Lia Savonea s-a imbolnavit brusc dupa Raportul MCV. Si-a luat de urgenta concediu

news

Judecatorul Bogdan Mateescu, membru al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), anunta ca sefa CSM, Lia Savonea, a intrat in concediu a doua zi dupa aparitia Raportului MCV, cel mai critic din ultimii 10 ani. CSM ar fi trebuit sa ia in discutie concluziile raportului si sa stabileasca masuri.

„Nu. Am aflat doar ca dna presedinte Savonea a plecat in concediu de odihna la o zi dupa publicarea raportului. Deci nu putem sti acum la ce data va fi discutat. MCV contine, din punctul nostru de vedere, critici intemeiate.

Pe de alta parte, am observat deja ca, exclusiv pe unele site-uri unde, ca o paranteza, dna presedinte Savonea a beneficiat de o expunere foarte buna (este doar o constatare), au aparut critici vehemente aduse raportului de catre unele si aceleasi persoane, cu mai multa sau mai putina legatura cu magistratura, mai mult sau mai putin reprezentative pentru aceasta, iar istoria recenta ma face sa citesc aceasta succesiune de aparitii in cheia unui indiciu important pentru modul in care se va desfasura dezbaterea si in plen”, a declarat Mateescu pentru ziare.com.

In raportul CSM una din cele mai criticate institutii este Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) despre care expertii arata ca nu isi indeplineste rolul de a asigura un sistem de control si echilibru eficient, in masura sa apere independenta institutiilor judiciare asupra carora se exercita presiuni.

Mai mult, Comisia Europeana vorbeste despre imixtiuni politice si presiuni asupra magistratilor si a institutiilor judiciare.

In raportul din noiembrie 2018, CE a recomandat numirea imediata, de catre Consiliul Superior al Magistraturii, a echipei interimare de conducere a Inspectiei Judiciare si numirea, in termen de trei luni, prin concurs, a unei noi conduceri a Inspectiei Judiciare. In raportul publicat marti, CE arata ca CSM nu a numit o noua echipa interimara de conducere, prin urmare, functia de inspector-sef a fost in continuare ocupata interimar pana in luna mai 2019, cand Consiliul Superior al Magistraturii l-a numit in functie pe acelasi inspector-sef, in ciuda controverselor.

In acelasi timp, in perioada care a trecut de la ultimul raport, au continuat sa fie initiate proceduri disciplinare impotriva magistratilor, inclusiv a sefilor institutiilor judiciare care se opun reformarii sistemului judiciar, si au continuat sa fie divulgate documente in presa.

Prin urmare, recomandarea din noiembrie 2018 a fost depasita de evenimente, insa preocuparile care au motivat-o raman perfect valabile, spune CE.

In repetate randuri, rapoartele MCV au atras atentia asupra presiunii la care sunt supusi magistratii si institutiile judiciare ca urmare a atacurilor publice din partea politicienilor si a presei.

De la inceputul anului 2018, aceasta situatie s-a inrautatit pe fondul actiunilor intreprinse de autoritatile responsabile cu anchetarea disciplinara si penala a magistratilor. Directia Nationala Anticoruptie si Parchetul General sunt de mult timp supuse unor presiuni deosebite in aceasta privinta, arata CE.

CSM nu isi indeplineste rolul de a asigura un sistem de control si echilibru eficace, in masura sa apere independenta institutiilor judiciare

In perioada de referinta s-a inregistrat, de asemenea, o crestere puternica a presiunilor asupra Inaltei Curti de Casatie si Justitie, care este instanta competenta pentru numeroase procese de coruptie la nivel inalt. Expertii europeni mentioneaza ca Guvernul a transmis Curtii Constitutionale doua cereri de solutionare a unor conflicte juridice de natura constitutionala legate de interpretarea de catre ICCJ a regulilor procedurale privind constituirea completurilor de judecata in cauzele penale. In plus, Inspectia Judiciara a introdus o plangere disciplinara impotriva presedintei ICCJ, iar Sectia pentru judecatori a CSM a cerut revocarea acesteia din functie.

„Aceste actiuni combinate par sa aiba drept obiectiv exercitarea de presiuni asupra Inaltei Curti, iar atunci cand presedinta ICCJ si-a anuntat intentia de a nu mai candida pentru un al doilea mandat, a indicat clar ca acesta era motivul. Consiliul Superior al Magistraturii a numit recent o noua presedinta a ICCJ. Va fi deosebit de important ca, sub noua conducere, ICCJ sa isi pastreze independenta si profesionalismul, inclusiv in lupta impotriva coruptiei la nivel inalt”, arata CE.

Aceste evolutii confirma evaluarea efectuata de Comisie in raportul din noiembrie 2018, conform careia Consiliul Superior al Magistraturii nu isi indeplineste rolul de a asigura un sistem de control si echilibru eficace, in masura sa apere independenta institutiilor judiciare asupra carora se exercita presiuni, (Recomandarea 7 din precedentul raport), mai arata sursa citata.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: ,

Comentarii: