Ministrul Apararii Nationale, senatorul PSD Mihai Fifor, a apreciat, duminica, pe Facebook, ca „trebuie constituita de indata” o comisie parlamentara de ancheta a protestelor violente din 10 august, care sa raspunda la intrebari precum „Cui foloseste daramarea prin violenta a Guvernului?”.
„Ieri, si sustin cu tarie aceasta propunere, colegul nostru, europarlamentarul Dan Nica, a solicitat constituirea unei comisii parlamentare de ancheta pentru analizarea evenimentelor din 10 august. Pentru asta a fost amenintat cu moartea. Nu este singurul membru PSD care primeste astfel de amenintari si nu putem permite perpetuarea si accentuarea politicii iresponsabile de fracturare a societatii romanesti. De aceea aceasta comisie trebuie constituita de indata. Guvernele se schimba de catre majoritati parlamentare rezultate in urma votului democratic si nu prin violente puse la cale in strada”, a scris ministrul Apararii, Mihai Fifor, duminica pe contul sau de Facebook.
Potrivit acestuia, pe 10 august a fost un „scenariu incredibil de bine pus la punct” pentru daramarea prin violenta a Guvernului. Fifor face si o prezentare a sirului protestelor de vinerea trecuta care, spune el, ridica mai multe semne de intrebare.
„Qui prodest? Aceasta este prima intrebare care se impune atunci cand cauti sa afli adevarul despre o intamplare sau alta. Cui foloseste ce s-a intamplat? Asa trebuie sa inceapa si orice discutie despre ziua de 10 august.
Dar sa derulam filmul evenimentelor:
1. Pe 10 august a fost anuntat un protest al romanilor din Diaspora. Desi a fost anuntat ca un protest al Diasporei, nimeni – atentie, nimeni – nu si-a asumat organizarea lui. De ce? Pentru ca el urma sa se termine in violente.
2. Despre aceasta evolutie a lucrurilor au vorbit mai multi sustinatori ai Opozitiei politice, dar si reprezentanti ai #Rezist. Nu are rost sa aducem dovezi, este plin internetul de atentionari prin care participantii la miting erau sfatuiti sa nu vina cu copiii in Piata, dar si de chemari la violente, respectiv la rasturnarea puterii politice legitime.
3. In ziua mitingului au fost semnalate mai multe acte de violenta din partea unor grupuri razlete de huligani. Aceste grupuri s-au aflat mereu in spatele protestatarilor pasnici si au incercat sa determine masa de oameni sa forteze dispozitivele jandarmilor.
4. Intr-un final, jandarmii au intervenit in jurul orei 23 pentru a dispersa multimea si pentru a nu permite escaladarea violentelor. Daca jandarmii nu ar fi intervenit, putem admite faptul ca lucrurile s-ar fi putut termina mult mai grav.
5. A doua zi, un intreg aparat de propaganda, finantat pe cai ocolite, a fost pus in miscare pentru a ataca statul de drept.
6. Tot incepand cu 11 august, a fost declansata o adevarata campanie de fake news, inclusiv in presa internationala. S-au folosit diverse declaratii ale unor reprezentanti ai partidelor social-democrate europene pentru a construi argumentul ca aceste partide condamna autoritatile din Romania. In realitate, aceste pozitii nu au fost si nu sunt unele oficiale. Am vrut sa derulez doar principalele secvente ale unui scenariu incredibil de bine pus la punct, pentru ca este important sa intelegem gravitatea a ceea ce s-a intamplat vineri, pe 10 august. Si ne intrebam din nou, care este miza? Cui foloseste daramarea prin violenta a guvernului legitim al Romaniei? Cui foloseste destabilizarea tarii intr-un moment atat de important cum este cel al pregatirii preluarii Presedintiei Consiliului UE?”, s-a intrebat Mihai Fifor.
Un text identic, privind „filmul evenimentelor”, a fost postat pe Facebook si de europarlamentarul PSD Andi Cristea.
Ministrul Apararii a mai spus ca sunt si alte intrebari care „solicita raspunsuri imediate” prin comisia de ancheta.
