Judecatorii CSM ii transmit lui Klaus Iohannis ca nu accepta ordine de la un presedinte aflat in campanie electorala care doreste sa atraga justitia in batalia politica si subliniaza ca este inacceptabil faptul ca seful statului dicteaza cum sa interpreteze normele privind statutul judecatorilor.
„Recomandarile Comisiei de la Venetia, la care face trimitere Presedintele Klaus Iohannis, se refera la legislatia statului Kyrgyzstan care reglementa candidatura unui magistrat intr-o functie politica electiva, ce presupune ca judecatorul sa isi faca campanie electorala. Mai mult, in textul legislativ analizat de Comisia de la Venetia, se prevede ca judecatorul este numit din nou in functie dupa ce starea de incompatibilitate dispare, fara ca acest fapt sa afecteze independenta sa ulterioara”, se arata intr-un comunicat transmis de Sectia pentru judecatori CSM, citat de Mediafax.
In sursa citata se arata ca standardele statelor Uniunii Europene arata ca sunt state membre ce permit, in mod explicit, cumulul functiei de judecator cu cea de ministru, prin derogare de la regimul incompatibilitatilor.
„Spre exemplu, ministrul justitiei din Portugalia este, in prezent, un magistrat de cariera. La scurt timp dupa ce a fost numita in functia de ministru al justitiei, aceasta a fost numita judecator la curtea suprema din Portugalia, urmand a functiona la aceasta instanta dupa expirarea mandatului. Reglementari sau situatii similare se regasesc in Spania si Italia, unde judecatorii sau procurorii ce ocupa functia de ministru al justitiei sunt suspendati din magistratura pe aceasta perioada”, mai spun judecatorii din CSM.
Ca atare, atrag atentia magistratii, reglementarea incompatibilitatii dintre functia de judecator si cea de ministru al justitiei tine de optiunea legiuitorului national, nu de standarde fixate de Comisia de la Venetia.
Sectia mai mentioneaza ca prin Decizia nr. 45/2018, Curtea Constitutionala a aratat ca functia de judecator sau procuror este incompatibila cu orice alta functie de demnitate publica, iar incompatibilitatea exista chiar si in ipoteza suspendarii din functie a acestuia.
„Niciun considerent din decizia Curtii Constitutionale, insa, nu poate conduce la concluzia ca acceptarea, de catre un judecator, sa fie propus pentru numirea in functia de ministru al justitiei implica, de plano, o activitate cu caracter politic. O astfel de concluzie poate fi trasa doar in cazul interpretarii deciziei Curtii Constitutionale intr-o modalitate distorsionata si contrara rationamentului juridic cuprins in considerentele acesteia. In ceea ce priveste incompatibilitatea propriu-zisa, aceasta apare doar in momentul in care doua functii sunt detinute simultan, ceea ce nu este cazul in momentul acceptarii unei propuneri de numire in functie”, mai spune Sectia.
Din acest motiv, toate chestiunile ce privesc statutul judecatorilor, inclusiv regimul incompatibilitatilor, sunt de competenta exclusiva a Sectiei pentru judecatori a Consiliului Superior al Magistraturii, si nu a Presedintelui Romaniei, spun judecatorii in comunicat.
„Transmiterea de catre Presedintele Romaniei Klaus Iohannis, in termeni categorici, a unor directive catre Sectia pentru judecatori, despre cum trebuie sa interpreteze si sa aplice normele privind statutul judecatorilor este inacceptabila. Sectia pentru judecatori nu accepta ordine de la nicio alta putere in stat, cu atat mai mult de la un presedinte aflat in campanie, care doreste sa atraga justitia in batalia politica”, subliniaza magistratii.
De asemenea, Sectia pentru judecatori atrag atentia ca vor apara independenta puterii judecatoresti de „presiuni si imixtiuni, indiferent de persoana care le exercita”.
„De asemenea, date fiind prerogativele conferite constitutional, Sectia pentru judecatori va actiona, ferm si fara nicio ezitare, pentru a nu permite ca justitia sa fie folosita in confruntarea electorala, sprijinind, in schimb, toate actiunile ce au ca scop cresterea calitatii actului de justitie si a independentei acestuia, in interesul milioanelor de cetateni, beneficiari ai actului de justitie”, mai arata sursa citata.
Precizarile vin dupa ce, joi, Administratia Prezidentiala a precizat, ca replica la scrisoarea judecatorilor din CSM, ca presedintele nu a respins-o pe Dana Girbovan judecatorul, ci cetateanul, precizand ca opinia CSM e ingrijoratoare deoarece induce ideea ca seful de stat ar fi putut numi un magistrat in Guvern.
Uniunea Europeana trebuie sa isi regandeasca sprijinul pentru Ucraina dupa victoria lui Donald Trump in…
Elon Musk, cel mai bogat om din lume, a participat la convorbirea telefonica miercuri intre…
Romania TV a fost condamnata de Tribunalul Bucuresti, vineri, sa plateasca despagubiri de 95.000 de…
O nava spaniola de cercetare care investigheaza ecosistemele marine a fost deturnata de la sarcina…
Un tribunal din Rusia a condamnat doi soldati rusi la inchisoare pe viata pentru uciderea…
Statele Unite au acuzat un iranian in legatura cu un presupus complot ordonat de Corpul…