externe

Libertate, egalitate si echipament militar. Franta vrea sa devina o alternativa la Rusia si China in Asia Centrala – Analiza

Franta isi croieste drum prin curtea din spate a Rusiei, vanzand armament in zone aflate pana recent sub influenta Rusiei, relateaza Politico.

In doar cateva saptamani, ministrul francez al fortelor armate, Sebastien Lecornu, a anuntat acorduri de vanzare de armament atat cu Moldova, cat si cu Armenia, doua foste republici sovietice care cauta din ce in ce mai mult prieteni noi in Occident.

Saptamana aceasta, presedintele francez Emmanuel Macron a calatorit in Kazahstan si Uzbekistan, cu obiectivul clar declarat ca Franta sa devina o alternativa la Rusia si China in Asia Centrala.

Si, desi accentul a fost pus in principal pe energie si materii prime critice, Macron a facut miercuri o aluzie la contractele cu Kazahstanul pentru sistemele radar de aparare antiaeriana Ground Master 400 fabricate de Thales, despre care Parisul a spus ca ar stimula „suveranitatea” tarii.

Kazahstanul este un aliat apropiat al Rusiei si un membru al pactului militar al Organizatiei Tratatului de Securitate Colectiva (CSTO) condus de Moscova, dar guvernul nu a sustinut razboiul Rusiei din Ucraina si s-a angajat sa respecte sanctiunile internationale impotriva Moscovei.

Vineri, Macron a declarat ca Franta si Uzbekistanul vor aprofunda cooperarea bilaterala pentru a lupta impotriva „amenintarilor emergente pentru securitatea internationala”.

„Din 2018, Franta a inceput sa priveasca mult mai mult spre est. Ideea ca Parisul este preocupat doar de regiunea Sahel [din Africa de Vest] nu mai tine”, a declarat Gesine Weber, analist de cercetare al German Marshall Fund of the United States.

„Angajamentul francez in Moldova si Armenia confirma, de asemenea, schimbarea perceptiei asupra amenintarilor la adresa securitatii. Ele vin intr-un moment in care Franta vrea sa semnaleze ca aceste tari fac parte din ordinea de securitate a Europei, despre care nimeni nu crede ca poate fi construita cu Rusia”, a adaugat ea.

Franta, ca si alte mari puteri militare, a folosit adesea exporturile de arme ca instrument diplomatic.

La aproximativ un an dupa ce Macron a lansat Comunitatea Politica Europeana – un forum creat ca raspuns la invazia din Ucraina care reuneste tari europene din UE si din afara UE – impulsul politic al Frantei se traduce acum in contracte reale de armament si acorduri de cooperare in domeniul apararii care includ instruirea militara franceza si ajutor pentru consolidarea apararii antiaeriene.

Integritatea teritoriala

Republica Moldova si Armenia „nu sunt in UE, dar fac parte din spatiul geografic european si sunt relativ fragile din cauza anumitor tentative de destabilizare”, a declarat un oficial guvernamental francez, care a vorbit sub rezerva anonimatului.

Ambele tari au trupe rusesti stationate pe teritoriile lor – in cazul Republicii Moldova, impotriva vointei sale, in regiunea separatista Transnistria, iar in cazul Armeniei, din cauza unor acorduri menite sa ii consolideze securitatea impotriva amenintarilor regionale dupa caderea URSS.

Cele doua tari cauta acum legaturi mai stranse si integrarea in Europa, luptand in acelasi timp impotriva influentei Moscovei. De asemenea, ambele isi sporesc cheltuielile pentru aparare.

Pentru oficialii francezi, ceea ce le leaga pe cele doua este faptul ca ambele se confrunta cu o potentiala provocare la adresa integritatii lor teritoriale – din partea Rusiei in Moldova si din partea Azerbaidjanului vecin in Armenia.

„Franta are vointa de a ajuta tarile care ar putea fi amenintate de intruziuni externe sa-si protejeze granitele si suveranitatea”, a declarat oficialul guvernamental francez.

In octombrie, Parisul a anuntat ca va incepe sa vanda armament Armeniei – in ciuda faptului ca tara este inca, din punct de vedere tehnic, membra a aliantei CSTO.

Masura a fost luata la doar cateva saptamani dupa ce Azerbaidjanul a lansat o ofensiva fulgeratoare pentru a prelua controlul asupra regiunii separatiste Nagorno-Karabah. De atunci, aproape toata populatia de etnie armeana din enclava a fugit.

Pachetul de radare si rachete despre care s-a discutat public va fi util Armeniei „pentru ca sunt arme defensive impotriva [dronelor] – exista un dezechilibru clar in ceea ce priveste modul in care Azerbaidjanul foloseste dronele si acesta este modul in care au castigat atat de usor in conflictele recente. Armenia trebuie sa recastige controlul asupra cerului”, a declarat Tigrane Yegavian, profesor de relatii internationale la Universitatea Internationala Schiller din Paris.

Urmareste-ne si pe:
Victor Mihalache

Share
Published by
Victor Mihalache

Recent Posts

Ciolacu, zboruri de lux cu familia Vicol-Ciorba la Nisa. In avion se afla si Sorina Docuz. Reactia sefului PSD: „Suntem mai multi Ciolacu”

Jurnalistii de la G4Media au dezvaluit, miercuri seara, ca premierul PSD Marcel Ciolacu a calatorit…

9 ore ago

Cea mai veche tablita de piatra, inscriptionata cu cele zece porunci, va fi vanduta la licitatie la New York

Cea mai veche tablita cunoscuta, inscriptionata cu cele zece porunci din Vechiul Testament, este de…

9 ore ago

Inca un oras italian ia masuri pentru a limita supraturismul

Orasul italian Florenta a decis sa ia masuri pentru a reduce supraturismul, introducand masuri, inclusiv…

9 ore ago

Intalnire intre Trump si Biden la Casa Alba: „Bine ai venit, bine ai venit inapoi”

Presedintele ales al SUA, Donald Trump, a revenit miercuri la Casa Alba pentru a discuta…

7 ore ago

Israelul vrea libertatea de a lovi Libanul chiar si dupa incetarea focului, spune Franta

Oficialii israelieni insista asupra mentinerii capacitatii de a lovi Libanul in orice moment, ca parte…

9 ore ago

Esarfa cu tricolorul romanesc a primarului din Marghita a aparut la TV alb-negru

Primarul orasului bihorean Marghita, udemeristul Demian Zsolt, care a participat la un eveniment la o…

9 ore ago