Publicatia franceza L’Express sustine ca Liviu Dragnea poarta „negocieri secrete” cu juedcatori romani pentru a obtine achitarea in dosarele in curs. In schimb, el este dispus sa renunte la promovarea in forta a decretului de amnistie. Ce crede Bruxellesul? „Nu e o situatie ideala, suspina un diplomat european, sub acoperirea anonimatului. Dar, daca asa am putea evita o criza deschisa in perioada presedintiei romane …”.
Ziaristul Charles Haquet, specializat in economie si politica internationala, scrie, citand mai multe surse, ca Liviu Dragnea isi negociaza problemele in justitie cu judecatori romani, fiind dispus sa renunte, in schimb, la promovarea in forta a decretului de amnistie.
„Luati un guvern eurofob si plasati-l in fruntea Uniunii Europene, in conditiile in care este total novice in materie: aceasta este situatia in care se afla Romania”, scrie Charles Haquet, citat de hotnews.ro.
Iar calendarul se anunta incarcat: Brexit in 29 martie, alegerile europene in luna mai, summitul celor 27 de la Sibiu, tot in mai. Pe ordinea de zi: viitorul euro, politica externa europeana, ratificarea parteneriatului economic cu Japonia, negocierile privind cadrul bugetar post 2020.
Un adevarat botez al focului pentru Bucuresti, care nu porneste in aceste provocari in cele mai bune conditii, deoarece tara traverseaza o criza politica majora, arata ziaristul francez.
Marul discordiei dintre Guvern si presedintele Klaus Iohannis este proiectul de reforma judiciara al Guvernului. Initial, era vorba de corectarea abuzurilor unei justitii care se comporta, potrivit puterii, ca un „stat in stat”. Dosarul, demarat in 2016, s-a accelerat anul trecut: Codul Penal a fost obiectul a zeci de amendamente, sefa DNA Laura Codruta Kovesi a fost demisa in 9 iulie.
De la plecarea sa, DNA si-a pierdut eficienta, iar acum pare ca a venit randul procurorului general Augustin Lazar, intrat in vizorul puterii. Sau, mai exact, al adevaratului sau sef, Liviu Dragnea, arata Charles Haquet.
Vizat de mai multe proceduri judiciare, acest politician experimentat, care conduce cu mana de fier PSD si prezideaza Camera Deputatilor, nu poate ocupa functii executive, din cauza condamnarii sale. De aici si reforma juridica ce nu ar viza, potrivit criticilor sai, decat un singur scop: cazierul sau judiciar, pentru a putea candida la alegerile prezidentiale din 2019. Iar acum guvernul incearca sa promoveze un decret de amnistie care ar permite albirea a numerosi responsabili politici. Si, in primul rand, a lui Liviu Dragnea.
O astfel de impunitate este inacceptabila pentru Bruxelles: „Nu se pune problema depasirii acestei linii rosii”, se afirma pe culoarele Comisiei Europene, potrivit L’Express.
De aici furia lui Dragnea, care critica in ultimele luni o Uniunea care nu lasa Romaniei dreptul la propriile opinii.
Teoretic, nimic nu impiedica guvernarea PSD sa voteze amnistia, daca estimeaza ca acest lucru ii va aduce voturile electoratului, cu riscul de a pierde orice credibilitate externa.
Exista, totusi, motive de speranta. Intai, „marea spalare” voita de guvern nu este atat de populara. Drept dovada, PSD a cazut mult in sondaje de doi ani, fiind creditat azi cu doar 30% din intentiile de vot, fata de cele 46% obtinute in 2016. Mai grav, Curtea Constitutionala a respins buna parte din reforma judiciara.
In fine, si poate in special, Liviu Dragnea, preocupat de propria soarta, ar fi gasit o alta cale de a scapa de justitie si negociaza, potrivit mai multor surse, achitarea sa cu judecatori romani. In schimb, ar renunta la promovarea in forta a decretului de amnistie.
Ce se crede la Bruxelles despre asta? „Nu e o situatie ideala, suspina un diplomat european, sub acoperirea anonimatului. Dar, daca ala am putea evita o criza deschisa in perioada presedintiei romane …”
Liviu Dragnea, evident imprevizibil, a decis altfel. Suspectat de Oficiul european de lupta impotriva fraudei de deturnarea unor fonduri europene de 21 de milioane de euro, a decis, in 11 decembrie, sa aduca in fata Curtii de Justitie de la Luxemburg Comisia Europeana! Speranta sa: punerea in discutie a incriminarii sale si neinceperea urmaririi, ceea ce i-ar permite refacerea virginitatii politice.
Cu cateva luni inainte de sfarsitul mandatului sau, presedintele Comisiei, Jean-Claude Juncker, si-ar fi dorit fara indoiala un alt cadou de plecare, incheie L’Express.
Coreea de Nord ar putea desfasura pana la 100 000 de soldati pentru a ajuta…
O lovitura aeriana israeliana asupra unei cladiri din centrul Beirutului l-a ucis duminica pe seful…
"Niciun apel telefonic nu este in masura sa opreasca agresiunea rusa in Ucraina", a declarat…
Robert F. Kennedy Jr., politicianul desemnat de Donald Trump sa ocupe functia de secretar pentru…
Presedintele Consiliului Judetean Bihor, Ilie Bolojan, a lansat duminica un apel catre Nicolae Ciuca, Mircea…
Echipa de tranzitie a presedintelui ales Donald Trump compileaza o lista de ofiteri superiori actuali…