Sustinatori ai opozitiei sarbe au protestat miercuri in fata sediului comisiei electorale a tarii, la Belgrad, relateaza Euronews.
Partidul Progresist Sarb, aflat la guvernare, al lui Vucic, a castigat scrutinul parlamentar, insa, la alegerile locale din Belgrad, un grup de opozitie a declarat ca a fost furat si a cerut repetarea scrutinului.
Opozantii presedintelui populist al Serbiei, Aleksandar Vucic, au iesit in strada sustinand ca alegerile anticipate din weekend au fost fraudate, in timp ce observatorii internationali au declarat luni ca scrutinul s-a desfasurat in „conditii nedrepte”, cu multiple nereguli.
Tensiunile politice au crescut in aceasta tara balcanica din cauza alegerilor parlamentare si locale de duminica.
La Belgrad, cateva mii de persoane s-au adunat in fata sediului comisiei electorale, scandand „hotii”, in timp ce liderii opozitiei au trecut la depunerea unor plangeri oficiale care reclama fraude in alegerile din oras.
„Nu ar trebui sa pastram tacerea in legatura cu acest lucru”, a declarat studenta Danica Samardzic, care a luat parte la demonstratii.
„Acest protest este doar inceputul a ceva mai mare, astfel incat sa putem atinge obiectivele care ne-au facut sa venim aici”, a mai spus ea.
„Avem sute si sute de plangeri”, a declarat politicianul de opozitie Marinika Tepic.
Presedintele sarb a aparut luni seara la televiziunea de stat RTS, declarand ca „alegerile au fost corecte” si ca a dorit „sa le spuna oamenilor sa nu-si faca griji… pacea, legea si ordinea vor prevala”.
Intr-o declaratie preliminara, o misiune formata din reprezentanti ai organismelor internationale de supraveghere a drepturilor a declarat ca votul a fost „afectat de o retorica dura, de partinire in mass-media, de presiuni asupra angajatilor din sectorul public si de utilizarea abuziva a resurselor publice”.
„Ziua alegerilor s-a desfasurat fara probleme, dar a fost marcata de numeroase deficiente procedurale, inclusiv aplicarea inconsecventa a masurilor de protectie in timpul votului si al numararii voturilor, cazuri frecvente de supraaglomerare, incalcari ale secretului votului si numeroase cazuri de vot in grup”, se arata in concluzii.
Vucic, care se afla la putere din 2012, a respins criticile oponentilor sai potrivit carora guvernul sau a limitat libertatile democratice, permitand in acelasi timp coruptiei si crimei organizate sa faca ravagii.
Sub conducerea lui Vucic, Serbia a devenit candidata la aderarea la UE, dar opozitia acuza blocul comunitar ca inchide ochii la deficientele democratice ale tarii in schimbul stabilitatii in regiunea Balcanilor, inca tulburata dupa razboaiele din anii 1990.
Alegerile au opus SNS-ul lui Vucic si alianta de opozitie Serbia impotriva violentei, sau SPN.
Partidul lui Vucic a obtinut aproape 47% din voturi la scrutinul parlamentar, urmat de Serbia Impotriva Violentei cu 23%, potrivit unei numaratori preliminare aproape complete efectuate de comisia electorala de stat.
Daca se confirma in numaratoarea finala a voturilor, rezultatul inseamna ca partidul SNS va avea majoritatea absoluta in parlamentul de 250 de membri si va forma singur urmatorul guvern.
Rezultatele oficiale pentru primaria din Belgrad nu au fost inca anuntate, dar proiectiile realizate de agentiile de votare IPSOS si CESID au indicat ca SNS a obtinut 38% din buletinele de vot, in timp ce Serbia impotriva violentei a obtinut 35%.
Locuitorii stramutati din cauza luptelor dintre fortele ucrainene si rusesti din regiunea Kursk au protestat…
DNA a anuntat vineri ca l-a trimis in judecata pe fostul comisar sef Coriolan Andrica…
Pescarii norvegieni au facut o captura deosebita: ceva cantarind 7.800 de tone si masurand 115…
Parcul arheologic al orasului Pompei, langa Napoli, din sudul Italiei, a introdus o limita de…
In timpul primei sale intalniri cu legislatorii republicani din Congres, in calitate de presedinte ales,…
Intr-o postare pe pagina sa de Facebook, deputatul liberal Alexandru Muraru critica atitudinea deplasata manifestata…