„In context, va reamintesc faptul ca, in luna iulie, la Bruxelles, a avut loc Summit-ul NATO, iar Romania si-a atins toate obiectivele propuse, dupa o munca de mai bine de 6 luni a Ministerului Apararii si a Ministerului de Externe, adica a Guvernului Romaniei. Romania a fost evidentiata astfel ca stat care, prin vointa Parlamentului si a Guvernului, isi indeplineste toate obligatiile si conditionalitatile asumate in cadrul Aliantei NATO. Mai mult, Romania a fost evidentiata din nou ca pol de stabilitate si drept cel mai important furnizor de securitate la Marea Neagra si in Balcanii de Vest. Cui foloseste, in aceste conditii, proiectarea iresponsabila a unei imagini de tara instabila, cuprinsa de haos, cu <flacari si sange> pe strazile Bucurestiului? Romania, prin masurile luate de Guvernarea PSD-ALDE are cea mai importanta crestere economica si anul acesta. Pe cine deranjeaza in asa de mare masura succesul Programului de guvernare votat de milioane de romani, incat acest guvern trebuie daramat cu orice pret? Cine se face vinovat de modul iresponsabil in care a fost deturnat protestul pasnic al celor din Piata Victoria? De ce aceasta disperare ca PSD-ALDE sa nu guverneze si in 2019, anul alegerilor pentru Parlamentul European si pentru Presedintia Romaniei? Toate acestea sunt intrebari care solicita raspunsuri imediate, pentru ca, atat romanii cat si comunitatea internationala sa stie adevarul”, a spus Mihai Fifor.
Liderul europarlamentarilor PSD, Dan Nica, a apreciat, sambata, ca este necesara infiintarea unei comisii parlamentare de ancheta pentru ca declaratiile lui Klaus Iohannis despre actiunea Jandarmeriei la protestul din 10 august „denota dorinta evidenta de a stimula si mai mult violentele existente”.
„Inca din seara protestelor, presedintele Iohannis a lansat o serie de acuzatii dure la adresa Jandarmeriei, in lipsa oricaror dovezi si informatii operative. Acest fapt denota rea-vointa si dorinta evidenta de a stimula si mai mult violentele existente. Ca si Basescu, Iohannis nu este interesat de stingerea conflictelor din societatea romaneasca ci, dimpotriva, de escaladarea lor pentru castiguri electorale. Toate acestea in tandem cu un aparat de propaganda agresiv, finantat din surse obscure. Cred ca s-au depasit niste limite democratice in acest razboi politic si consider necesara infiintarea unei comisii parlamentare de ancheta, care sa aduca lumina pe scena publica”, a declarat liderul europarlamentarilor PSD, Dan Nica, intr-un comunicat de presa remis sambata MEDIAFAX.
Presedintele delegatiei PSD din Parlamentul European a adaugat, potrivit sursei citate, ca Presedintele Romaniei trebuie sa inteleaga ca „schimbarea guvernului altfel decat prin mijloace democratice este ilegitima”.
Presedintele Klaus Iohannis a declarat, pe 13 august, ca au trecut deja trei zile de la protestul violent din Piata Victoriei si nu exista niciun responsabil, precizand ca in orice tara pana la aceasta ora ar fi fost cel putin o demisie. Seful statului a adaugat ca cei vinovati de ceea ce s-a intamplat la protestul din 10 august trebuie pedepsiti, indiferent cine sunt ei.
„Romania traverseaza o stare grava de tulburare, din cauza violentelor de vineri seara. Atitudinea civica a fost aspru pedepsita cu gaze lacrimonege, tunuri de apa si lovituri aplicate cu exces de zel. Este impresionanta mobilizarea romanilor din tara si de pretitindeni. Multi oameni veniti din diaspora au participat la manifestari. Nu au fost adusi cu autocarele, au venit din proprie initiativa, revoltati de modul cum PSD guverneaza si legifereaza, de atacturile la statul de drept din ultimul an si jumatate. Protestele de sambata si duminica au aratat tuturor adevarata fata a celor care ies in strada de mult timp. Romanii stiu sa fie civilizati, civici, activi si corecti, nu isi merita etichetele primite din partea unor voci irespondabilie in politica. Violenta si reprimarea brutala a cetatenilor nu sunt acceptabile sunt nicio forma. Atacarea femeilor, a copiilor sunt de neconceput pentru un stat european, iar cei vinovati trebuie identificati si pedepsiti, indiferent cine sunt. Solutia de a dispersa cetatenii este condamnabila si nejustificata. Interventia Jandarmeriei a fost disproportionata. Condamn la fel de ferm actiunile instigatorilor la jandarmi, in incercarea de a deturna un protest pasnic”, a afirmat Klaus Iohannis.
PSD a transmis, pe 13 august, printr-un comunicat de presa remis MEDIAFAX, cu referire la protestele antiguvernamentale, ca presedintele Klaus Iohannis a incitat la „anarhie sociala” si la „timorarea autoritatii publice”, precizand ca seful statului e responsabil pentru actuala stare a societatii.
„Romania culege roadele politicii de ura, dezbinare si propaganda mincinoasa promovate de presedintele Klaus Werner Iohannis si adeptii sai. Acum, in anul Centenarului Unirii, tara este mai dezbinata decat oricand, intoleranta este la cote maxime iar violentele de limbaj, de atitudine si comportament ajung la forme violente, in strada, impotriva institutiilor statului roman. Legea este siluita si rastalmacita dupa bunul plac al provocatorilor si contestatarilor de profesie. Dezinformarea, manipularea, minciuna publica sunt practici cotidiene menite sa intretina un climat de profunda ostilitate la adresa puterii democratice alese si a guvernului sau legitim. Presedintele Romaniei Klaus Werner Iohannis este principalul responsabil pentru actuala stare a societatii romanesti. Acum, dupa ultimele sale manifestari de incitare la anarhie sociala si de timorare a autoritatii publice, este cu atat mai evident ca Iohannis n-a vrut, n-a stiut ori n-a putut sa fie presedintele tututor romanilor, moderatorul institutional arbitrul neutru consacrat de Constitutie. Dimpotriva. In loc sa fie alesul care (ne) uneste Iohannis a ales sa devina Dezbinatorul. Iohannis si-a permis ca presedinte sa incurajeze protestele de strada anarhice, anti-PSD si antiguvernamentale. Astfel s-a ajuns ca persoane violente, pornite pe distrugere, sa se simta indreptatite la excese, atat in mesajele publice cat si in comportament si atitudine si sa deturneze si sa confiste, pentru interesele lor obscure, manifestatiile de strada”, se arata in comunicatul de presa al PSD.
Social-democratii fac o paralela intre mitingul Diasporei si demisia fostului premier Victor Ponta, ca urmare a incendiului din clubul Colectiv. „Si acum, ca si atunci, s-a incercat provocarea unor incidente grave care sa genereze emotie colectiva puternica si sa aduca oameni revoltati in strada pentru a pune presiune si pentru a crea o situatie critica care sa forteze caderea actualului guvern. Acesta este practic modelul prezidential Iohannis de inlaturare a unui guvern legitim ales si reprezentativ pentru votul tarii cu unul artificial, rezultat din combinatii si interese obscure, fara nicio legatura cu vointa ori alegerea romanilor”, a mai transmis PSD.
Liderul PSD, Liviu Dragnea, a sustinut pe 11 august ca declaratia presedintelui Iohannis despre Jandarmerie este practic un act de subminare a autoritatii statului si un indemn la reluarea violentelor, seful statului dovedind ”inca o data ca este sponsorul politic al violentei si al manifestarilor extremiste”.
Presedintele Klaus Iohannis i-a solicitat, pe 11 august, procurorului general, Augustin Lazar, demararea de urgenta a cercetarilor in vederea stabilirii situatiei de fapt si elucidarii modului concret in care s-a produs interventia Jandarmeriei, pentru restabilirea ordinii publice, la protestul din Piata Victoriei. In aceeasi zi, Iohannis i-a cerut ministrului de Interne, Carmen Dan, sa-si asume responsabilitatea pentru modul in care gestionat situatia din timpul protestelor si sa prezinte un raport detaliat privind modul in care fortele de ordine au actionat ”si mai ales la ordinul cui”.
Jandarmii au intervenit in forta, pe 10 august, cu gaze lacrimogene si tunuri de apa, in Piata Victoria, pentru a dispersa protestatarii anti-PSD aflati in fata sediului Executivului. Peste 450 de persoane, intre care 35 de jandarmi, au primit ingrijiri medicale din partea echipajelor SMURD, vineri, la protestul din Piata Victoriei. Dintre acestea, 40 au fost transportate la spital cu diverse traumatisme, trei dintre ei avand arsuri de pana la 15% din suprafata corpului.
Aproximativ 1.000 de jandarmi au actionat la protestul din 10 august din Piata Victoriei, a anuntat Laurentiu Cazan, cel care a comandat interventia fortelor de ordine la miting, precizand ca au fost solicitate intariri si din alte regiuni ale tarii.
Pana in prezent, in acest dosar au fost inregistrate 211 de plangeri penale si au fost audiate 92 de persoane. Parchetul General a anuntat ca Sectia Militara a institutiei a preluat ancheta privind violentele din 10 august din Piata Victoriei, pentru a uni toate denunturile intr-un singur dosar, fiind avute in vedere si plangerile depuse impotriva ministrului de Interne si a prefectului Capitalei.
Presedintele ales Donald J. Trump ameninta ca va da in judecata televiziunea CBS, editura Penguin…
Aproape 5.000 de branzeturi din 47 de tari au concurat pentru prestigioasele World Cheese Awards,…
Comisia Europeana a revizuit semnificativ in scadere estimarea de crestere a economiei Romaniei pentru 2024,…
Misiune contracronometru pentru pompierii buzoieni care au actionat, vineri seara, la Sapoca, pentru salvarea a…
Partidul Liber Democrat din Germania (FDP), care a parasit coalitia de guvernare, intentioneaza sa supuna…
Un club de fotbal din Argentina a fost criticat pentru ca a introdus pe teren…