Partenerii internationali ai Ucrainei acuza amploarea contrabandei de tigari contrafacute cu marci cunoscute (inclusiv Marlboro) din Ucraina catre UE. Acesta a fost subiectul central, in cadrul unei mese rotunde organizate in Kiev saptamana trecuta: reprezentantii tarilor G7 si donatorii au discutat problemele legate de circuitul ilegal al bunurilor accizabile cu consultanti si experti, informeaza The Page.
Pe 9 februarie, Comisia de Investigare asupra Securitatii Economice a Radei Supreme (Parlamentul) si-a prezentat viziunea cu privire la modalitatile de majorare a fondurilor pentru bugetul de stat in fata reprezentantilor ambasadelor, tarilor partenere si institutiilor financiare internationale.
„Am prezentat exemple concrete privind problema comertului ilegal, precum si solutii. In speta, prin exemplul activitatii Biroului de Securitate Economica si a altor agentii de aplicare a legii”, a informat Yaroslav Zhelezniak, seful Comisiei.
Jurnalistul Yevhen Plinskiy a reamintit ca, in ziua evenimentului, la Vama Cernauti, Biroul de Investigatii al Statului si oficialii vamali au interceptat doua rezervoare de gaz in care erau ascunse 335 de cartuse de tigari contrafacute, marca „Marlboro”, „produse in fabrica de tutun din Goshcha pentru exportul ilegal”.
SRL-ul „PRODUCTIA DE TUTUN DIN UCRAINA”, localizat in satul Goshcha din regiunea Rivne, dupa invazia Rusiei, a devenit un centru de productie de tutun contrafacut, si, mai mult, a folosit echipamentul confiscat al United Tobacco Company, care a fost oficial inchisa in 2022.
Plinskiy a observat ca, anterior, producatorii ucraineni de tigari contrafacute optau pentru „tigarile albe”, mai exact, marci necunoscute, pentru contrabanda catre UE precum „Jin Ling”, „Credo”, „Lifa”, „Compliment”, „Marble”, etc. Chiar si timbrele de acciza erau falsificate, uneori marcate ca Duty-Free.
„Totusi, aici este prima lovitura impotriva produselor contrafacute de marca. In Germania, Marlboro costa 8,5 euro. Costul de productie al produsului fabricii Goshcha este de 10-15 grivne. Producatorii ilegali s-au ingrasat prea mult”, subliniaza Plinskiy.
„Aceasta este o problema la scara nationala, deoarece punerea unor astfel de produse pe piata afecteaza direct companiile internationale care nu sunt doar giganti in economie, ci au si instrumente de influentare a ambasadelor si autoritatilor dincolo de Ucraina”, adauga jurnalistul.
El a remarcat ca imediat dupa ce reprezentantii speciali ai SUA si ambasadorii G7 s-au alaturat luptei impotriva comertului ilicit, agentiile de aplicare a legii au intensificat eforturile. Grupurile de Telegram care vand tigari ilegale isi opresc activitatea sau sunt sterse.
Seful Comisiei de Investigatie, Yaroslav Zhelezniak, a confirmat ca participantii la masa rotunda au discutat despre contrabanda cu tutun.
El a aratat ca, in toamna, bugetul de stat a pierdut 20 miliarde de grivne din cauza traficului ilicit cu produse din tutun, a carui cota a atins 22% din piata, in timp ce la inceputul anului 2024, cota de piata a tutunului contrafacut a crescut la 25%, iar pierderile de buget au ajuns la 23 de miliarde grivne.
Tucker Carlson, fostul moderator de la Fox News si sustinator al lui Donald Trump, sustine…
Administratia Nationala de Meteorologie (ANM) anunta ca duminica temperaturile vor scadea semnificativ in toata tara,…
Un incendiu de vegetatie uscata a izbucnit pe 1 noiembrie 2024 in incinta centrului de…
Papa Francisc a transmis vineri un mesaj de solidaritate catre comunitatile din Spania, grav afectate…
Cu ocazia Zilei Internationale de Eliminare a Impunitatii pentru Crime impotriva Jurnalistilor, marcata anual pe…
Ultramaratonistul Tiberiu Useriu va participa pe 13 noiembrie la Suceava, la proiectia speciala a documentarului…