Liderul Hamas, Yahya Sinwar, se ascunde inca in Gaza, poarta o geanta cu dinamita si este inconjurat permanent de cel putin 20 de ostatici, pe care ameninta ca-i va ucide

actualitate

Yahya Sinwar, dinamita, ostatici, cautat, Israel, Hamas

In ultimul an, Israelul a eliminat rand pe rand liderii Hamas, seful armatei tarii declarand ieri ca aripa militara a gruparii teroriste a fost „invinsa”. Insa tinta sa cea mai cautata ramane inca in libertate: Yahya Sinwar, creierul atacului din 7 octombrie.

Liderul gruparii teroriste a ramas de negasit in timpul razboiului din Gaza, care dureaza de un an, singura imagine aparenta a sa fiind o inregistrare video filmata la doar cateva zile dupa inceperea conflictului sangeros.

Imaginile alb-negru, descoperite de trupele IDF in timpul unui raid la inceputul acestui an, arata un barbat despre care se crede ca este Sinwar, care isi croieste drum printr-un tunel impreuna cu sotia si cei trei copii ai sai, in timp ce transporta o geanta mare.

„In acea geanta se afla aproximativ 25 kg de dinamita. In jurul lui sunt cel putin 20 de ostatici”, potrivit lui Kobi Michael, fostul anchetator Shin Bet al lui Sinwar. „De cateva ori am avut sansa de a-l ucide, dar daca o facem, el ii va ucide pe toti ostaticii din jurul sau”.

Se crede ca aproximativ 97 de ostatici care au fost rapiti la 7 octombrie 2023 se afla inca in Gaza dupa un an. Nu se stie cati au murit in captivitate. Intr-un an de represalii pentru atacul terorist transfrontalier al Hamas, bombardamentele neincetate ale Israelului asupra Gazei au dus la moartea a peste 40 000 de persoane, potrivit Ministerului Sanatatii condus de Hamas.

Armata israeliana a declarat ca a lovit peste 40 000 de tinte, a descoperit 4 700 de tuneluri si a distrus 1 000 de locuri de lansare a rachetelor in timpul bombardamentului de un an asupra Fasiei. Sinwar nu regreta atacurile din 7 octombrie, au declarat persoane aflate in contact cu el, in ciuda faptului ca a declansat o invazie israeliana care a ucis zeci de mii de palestinieni, a devastat tara sa natala si a distrus aliatul Hezbollah.

„Yahya Sinwar nu se va preda niciodata”, a declarat Michael, citat de Daily Mail. „El viseaza sa ramana liderul Hamas in Gaza si se gandeste acum la urmatorul masacru. Acest om trebuie ucis”.

Operand din umbra unei retele de tuneluri labirintice sub Gaza, surse israeliene au declarat ca Sinwar si fratele sau, de asemenea un comandant de top, au evitat pana acum loviturile aeriene.

El se deplaseaza constant pentru a evita detectarea si foloseste mesageri de incredere pentru comunicarea non-digitala, potrivit oficialilor Hamas. Negociatorii asteapta adesea zile intregi raspunsurile sale, filtrate printr-un lant secret de mesageri. Luna trecuta au aparut informatii conform carora Sinwar ar fi fost ucis intr-o lovitura aeriana israeliana, dar acestea nu au fost confirmate.
In decembrie, s-au vehiculat informatii conform carora Sinwar ar fi fost ucis, ranit sau ar fi fugit in Sinai, in Egipt. Ulterior, s-a dovedit ca acesta a pierdut legatura cu subordonatii sai ca parte a tacticii sale de ascundere.
Sinwar s-a nascut in tabara de refugiati Khan Younis din Gaza in 1962 si s-a alaturat Hamas la scurt timp dupa infiintarea sa in anii 1980, dedicandu-se ideologiei sale islamiste radicale, care urmareste sa instituie un stat islamic in Palestina istorica si se opune existentei Israelului. In tinerete, a devenit protejatul seicului Ahmed Yassin, fondatorul Hamas, si a fost arestat pentru prima data de Israel in 1982, in timp ce era student la Universitatea Islamica din Gaza.

In inchisoare, si-a castigat o reputatie infricosatoare de executant nemilos, ucigand presupusi colaboratori israelieni, si si-a castigat porecla de Macelarul din Khan Younis.
In urma pedepsei brutale de 22 de ani, la care a fost condamnat pentru ca a pus la cale rapirea si uciderea a doi soldati israelieni si a patru palestinieni, a devenit un erou al strazii. Apoi a urcat rapid in fruntea Hamas.

Persoanele care il cunosc pe Sinwar spun ca hotararea sa a fost modelata de copilaria sa saraca si de cele doua decenii brutale petrecute in custodia israeliana, inclusiv o perioada in Ashkelon, orasul pe care parintii sai il numeau casa inainte de a fugi dupa razboiul arabo-israelian din 1948. Problema ostaticilor si a schimburilor de prizonieri este profund personala pentru el, au declarat sursele, si a promis sa elibereze toti prizonierii palestinieni detinuti in Israel.

Potrivit a trei surse Hamas, Sinwar a fost singurul care a luat deciziile in timpul lunilor de negocieri esuate de incetare a focului, conduse de Qatar si Egipt, care s-au axat pe schimbul de prizonieri pentru ostatici.

Obsesiv, disciplinat si dictatorial, liderul cu parul grizonant este unul dintre elementele cele mai dure ale Hamas si este hotarat sa continue lupta impotriva Israelului, in ciuda pretului greu platit de poporul palestinian.

Eliminarea sa se numara printre principalele prioritati ale armatei israeliene. El este considerat a fi arhitectul masacrului din 7 octombrie, in urma caruia 1 200 de persoane au fost ucise si 250 au fost luate ostatice de Hamas si de alte grupuri teroriste, conform bilantului israelian.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: