricarea pieselor sale cu plastic regenerabil pana in 2032 mai scump

pagina verde

Producatorul de jucarii Lego a declarat, miercuri, ca este pe cale sa inlocuiasca combustibilii fosili utilizati la fabricarea pieselor cu plastic mai scump, regenerabil si reciclat, pana in 2032, dupa ce a semnat acorduri cu producatorii pentru a asigura aprovizionarea pe termen lung, transmite Reuters.

Lego, care vinde miliarde de piese de plastic anual, a testat peste 600 de materiale diferite pentru a dezvolta un nou material care sa inlocuiasca complet piesa pe baza de ulei pana in 2030, dar cu succes limitat.

Acum, Lego isi propune sa reduca treptat continutul de ulei din piese, platind cu pana la 70% mai mult pentru rasina regenerabila certificata, plasticul brut folosit pentru fabricarea acestora, in incercarea de a incuraja producatorii sa sporeasca productia.

„Acest lucru inseamna o crestere semnificativa a costului productiei unei piese Lego”, a declarat directorul general Niels Christiansen pentru Reuters.

Potrivit acestuia, compania este pe cale sa se asigure ca mai mult de jumatate din rasina de care are nevoie in 2026 este certificata.

„Fiind o firma de familie, angajata in sustenabilitate, este un privilegiu sa putem plati suplimentar pentru materiile prime fara a fi nevoie sa crestem preturile”, a spus Christiansen.

Miscarea vine pe fondul unui surplus de plastic ieftin, determinat de investitiile marilor companii petroliere in petrochimie.

Se estimeaza ca plasticul va genera o noua cerere de petrol in urmatoarele cateva decenii.

Furnizorii Lego folosesc deseuri biologice, cum ar fi uleiul de gatit sau grasimile reziduale din industria alimentara, precum si materiale reciclate pentru a inlocui combustibilii fosili virgini in productia de plastic.

Piata plasticului reciclat sau regenerabil este inca la inceput, partial pentru ca majoritatea materiilor prime disponibile este folosita pentru biodieselul subventionat, care este amestecat in combustibili.

Potrivit Neste, cel mai mare producator din lume de materii prime regenerabile, plasticul pe baza de fosile reprezinta aproximativ jumatate sau o treime din pretul optiunilor durabile.

„Simtim mai multa activitate si dorinta de a investi in asta acum decat am simtit acum un an”, a spus Christiansen. El a refuzat sa spuna care furnizori sau sa dea detalii despre pret sau volume.

Producatorul rival de jucarii Hasbro a inceput sa includa materiale pe baza de plante sau reciclate in unele jucarii, dar fara a stabili obiective ferme privind utilizarea plasticului. Mattel intentioneaza sa foloseasca numai materiale plastice reciclate, reciclabile sau pe baza de biomateriale in toate produsele pana in 2030.

Aproximativ 90% din tot plasticul este produs din combustibili fosili virgin, conform grupului de lobby PlasticsEurope.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: