Liderul german de centru-dreapta spune ca este dispus sa colaboreze cu extrema dreapta AfD la nivel local: „Suntem obligati sa acceptam voturile democratice”

externe

friedrich merz, lider de partid cdu

Liderul Uniunii Crestin-Democrate de centru-dreapta din Germania (CDU) a declarat ca partidul sau este dispus sa coopereze cu formatiunea de extrema dreapta Alternative fur Deutschland (AfD) la nivel politic local, declansand proteste din partea propriului sau partid si ridicand ingrijorari cu privire la distantarea dintre conservatorii germani si extrema dreapta, scrie The Guardian.

Intr-un interviu acordat duminica postului public de televiziune ZDF, liderul CDU, Friedrich Merz, a exclus categoric posibilitatea de a se alatura unei coalitii cu AfD la nivel national, dar a declarat ca un astfel de tabu nu ar trebui sa se aplice politicii locale.

„Bineinteles ca suntem obligati sa acceptam voturile democratice”, a declarat Merz. „Si daca se voteaza seful unei autoritati districtuale sau un primar care apartine AfD, atunci bineinteles ca gasesti modalitati de a continua sa lucrezi in acel oras.”

AfD a castigat luna trecuta primul sau consiliu districtual din Germania, in landul Thuringia, in estul tarii, si a obtinut primul sau post de primar, in Saxonia-Anhalt, la inceputul lunii iulie. Sondajele recente arata ca formatiunea populista de extrema dreapta obtine 20-22% din voturi, in urma CDU, cu 26-28% – ambele in fata celor trei partide de centru-stanga, verzi si liberale care formeaza guvernul german.

Distribuind stirea despre comentariile lui Merz intr-un tweet, co-liderul AfD, Tino Chrupalla, a parut sa le salute ca fiind inceputul sfarsitului pozitiei de respingere care a impiedicat centrul-dreapta sa coopereze sau sa voteze in mod deliberat cu extrema dreapta. „Impreuna vom darama acest zid in state si la nivel federal”, a declarat Chrupalla.

Primarul CDU din Berlin, Kai Wegner, s-a distantat puternic de comentariile liderului partidului duminica seara. „Ce fel de cooperare mai exista?”, a spus Wegner intr-un tweet. „CDU nu poate, nu vrea si nu va lucra cu un partid al carui model de a obtine voturi este ura, divizarea si excluderea”.

In Europa, mai multe partide conservatoare au renuntat in ultimii ani la o pozitie prohibitiva privind colaborarea cu extrema dreapta. In Suedia, partidul nationalist Democratii Suedezi functioneaza ca partid de sprijin pentru guvernul de centru-dreapta, in timp ce Partidul Popular, conservator din Spania, a format guverne de coalitie regionale cu Vox, de extrema dreapta, si ar putea incerca sa formeze un pact de impartire a puterii dupa votul national de duminica.

In Germania, separarea dintre CDU si AfD a fost protejata cu inversunare sub conducerea Angelei Merkel. In 2020, succesoarea ei desemnata, Annegret Kramp-Karrenbauer, a demisionat din functia de lider al partidului atunci cand a parut ca nu are autoritatea necesara pentru a-i impiedica pe delegatii crestin-democrati din Turingia sa voteze cu AfD pentru a-l inlatura pe premierul de stanga al landului.

Interviul de duminica al lui Merz vine in urma unei serii de comentarii care pareau sa relaxeze politica de respingere a CDU fata de AfD, care a fost fondat pe un curent anti-european in 2013, dar care a virat spre dreapta de atunci.

Dupa triumful AfD in consiliul districtual de luna trecuta, Merz a desemnat Partidul Verde, aflat la guvernare, si nu extrema dreapta, drept „principalul inamic” al CDU.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: , ,

Comentarii: